Turska pokušava da ukine veto UN-a

Erdogan na bini
27 komentara

Turska želi da Vijeće sigurnosti UN-a bude “inkluzivnije” i da eliminira pravo veta stalnih članica, rekao je novinarima u petak ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. Cavusogluove primjedbe, na marginama 77. sjednice Generalne skupštine UN-a u New Yorku, odražavaju dugoročnu politiku Ankare – ali su također u skladu sa nedavnim prijedlozima SAD-a.

“Vjerujemo da bi Generalna skupština, Vijeće sigurnosti trebalo da budu inkluzivniji. Postoje mnoge formule koje dolaze iz različitih zemalja i sve zemlje bi ovdje trebale biti dobro predstavljene”, rekao je Cavusoglu, prenosi državna televizija TRT.

„Naravno, kriterijumi bi se mogli odrediti prema broju stanovnika, veličini i geografskoj distribuciji svake zemlje. Ali, s druge strane, treba ukinuti i pravo veta”, dodao je ministar vanjskih poslova.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan godinama zagovara viziju koju je nazvao “svijet je veći od pet” – misleći na pet stalnih članica SBUN – rekao je Cavusoglu, dodajući da drugi svjetski lideri sada govore o tome.

Ujedinjene nacije su osnovale na kraju Drugog svjetskog rata savezničke sile pobjednice, koje su sve dobile stalno mjesto u Vijeću sigurnosti, sa 10 rotirajućih članova biranih na dvogodišnji mandat. Na turneji po Africi 2021. godine, Erdogan je opisao ovaj aranžman kao nepravedan i zastario, sa “šačicom zemalja” koja dominira svijetom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tada odbacio tu ideju, rekavši da ako se veto ukine “UN bi umrle istog dana – pretvorile bi se u Ligu naroda”, nemoćni debatni klub.

Sada se, međutim, čini da Erdoganova ideja ima barem djelomičnu podršku Washingtona. Američka izaslanica pri UN Linda Thomas-Greenfield nazvala je aranžman Vijeća sigurnosti “neodrživim i zastarjelim status quo”. Obraćajući se Generalnoj skupštini ove sedmice, američki predsjednik Joe Biden predložio je proširenje Vijeća sigurnosti i ograničavanje veta na “rijetke, vanredne situacije”.

SAD su koristile svoj veto preko 80 puta, uglavnom u odbrani Izraela.

turskaUNveto
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kaki
1 godina prije

Ture uvek mulja i podmeće

Max
1 godina prije

Neće uspjeti.

Nikola
1 godina prije

Na koliko stolica sijedi Turska .

Krim
1 godina prije

U rusiji, ukrajini povijesni dani, a miso prepisuje ono što pise u svim dnevnim novinama

Medo
1 godina prije

VS treba ukinuti kao ovakvo i lijepo u njega ukljuciti Kubu Venezuelu Irak Iran Siriju Afganistan Jemen pod obavezno o Palestini nećemo ni raspravljati i ne baš mali broj afričkih zemalja. Mislim da svi shvaćaju poantu.

green earth
1 godina prije

Trenutno politički sustav uključujuči i UN
bi trebalo iz temelja rekonstruirati. Po meni
trenutno je previše problema i politička moć
je previše fragmentirana. Potreban je jedan
sveobuhvatni centar moći. Potrebno je
eliminirati siromaštvo i glad, unaprijediti zdravstveni sustav prvenstveno kroz bolju procijepljenost, veća kvaliteta obrazovanja, rodna ravnopravnost, pristup čistoj vodi, priuštiva i čista energija, pošteno plaćen rad i ekonomski rast, inovativan pristup industriji i infrastrukturi, smanjenje nejednakosti, održivi gradovi i zajednice, odgovorna proizvodnja i potrošnja, suočavanje s klimatskom krizom, očuvanja života pod vodom i na zemlji, mir, pravednost i jake institucije, te zajedničko djelovanje. Objedinjeni cilj i poboljšati kvalitetu života svih stanovnika Zemlje.

tihobl
1 godina prije

Ameri nikad nece pristati. Stavice veto na svaki pokusaj da im se veto oduzme.

rade
1 godina prije

Napraviti savjet bezbjednosti od svih clanica UN,i dati svima pravo veta.E to bi bilo interesantno,imali bi vecu gledanost od Zadruge.

Zvone
1 godina prije

NIKAD NE VERUJ TURCIMA

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Baba, u Sisku otvorilo džamiju i Islamski kulturni centar, bia Milanović, doša i Erdogan…
Mogli su mu i alku otrčat!

P.S.
Di si kraaaalju!!!
Na kraljičinoj sahrani Charles III vidio Milanovića…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI