Turska se pridružuje NATO-u protiv Rusije

Erdogan - NATO - Rusija
58 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rukuje se s tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom tijekom konferencije NATO-a u Madridu 28. lipnja 2022. Izdajnički je stisak ruke, jer je Turska prihvatila članstvo Finske i Švedske u NATO-u.

Pitamo se koje su snage utjecale na Erdogana da se distancira od Rusije posebno i od Istoka općenito, kada je prihvatio članstvo dviju nordijskih zemalja u NATO-u, protiv interesa Rusije.

Zašto bi Turska željela plesati na dvije zabave, zapadnom lažnom, zavaravajućem i urušavanju NATO / G7+ wannabe carstvu i progresivnom Istoku, koji traži mir i koji se razvija ili još bolje, velikom, globalnom Jugu?

Erdogan je pomalo kao indijski premijer Narendra Modi, koji želi biti dio novog proširenog istočnog saveza, BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), Euroazijske ekonomske unije (EAEU), ASEAN-a blok deset zemalja, Šangajske organizacije za suradnju (SCO), kao i Zajednica nezavisnih država (CIS), udruženje 11 bivših republika SSSR-a.

U isto vrijeme Modi, poput Erdogana, ne bi želio “izgubiti”, u slučaju da se zapad možda ne uruši ili ne tako brzo koliko bi trebao. Zar ne shvaćaju da se njihovo “neprilično ponašanje”, benigni izraz za kamufliranje izdaje, tolerira samo u slučaju Turske zbog njenog geostrateškog i geografskog položaja, a u slučaju Indije, zbog same veličine: koja broji 1,4 milijarde ljudi, što je otprilike isto stanovništva koliko ima najmnogoljudnija zemlja Kina?

No, pod njihovim trenutnim vodstvom, ni jednoj zemlji se ne može vjerovati kao pouzdanom savezniku. Ne na istoku, pa čak ni na okaljanom zapadu.

Nebitno je je li se Kremlj nadao da će Turska ostati pri svom prigovoru protiv pristupa Finske i Švedske NATO-u. Važno je da Turska nije pouzdan partner i saveznik Rusiji, što je već ranije dokazano, kada je Turska izvršila agresiju na Siriju zbog svojih sitnih interesa, dok se Rusija borila i dobila sirijski rat protiv neutemeljenih američkih agresija.

“Konkretni koraci za naše pristupanje NATO-u bit će dogovoreni među NATO saveznicima u sljedeća dva dana, ali ta odluka je sada neizbježna”, rekao je finski predsjednik Sauli Niinisto. “Drago mi je što je ova faza puta Finske prema članstvu u NATO-u završena.”

Prema RT-u (28. lipnja 2022.), Turska će podržati pozivanje Finske i Švedske u NATO na summitu bloka u Španjolskoj, objavio je u utorak finski predsjednik Sauli Niinisto nakon sastanka s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson.

Napomena o Švedskoj i NATO-u: Više od 300 godina Švedska i Rusija žive bez sukoba jedna uz drugu. Ulazak u agresivni NATO klan znači švedsku agresiju na Rusiju.

Tri zemlje, Švedska, Finska i Turska, potpisale su memorandum o razumijevanju (MOU) na sastanku NATO-a 28. lipnja, organiziranom uz potporu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

U MOU je, na primjer, navedeno da su se Finska i Švedska obvezale “osuditi terorizam u svim njegovim oblicima” i prekinuti svoju potporu organizacijama koje je Ankara označila kao terorističke, uključujući kurdske skupine PKK i YPG, kao i pokret koji predvodi Fetullah Gulen, Erdoganov najveći neprijatelj.

“Turska je dobila što je htjela”, rekao je Erdogan nakon objave sporazuma.

To je bila još jedna laž jer terorizam iz Švedske i Finske nikada nije bio ozbiljna prijetnja Turskoj. Erdogan ih je upravo iskoristio da izvrši pritisak na NATO/G7 “savez” na neke vitalne ustupke.

Može li to biti ukidanje ubojitih ekonomskih sankcija koje je inicirao Washington i poduprla EU?

Ili bi to mogao biti, kao u slučaju Ukrajine – korak prema pristupanju korumpiranoj i posrnuloj Europskoj uniji? Turska potraga stara već najmanje dva desetljeća.

Možda svjetiljka Mme. Ursula von der Leyen, neizabrana Fuehrerica Europske komisije, ima odgovor.

Autor: Peter Koenig
NATONATO Integracijerusijaturskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Probuđeni
1 godina prije

Nego, ima li novih vijesti o napadu na šoping Center?
U Odesi skladiste oruzja na desetom katu otišlo u zrak!

tihobl
1 godina prije

Svasta Pero napisa, a ispusti najvaznije: Turska ne smije napustiti NATO jer ce odmah krenuti napad na Tursku. Ameri stalno otvaraju baze u Grckoj, filuju grke avionima i raketama, navodno zbog suzbijanja ruskog malignog uticaja. Znaju turci protiv koga se sprema rat, nisu oni naivni. Zato turci narucuju jos jednu bateriju S-400, zato turci mole ruse da suhoj u Turskoj otvori pogon za proizvodnju sahmata, zato mole za iskandere.

1 godina prije

Ništa nije tako, kako MSM prenose.
Kad čitaš drugdje, šta su Turci postigli, potpuno jih je moguče razumjeti.
Eto, dali su več zahtjev za izručenje 33 čovjeka, koji su pobjegli u Švedsku i Finsku…
Onda če se znati, koliko je bio NATO iskren… Jer ratifikacija sporazuma če biti tek nakon izručenja.
A što je isto interesantno, Turska zabranjuje Glas Amerike i Deutche Welle…

Sam
1 godina prije

Uh,tekst je napisao Peter König,a mozda i Thomas Müller ili James Smith? Neanaliticki,crno-bijelo i porilicno neinteligentno. Izvuci se iz kandzi NATOa je teze nego zecu se iscupati iz sapa vuka kada ga scepa. I zasto uopce potencirati insistirati na tezi da je Turska izdala Rusiju a ne potrgnuti pitanje izdaje,recimo Madjarske koja je isto mogla potrgnuti Veto il brace pravoslavaca Grka ili pak crnogoraca itd? Da nisu trazili neke ustupke za sebe licno ,ne bi se ni znalo da turci mogu ili trebaju uloziti veto na ulazak Svedske i Finske u savez,iako sami turci jedu hovna ganjajuci zamisljene duhove terorizma videci ih u nekakvim Feto pripadnicima,koji ni sami ne znaju sta je Gulen planirao s CIAom i nemaju nista s terorizmom. Dovoljno je sto je Turska odbila uvesti sankcije Rusiji,pokusava igrati ulogu posrednika(jer neko ce to ipak nekad morati uraditi),ne pravi harangu na Ruse i nastavljaju sve strateske projekte s… Čitaj više »

4e 65 6b 64 6f
1 godina prije

Pitanje je što su se Turci dogovarali i ispod stola?

Grci u prošlim danima pisali su o tenzijama sa Grčkom oko demilitarizacije nekih od grčkih otoka. Turci spominju sporazum iz Laussane i kako Grci moraju vratiti otoke… Samo u srijedu dogodile se 64. povrijede grčkog zračnog prostora.

Pa poziv opozicijskog lidera Kemala Kilicdarogluja (Kemalisti, Republikanska narodna stranka) da Ecavit i Erbakan nisu prijetili i molili, nego su ušli na Cipar…

Onda su pisali kako je turska TV objavila vijest o preporukama MSP RF ruskim turistima da izbjegavaju obale Male Azije od 15.-30.07…

Bilo je i prijetnji o odlasku Turske iz NATO.

Danas članak u Forbesu o grčkom S-300 na Kreti…

MSM prenose uglavnom vijesti zapadnih agencija Reuters, AP… i reciklažu istih iz trećih, četvrtih izvora i to po 100 puta na dan. Jedno te isti naslovi, teme.

Tupko Glupko
1 godina prije

Erdogan drži NATO za jaja zbog geostrateške pozicije i veličine Turske.
Zabit će nož u leđa izuzetnima kao što je i Rusima čim mu se ukaže prilika.
Zbog izuzetnih je turska lira devalvirala 40% unazad nekoliko godina.
Podsjetimo se i orkestriranog pokušaja vojnog puča kada su ga pokušali skinuti sa vlasti 2016. godine, Rusi mu dojavili na vrijeme što mu se sprema.

I NATO jako dobro sve to zna.
Mrze se, a glume da su partneri.

Čim Zapad počne ubrzo propadati, evo Turske u bescarinskoj ekonomskoj zajednici sa Rusima.

Ne treba zaboraviti da (za sada) Erdogan nije dao NATO brodovima da uđe u Crno More kroz Bospor i Dardanele čime je spriječio daljnju eskalaciju sukoba, a i kočio je ekspresni ulazak Finske i Švedske u NATO.

Max
1 godina prije

Erdogan uvijek igra dvostruku igru,

Alp Arslan
1 godina prije

Sultan je pragmatičan iako bi osobno više volio iskren savez između Rusije i Turske, međutim politika nije veza sa iskrenom ljubavi već svako gleda svoj goli interes, ne sumnjam ni da Putin ne bi izabrao nešto na štetu Turske ako bi bilo u velikom interesu Rusije. Ako je dobio garancije od finske i švedske da će izručiti turskoj kurdske teroriste koji su potencijalna prijetnja turskoj republici postupio je pošteno prema svojoj zemlji a Rusija ima dovoljno raketa i snage da ih preraspodjeli i u smjeru skandinavskih zemalja u cilju obrane svoje zemlje, ionako bi i finska i švedska ušle u NATO američkom odlukom sa ili bez Erdoana ovako je turska pokazala samo još jednom vještinu svoje diplomacije za svoje vlastite interese.

1 godina prije

Moguće da je trazio dio sirije koji drze kurdi… Teritorija za teritoriju…
Uglavnom onda bi usa pokupila kofere iz sirije , što je jako dobro..
A Asad i Erdogan će lakše naći zajednički jezik bez američke čizme tamo..

Brr
1 godina prije

Turska zeli zadrzat status posrednika u buducim pregovorima Ukra NATO sa Rusijom sto bi u slucaju podrske Rusiji izgubila.

Imam osjecaj da ce u roku mjesec dana Rusija malo podici level jednom malom takticnom bombicom koja ce potopiti Zmijski otok.

1 godina prije

Egi nije vesla sisal i on dobro razumije tko dobiva igru, točno je da je malo fundametalistićki orijentiran, zna vrlo dobro da je Putko prokleto ozbiljan igrač,nije prevrtljiv i nije sklon lažnim obečanjima.

tihobl
1 godina prije

Учлањење Шведске и Финске у НАТО још се није десило, то је дуготрајан процес, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.
 „Наравно, имаћемо могућност да видимо шта ће у пракси донети све одлуке које су усвојене и забележене на самиту НАТО-а у Мадриду. И не само то, морамо да знамо, ти потписи не значе крај посла. Мислим да неки много журе. Посао није завршен, то је још позив. Дуготрајни процес почиње од тог позива. Нејасно је колико ће он трајати“, рекао је Ердоган новинарима по повратку из Мадрида.

Турски председник је додао је Шведска изручила Турској неколико чланова Радничке партије Курдистана (која је у Турској забрањена), али да то није довољно.

Štef
1 godina prije

Erdi je navodno tražio izručenje neka 33 (kurdska) terorista, kako ih on zove, iz Švedske i ili Finske. To bi bio jedan mogući razlog, a drugi je da su mu možda opet obećali članstvo u EU (Turska je već desetljećima kandidat).

sebastian
1 godina prije

Erdogan je poznata,stara hulja koja podvija svoj rep tek kada joj se vrlo ozbiljno priprijeti ili još bolje kada bolno dobije po svojim papcima.Ni ovaj slučaj nije nikakav izuzetak.Ni prvi ni posljednji.Nije mi samo jasno zašto Putin toliko dugo trpi toga gada.Kada je Turska za vrijeme sirijskog rata srušila dva ruska aviona koji su prilikom manevra u letu zašla u turski zračni prostor te je pritom jedan pilot poginuo,a drugi bio spašen od ruske strane i Rusija nakon toga u to područje poslala svoj proturaketni sustav SU 400,turske zmije su se trenutno primirile i postale kooperativne poput jagnjadi.Stvarno se pitam na šta to Putin ikada može računati s prljavcem Erdoganom.Tom prilikom i sam je dao komentar kako je rušenje dva ruska aviona doživio kao nož u leđa od “prijatelja”.

Otpornik
1 godina prije

Turci su prevrtljivi Bizantinci, danas na ovoj strani, sutra na onoj. Ovisi o tome kako im trenutno odgovara.

strong
1 godina prije

Pa nije erdo toliko prolupao ima da ga putko slusa ili nema prolaza i naravno tu je i glavna kavaka svega .

nessy
1 godina prije

Erdogana, kao i Orbana, mozete voljeti ili ne, ali je cinjenica da obojica rade u interesu svojih drzava.

nepoželjni
1 godina prije

“Turska je dobila što je htjela”,
Pa sve je rečeno u ovoj rečenici… imaju predsjednika koji je sklon trgovini i oportunizmu bez principa i savjesti.
Takvu sortu ljudi držim za obično smeće i nikada se ne bi sa njima upuštao u bilo kakve kontakte ili poslove, jer će ti za sitnu korist “zabiti nož u leđa”.
Putinu bi bilo pametno da ga konačno odhebe za sva vremena.

1 godina prije

Eto ga :

Erdogan tvrdi da bi vojna operacija u Siriji mogla početi svakog trenutka

Rimtutituki
1 godina prije

Od sume se ne vidi drvo,a kad se gleda drvo nemas osjećaj sume itd,sa nisu ovo ogromna preslaganja kao poslije 2ww? Npr nova gvozdena zavjesa,samo malo pomaknuta u korist isrocne europe,turska dobija uzu srbiju,mafjarska vojvodinu a plus uzimaju grcka ostrva,ne ugovorom nego silom kao cipar,a grčka? Mozda ostane arhina,svakako su je u eu orimili aamo zbog povijesti onda rusi cvrsto siriju,a erdogan komad uz granicu,nepoznanica je libija,koja od juce gori,bukvalno,ameti potpalili fitilj,skidajuci zabranu za gadafijevog sina….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI