Turski brod za bušenje Fatih započeo je bušenje na ciparskoj obali

Turska Cipar
4 komentara

Ankara je prethodno poslala svoja plovila u ciparsku ekskluzivnu gospodarsku zonu kako bi provela istraživanje ugljikovodika usprkos povratnoj reakciji Nikozije i Europske unije. Prema Turskoj, njezina plovila imaju pravo na bušenje u mediteranskoj regiji.

Brod za bušenje Fatih započeo je s radom kraj sjeveroistočne obale Cipra, rekao je u petak turski potpredsjednik Fuat Oktay.

Vijest dolazi nakon što je Vijeće za vanjske poslove EU-a početkom ovog tjedna usvojilo okvir za restriktivne mjere protiv Ankare, prozvavši turske vlasti zbog operacija bušenja zemlje u regiji.

Ciparska vlada je već dodijelila prava na istraživanje u zoni talijanskim i francuskim kompanijama, ali Turska i dalje inzistira na tome da ima pravo na bušenje prirodnih resursa u istočnom Sredozemlju, što uključuje i spomenuto područje.

Situaciju pogoršava višedesetljetni teritorijalni sukob, koji je započeo 1974. kad su turske snage stigle na Cipar tvrdeći da moraju zaštititi lokalne Turke od grčke zajednice usred političke krize. Godine 1983. “odvojeni” dio otoka proglasio se uspostavom Turske Republike Sjeverni Cipar, ali to je trenutno priznala samo Ankara.

prirodni resursi
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ioaewifwiufniwenfuwekjubdzwe
4 godine prije

Eđi samo buši, hebi im terma.

NSU
4 godine prije

Sulejman (Erdogan) Veličanstveni ne šljivi nikoga!

srbiju treba podijeliti
4 godine prije

Nista novo..Turci buse Kipar…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI