Turska vjerojatno neće dopustiti američkim ratnim brodovima da uđu u Crno more

Crno More
33 komentara

Ankara je uvjerila Rusiju da će se nastaviti pridržavati Konvencije iz Montreuxa, kaže ministar vanjskih poslova

SAD neće moći uvjeriti Tursku da dopusti pristup svojim ratnim brodovima Crnom moru usred ukrajinskog sukoba, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u New Yorku u srijedu, gdje je sudjelovao na sastanku UN-a o Ukrajini i Bliskom istoku, Lavrov je upitan može li Turska poništiti Konvenciju iz Montreuxa kojom se regulira pomorski promet preko tjesnaca Bospor i Dardaneli koji povezuju Egejsko i Crno more mora.

Pitanje je uslijedilo nakon što je dužnosnica Pentagona Celeste Wallander rekla u utorak da Washington želi surađivati s crnomorskim silama, uključujući Tursku, kako bi se “odmaknuli od stanja sukoba” koje je omogućilo Ankari da blokira prolazak ratnih brodova kroz turske tjesnace.

Ranije ovog mjeseca, turski dužnosnici citirali su sporazum kada su zabranili prolaz u Crno more minolovcima koje je Ujedinjeno Kraljevstvo doniralo Ukrajini.

Komentirajući Wallanderinu izjavu, Lavrov je sugerirao da SAD pokušava uvjeriti Ankaru da ublaži pomorski režim u tjesnacima, posebno u pogledu stranih vojnih brodova koji ulaze u Crno more.

“Ako je to slučaj, naši turski kolege rekli su nam da će se oni, kao čuvari naslijeđa Montreux konvencije, striktno pridržavati njezinih odredbi”, rekao je Lavrov. Sugerirao je da su SAD pojačale diplomatske napore na tom planu nakon što je šef Pentagona Lloyd Austin prošli tjedan pušten iz bolnice nakon dva tjedna liječenja od raka prostate.

Usvojena 1936. godine, Konvencija iz Montreuxa omogućuje trgovačkim brodovima nesmetan prolaz kroz turske tjesnace. Ratni brodovi moraju poštivati niz propisa u doba mira, dok u ratnim uvjetima zaraćene strane ne smiju njima ploviti kroz tjesnace, osim kada se vraćaju u bazu.

Ubrzo nakon početka ruske vojne operacije protiv Ukrajine – koju je Ankara opisala kao “rat” – Turska je zabranila svim stranim državama slanje svojih ratnih brodova kroz tjesnace, opetovano naglašavajući da namjerava slijediti pravila navedena u konvenciji.

crno morerusijaSADturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan x
3 mjeseci prije

Možda im daju ponudu koju ne mogu odbiti.

Ico
3 mjeseci prije

Erdogan je ” tvrd k’o kundak”, na žalost Amera! Pili im živce.

3 mjeseci prije

Kao i za prijem Finske i Švedske u NATO – “zatežu” dok nije bitno a onda… puste.

Max
3 mjeseci prije

Logičan potez ali i opasan.

tuf
3 mjeseci prije

Tipično za amere koji su svoj supremacizam zadnjih 30 godina napuhali do razina kada više niti jedno pravilo ili sporazum ne vrijedi ako ne ide njima u prilog. Ti ameri će se pozivati na UNCLOS (konvencija UN-a o pravu mora) iz 1982. iako ga, unatoč svim revizijama koje su njima rađene u prilog, nikada nisu potpisale. Pozivaju se na tu konvenciju naravno tamo gdje im odgovara i u njihovoj interpretaciji (u slučaju Tajvana, što je samo po sebi već sporno obzirom da isti UN ne priznaje isti kao samostalan teritorij).
Ovdje bi rušili konvenciju iz Montreuxa kako bi upalili novu iskru eskalacije.
Prisjetimo se koliko su sporazuma o balističkim projektilima, vojnom svemirskom programu i nuklearnom programu također prekršili.
Samo zato jer im nitko do sada nije slomio prste.

gargamel
3 mjeseci prije

Pa bliža im Rusija od amerike.Ako popuste, eto im rata,pa je pitanje, kojem carstvu?

IuIu, pravi
3 mjeseci prije

Puštanje kaubojskih brodova bi, kao, promjenilo situVaciju na frontu. Rusija bi nama’ kapitulirala čim bi se pročulo da su američki ploveći mrtvački kovčezi uplovili u Чёрное мо́ре.

Nije im Crno more Jadransko more, a Rusija kukavna sprdačina od države, poput Hrvatske ili Crne Gore, pljuc, pa da mogu da rade šta im je volja.

3 mjeseci prije

Kad onaj sat što je sad na 90 sekindi otkuca ponoć znaćemo gdje stoji turska…A moraće negdje da stane , nije jaka da solira…

Noname
3 mjeseci prije

Washington postavlja ultimatum Teksasu Američke vlasti dale su državi Texas rok do petka da dopusti ulazak granične patrole u Shelby Park kod Eagle Passa na granici s Meksikom. O tome piše Texas Tribune. Podsjetimo, ranije je državni guverner Greg Abbott počeo graditi zid od bodljikave žice duž granice s Meksikom. Vrhovni sud SAD-a dopustio je federalnim vlastima da uklone ovaj zid, nakon čega je počeo sukob između Washingtona i teksaških vlasti. Nacionalna garda Teksasa nastavlja graditi utvrde i drži graničare podalje. “Sada dodajemo još žilet-žice kako bismo bili sigurni da činimo još više kako bismo osigurali granicu”, rekao je Abbott danas u intervjuu za Bloomberg Television. “Teksas ima ustavne ovlasti učiniti točno ono što mi radimo jer su tvorci Ustava znali da će doći vrijeme kada savezna vlada neće raditi svoj posao, a države će imati pravo na samoobranu”, dodao je. Istodobno, poziciju Teksasa u graničnom sukobu s federalnim vlastima… Čitaj više »

3 mjeseci prije

“Naši jurišni zrakoplovi uspjeli su probiti prvu crtu obrane garnizona Avdeevka.”

Ruske trupe uspjele su ući u gradske granice Avdejevke s juga, ali borbe još uvijek traju. Naš vojni dopisnik Sergej Sreda našao se u epicentru događaja – na jednom od položaja koji je preotet od neprijatelja. Govorio je kako je tekla akcija i kako su borci zauzeli ključne točke.

@etonashpotok1

Dante
3 mjeseci prije

Turci su svjetske kurve jebe ih ko stigne

Janko
3 mjeseci prije

Amerika ipak dopustila prodaju F16 Turskoj.Što je protuusluga ??

Miro
3 mjeseci prije

Turci gledaju svoj interes. Ako im dadnu dobru ponudu, Turci će uraditi sve.

nessy
3 mjeseci prije

Ako turci odluce drzai se navedene konvencije, ruse to uglavnom ne ometa, ali zato i te kako ometa razbojnicke US planove. Turskoj sigurno nije svejedno da dobije u neposrednoj blizini svakodnevno puskaranje raketama i balistickim projektilima.

Iz jedne odlicne srpske serije,
Upada tipu policija, a on lezi sa zenom u krevetu. Pandur pita ‘culi smo za neko puskaranje ovdje’. Tip ‘ladno ‘o, da bilo je i pusenja i karanja, ali, puskaranja, ne’.

vanja
3 mjeseci prije

Turci samo trguju.Uvek slažu.

trajko
2 mjeseci prije

Crno more je klopka za sve brodove natoa otkad postoje hipersonični cirkoni. Čak je i mediteran svojevrsna bara sa ruskim akulama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI