Turska želi da američka vojska napusti Siriju i Irak nakon povlačenja iz Avganistana, kaže Erdogan

Povlacenje americke vojske iz Afganistana
13 komentara

Američke i NATO trupe povukle su se iz Avganistana do 30. avgusta nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio kraj skoro 20-godišnjeg rata. Povlačenje je, međutim, obilježeno haosom jer su mnogi avganistanski civili koji su pomagali alijansi ostali napušteni u zemlji koju su zauzeli talibani.

Turska želi da SAD povuku svoje trupe iz drugih zemalja u regionu, slično kako su se povukle iz Avganistana, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odgovarajući na pitanje CBS News. Erdogan je posebno naveo Siriju i Irak kao dvije zemlje u kojima bi Washington trebalo da okonča svoje vojno prisustvo prema njegovom mišljenju. Turski predsjednik je sugerisao da bi takav potez promovisao mir u regionu.

“Naravno, ako imam izbor ja bih želio, želio bih da izađu iz Sirije i Iraka. Baš na način na koji su se povukli iz Afganistana. Jer ako ćemo služiti miru širom svijeta, više nema smisla da ostanu u tim dijelovima svijeta. Možemo samo da pustimo te ljude, pustimo te uprave da se sami odluče”.

Na pitanje voditelja CBS, da li je Erdogan ikada pokrenuo pitanje mogućeg povlačenja iz Sirije sa američkim predsjednikom Bidenom, turski predsjednik je rekao da ništa nije pitao predsjednika o ovome kada su se sastali u Briselu. Erdogan je dodao da su se on i Biden u razgovorima uglavnom fokusirali na Avganistan.

SAD i druge zemlje NATO povukle su se iz Avganistana do kraja avgusta, nakon što je Biden najavio planove za okončanje skoro 20-godišnjeg rata u zemlji. Uprkos tome što su najavljeni mjesecima ranije, povlačenje su posmatrači opisali kao “haotično” zbog neorganizovanosti Zapada u evakuaciji svojih državljana, kao i avganistanskih civila, koji su im ranije pomagali.

Američke trupe su i dalje raspoređene u Iraku, uprkos nekoliko pokušaja da budu povučene od početka američke ofanzive na tu zemlju, i u Siriji. SAD nikada nisu dobile mandat Savjeta bezbjednosti UN ili poziv iz Damaska da pošalju svoje trupe u Arapsku Republiku. Sirijska vlada naziva nezakonitim prisustvo američkih trupa na svom tlu i njihovo učešće u vađenju i izvozu njenih prirodnih resursa.

AfganistanAmerička vojskaerdoganpovlačenjeturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Rekao je i nešto puno važnije Da neće dopustti da se strane sile petljajii u postupak nabave obrambbenih sustava nitii ih treba bbrriinuti čiji i a kakvi će oniii biti

Ra-Tutankhamon
2 godine prije

Pozdrav Nije tema ali sam rekao javiti se i objaviti novosti: -kao što sam napisao prijatelj i ja bili 25.09. na kavi i konobar čuo naš razgovor te nudi ruku da ga skeniramo, u pitanju je Qr skener aplikacija koja je skinuta na mob. Podaci koji su se pokazali su sljedeći- -25.09.2021 10;51, FR EAN_13 3222021194118 Konobar je primio Pfize, obje doze u lijevu ruku. Probao sam na susjedu, on veli da je primio i u lijevu i u desnu.Nije pokazalo ništa. Danas dođem u isti kafić sa frendom, samo zbog onog konobara i taman smjena.Drugi konobar nam kaže da je čuo i da li može probati na njemu jer je i on bockan. Podaci koji su se prikazali su sljedeć: Text 27.09.2021 14:13 AZTEC Napomena- ispod tih slova se pokazala slika mjesta kože gdje je skenirano. Dođe i treći konobar, i on cijepljen, nudi lijevu ruku ali njemu nismo… Čitaj više »

Ringo10a
2 godine prije

A sto se Turci ne povuku is Sirije

Greven
2 godine prije

Bolje im je da idu nazad u USA da se spremaju za novi gradjanski rat.

Perun
2 godine prije

Nato bez Turske ….mogu samo zamislit kako ce izgledati ta nakaza od vojnog saveza …..Turci polako dolaze na svoje …..Gulen i ekipa su popusili a Turska drzava rusi sve oko sebe u namjeri da postane postosmanski imperij na putu svile sa svilenim gajtanom u ruci….P.S … Bilo i ne ponovilo se …osmansko carstvo …..Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

gigi pinna
2 godine prije

Evo Ameri će otići odmah, čim se ti i tvoja iluminatska braća Hazari povučete sa sjevera Sirije i sa Golana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI