Turska teži brzoj dedolarizaciji

Turska - Dedolarizacija
12 komentara

Ministar finansija ove zemlje obećao je da će ubrzati odbacivanje dolara u narednim danima.

Proces dedolarizacije turske ekonomije će biti ubrzan u narednim sedmicama, rekao je ministar trezora i finansija Nureddin Nebati.

Vlada će pojačati konverziju nacionalne valute u turske lire, rekao je on, dodajući da je više od 131 milijarde lira (9,69 milijardi dolara) deponovano na račune u okviru plana.

Vladin program, predstavljen prošlog mjeseca, ima za cilj da zaštiti depozite u liri od dalje depresijacije valute, kao i da učini da se građani osjećaju sigurnije kada drže svoju štednju u banci.

„Počeo je pad deviznih depozitnih računa. Vidjet ćemo da će trend pada deviznih depozitnih računa brzo nastaviti“, rekao je Nebati u subotu, razgovarajući sa šefovima nevladinih organizacija (NVO) u Istanbulu.

Turska ekonomija je trenutno u krizi, sa visokom inflacijom koja nastavlja da raste, dok je ekonomski rast zastao, a devizne rezerve zemlje su naglo pale.

U decembru je nacionalna valuta pala na rekordno nizak nivo od 18,4 u odnosu na američki dolar. Lira je oslabila za 44 % u 2021. godini, iako se volatilnost smirila prošlog mjeseca nakon što je vlada predstavila novu šemu.

Nebati je takođe izrazio nadu da će inflacija u Turskoj pasti na jednocifrene vrijednosti do predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji su zakazani za sljedeću godinu. U decembru je stopa inflacije dostigla najviši nivo u skoro dvije decenije i iznosila je 36 %.

„Sa fiskalnom politikom i koracima koje ćemo preduzeti, ući ćemo u izbore sljedeće godine sa jednocifrenom inflacijom, svi ćemo doživjeti, vidjeti promjenu poslije prvog kvartala 2022.“, rekao je on.

DedolarizacijaDolarturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Zasto ne predju na evro kao Hrvatska i Crna Gora.

Umpah Pah
2 godine prije

Dolara jok?

Čudan lik
2 godine prije

Hahaha…
“Inflacija će se smiriti do predsjedničkih i parlamentarnih izbora.”

A što će biti nakon izbora???

Umpah Pah
2 godine prije

Ne brkati

diktatore sa patuljcima

za šaku olara !

mislim
2 godine prije

da , i zato da bi ga srušili moraju se juanizirati . kinezi i znaju i rade.

Weteran
2 godine prije

Teško će Turska izaći iz kandži Dolara!? ……
A direktnu i konkretnu Konačnu Dedolarizaciju izvršiće Vašington!!

Alen
2 godine prije

Erdogan je korak -dva ispred , radi upravo ono što bi trebalo da uradi svaka suverena zemlje…

Krypt0n
2 godine prije

Da ne prodje Turska kao Libija, hmmm. Mnoga sranja dolaze i moje neko misljenje i veliki rat je u bliskoj buducnosti na prostorima Evrope ili okoline, nadam se da nisam upravu.

Naoružajmose!
2 godine prije

Dedolarizacija je jedino, pravo i najbrže riješenje za sve probleme svih naroda na planeti. Najmanje svaka druga država treba odbaciti dolar iz svojih deviznih rezervi, tako da kupe na tržištu fizičko zlato i srebro, i dolar ta zločinačka valuta propada zauvijek za jedan jedini dan. Američka duboka država za razliku od većine naroda nije spavala, te je pokupovala gotovo sve političare i sva glasila na globalnoj razini, i zato se to na žalost neće dogoditi. A ako netko i pokuša, kao Gadafi ili Sadam Husein svojevremeno, onda im dođe nosač zrakoplova pred vrata da im donese “đender demokraciju”. Riješenje je u biti tako brzo i tako lako, ali kada većina ne želi sa kauča i facebooka, znači naizgled nedostižno.

@Email (nije ...)
2 godine prije

Nema više Erdya, a bio mi je tako drag čak i kad pada sa konja.

Max
2 godine prije

Svi to hoće ali malo kome uspijeva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI