Turska zadaje velike glavobolje NATO paktu

Turska pravi probleme NATOu
7 komentara

Tursko vodstvo povlači prozapadne vojne stručnjake i diplomate s njihovih dužnosti u NATO paktu i na njihovo mjesto postavlja ljude vjerne Rusiji, Kini i Iranu, pozivajući se na svoje izvore piše britanski The Times.

Članak se temelji na izvješćima o informacijama sadržanim u elektroničkoj pošti visokih dužnosnika NATO pakta koje su na raspolaganju novinarima. Jedan od autora pisama je časnik koji je u vrijeme pokušaja vojnog udara u Turskoj bio zapovjedništvu NATO-a.

“Uznemirujuće je da iz Turske u NATO dolaze časnici koji radikalno dovode pitanje vrijednosti Saveza, pa čak i s mržnjom prema zapadnim organizacijama, a gaje simpatije prema Rusiji, Kini i Iranu”, sadržaj je pisma turskog časnika upućenog njegovom pretpostavljenom, prenosi britanski list.

Prema njegovim riječima, “riječ je o namjernom povlačenju prozapadno orijentiranih, sekularnih, poštenih i uspješnih djelatnika, lišenih političkih predrasuda”.

On je izvijestio da su barem dva vojna izaslanika Turske nakon suzbijanja pokušaja vojnog udara dobili zapovijed da se vrate kući. Oni su pokušali zatražiti azil u Velikoj Britaniji, bojeći se uhićenja. O njima se više ništa ne zna, jer je tursko veleposlanstvo u Londonu odbilo komentirati ovaj slučaj.

Citirajući bivšeg visokog dužnosnika NATO pakta, The Times Erdoganov “zaokret” prema Rusiji i Kini smatra za prijetnju Sjevernoatlantskom savezu, jer se Turska “udaljava od Europe, liberalne i demokratske budućnosti, što je čini nepouzdanim saveznikom”.

Opširnije: Savez Rusija-Turska-Iran – Mit-ili stvarnost?

NATOthe times
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Andrej
7 godine prije

Čemu zebnja? NATO će jednostavno na svojoj koži osjetiti “soft power” tehniku. Rusi definitivno napreduju. Biti će nadasve zanimljivo pratiti razigravanje na Balkanu, poglavito u Bosni.

Anonimac
7 godine prije

nebi je u eu a bi je u nato u da turci ginu za plačkokraciju koji licemjeri gori od gebelsa

7 godine prije

zast pisete da je protiv Nato a za kinu ?,pa i rusiju ?

valjda svi znamo da Eu jako voli tursku,a i erdogana
dok nato naoruzava kurdske teroriste,mislim da turska treba da voli ameriku pa i Nato

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI