Tvorac ChatGPT-a upozorava na opasnosti koje prijete od umjetne inteligencije

ChatGPT AI chat
9 komentara

Sam Altman rekao je američkom Kongresu da bi tehnologija mogla uzrokovati “značajnu štetu”

Izvršni čelnik OpenAI-ja, tvrtke koja je razvila ChatGPT, pozvao je američke zakonodavce na donošenje propisa za umjetnu inteligenciju. Sam Altman upozorio je u utorak da bi se tehnologija “mogla koristiti za nešto poprilično pogrješno” i usporedio pojavu programa umjetne inteligencije s izumom tiskarskog stroja. Tijekom petosatnog saslušanja u Senatskom odboru za pravosuđe, izumitelj ChatGPT-a jasno je i žarko govorio o potencijalnim opasnostima chatbota umjetne inteligencije, kao i o njihovoj sposobnosti preoblikovanja ljudske povijesti. Altman je priznao da je njegov najveći strah da bi tehnologija mogla uzrokovati “značajnu štetu”.

“Ako nešto u vezi ove tehnologije pođe po zlu, moglo bi poći poprilično po zlu i trebamo glasno govoriti o tome,” rekao je, dodajući da OpenAI nastoji “surađivati s vladom kako bi spriječio da se to dogodi”.

Senatori su ispitivali Altmana o specifičnim prijetnjama koje predstavljaju ChatGPT i slični modeli, a Josh Hawley iz Missourija pitao je bi li ta tehnologija potencijalno mogla utjecati na izbore.

“Trebamo li biti zabrinuti zbog modela koji mogu predvidjeti mišljenje ankete, koji bi zatim mogli pomoći organizacijama i subjektima u detaljnom usklađivanju strategija radi manipuliranja ponašanjem birača”? Pitao je Hawley. Kao odgovor, Altman je izjavio da su AI-jeve moći uvjeravanja jedno od njegovih “područja najveće zabrinutosti”, inzistirajući na tome da se mora učiniti značajna djelovanja kako bi se regulirala tehnologija prije američkih predsjedničkih izbora 2024. godine.

Senator Richard Blumenthal iz Connecticuta istaknuo je potencijalne opasnosti koje umjetna inteligencija predstavlja za tržište rada, nazivajući je “najvećom noćnom morom” s kojom se javnost suočava.

Altman je priznao da će neke profesije na kraju biti automatizirane, ali je ustvrdio da će se s napretkom tehnologije stvarati i nova radna mjesta.

Saslušanje, koje se odvijalo u utorak bilo je prvo od planiranog slijeda, čiji je cilj bio pronalaženje načina za reguliranje programa umjetne inteligencije, kao što je ChatGPT. Otkako je objavljena krajem prošle godine, aplikacija je postala aplikacija koja je bilježila najbrži rast korištenja u povijesti, premašivši 100 milijuna korisnika u samo dva mjeseca. Usred straha da bi umjetna inteligencija uskoro mogla izmaći kontroli, američki zakonodavci naglasili su da su mjere za njezinu kontrolu trebale biti razvijene odavno.

Ranije ovog mjeseca, “kum umjetne inteligencije” Geoffrey Hinton upozorio je da pojava umjetne inteligencije predstavlja “hitniju” prijetnju čovječanstvu od klimatskih promjena. Drugi čelnici tehnološke industrije, uključujući izvršnog direktora Tesle Elona Muska i suosnivača Applea Stevea Wozniaka, također su supotpisali otvoreno pismo u ožujku upozoravajući na potencijalne posljedice neregulirane utrke u naoružanju umjetne inteligencije. Pozvali su Silicijsku dolinu neka uvede šestomjesečnu stanku u razvoju tehnologije.

AIChatGTPSam Altman
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cut the rope
11 mjeseci prije

Nešto mi se puno uperuje prst u AI.
Da nije nova dimna bomba

Мргуд
11 mjeseci prije

Тако почиње прича о Терминатору. Тражили сте, гледајте …

Ivan Bgd
11 mjeseci prije

Eto, svi oni (Musk i ostali zlotvori), upozoravali su da AI moze da uradi nesto jako lose covecanstvu, ali mi nismo to saslusali, nismo obracali paznju na njihova upozorenja, i posle nemamo pravo da se zalimo zbog onog sto sledi… Otprilike tako nekako ide ta prica, fora je u tome sto se oni obracaju ljudima sa kojima vec imaju dogovor da se nista ne preduzme, i cela farsa se izvodi da bi se dokumentovalo da smo upozoravani ali MI, tj obicni ljudi, nismo preduzeli nista i sva krivica je do nas! Naravno MI obicni ljudi se tu nista ne pitamo i oni ce sve da urade kako su planirali, a deo plana je i da sami snosimo krivicu za sve zlo koje nam sledi, jer bili smo lepo upozoreni a nismo reagovali… Demonska igra sa debilizovanom bespomocnom masom. Neko ce zapitati zasto bi uopste to oni radili – pa relativno… Čitaj više »

Mahatma
11 mjeseci prije

(((Altman))) je najviše zabrinut da bi AI tehnologija mogla postati ‘otvoreni kod’ koji će potencijalno bit dobar za čovječanstvo. Tada bi patila agenda i njegov profit.

tihobl
11 mjeseci prije

Opasne su ove chat AI. Svaka moze zamjenti armiju sendivcara i spinovati daleko slozenije od burta i hibera koji stalno pisu o milionskoj armiji i novom cudesnom oruzju koje ce napraviti preokret. Sta bi sa britanskim raketama – jedan dan su pogadjale i onda su neutralisane kao i himarsi prije njih.

11 mjeseci prije

AI ce prvo uvjeravati da kupite. onda ce uvjeravati da podrzite politiku. zatim ce personalizirati “ponudu”. AI ce postati veliki zavodnik. skoro da bih mislio kako kaze u bibliji – zvijer koja ce zavesti ljude i narode.
tek sa AI “odrastanjem” cemo vidjeti kako izgleda propaganda.

Max
11 mjeseci prije

To je točno ali zašto nije prije o tome mislio.

Ivan
11 mjeseci prije

Sere gluposti. Prica o toj idiotariji kao da ce se sutra Skynet probuditi i sve nas potamaniti. Prica kao da je to nesto revolucionarno, hoce mu dici cijenu dionica…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI