Twitter navodi da su svjetske vlade oborile rekorde u zahtjevima za uklanjanje sadržaja 2021.

Twitter lupa racunar
9 komentara

Twitter je, kao i druge velike tehnološke društvene mreže, posljednjih godina podvrgnut kritici i zakonodavnom pritisku u sve većem broju zemalja. Twitter je takođe kritikovan u SAD zbog navodne političke cenzure, kao što je suspendovanje naloga predsjednika Trumpa prije godinu dana.

Vladini zahtjevi da se sadržaj ukloni sa Twittera dostigli su najviši nivo u istoriji u prvoj polovini 2021. godine, otkrio je gigant društvenih medija u utorak.

U postu na blogu Centra za transparentnost mreže, Twitter je naveo da su vlade između 1. januara i 30. juna izdale 43.387 zakonskih zahtjeva za uklanjanje sadržaja sa 196.878 naloga, što je najveći broj od kada je kompanija počela da objavljuje izvještaje o transparentnosti 2012. godine.

„Suočavamo se sa izazovima bez presedana jer vlade širom svijeta sve više pokušavaju da intervenišu i uklone sadržaj“, rekla je potpredsjednica kompanije za globalnu javnu politiku i filantropiju Sinead McSweeney. „Ova prijetnja privatnosti i slobodi izražavanja je duboko zabrinjavajući trend koji zahtjeva našu punu pažnju.“

Zanimljivo je da su prvih pet zemalja koje su podnosile takve zahtjeve bile Japan, Rusija, Turska, Indija i Južna Koreja, koje su činile 95 % svih zahtjeva za uklanjanjem na globalnom nivou. I kao odgovor na 54 % zahtjeva, platforma je „zadržala“ pristup sadržaju ili je tražila od naloga da ukloni objave.

Prema izvještaju, sa 3.026 zahtjeva, SAD su postale najveći izvor zahtjeva za informacije od strane vlade, čineći 24 % od ukupnog broja koji je kompanija primila tokom posljednjeg izvještajnog perioda. Ovi zahtjevi su činili 27 % svih identifikovanih naloga širom svijeta, a Twitter je ispunio 68 % ovih zahtjeva za informacije u SAD, u cjelini ili djelimično.

Twitter je istakao da je djelimično otkrio ili nije podijelio informacije kao odgovor na 64 % zahtjeva za informacijama globalne vlade, što je pad od 9 % u odnosu na prethodni period izvještavanja.

Prema Twitterovom izvještaju o transparentnosti, zahtjevi vlade da se sačuvaju informacije o nalogu smanjeni su za 4 % u odnosu na prethodni izvještajni period, koji je bio o posljednjih šest mjeseci 2020. SAD su primile 57 % peticija za čuvanje.

Osim vladinih zahtjeva, Twitter je primorao vlasnike naloga da izbrišu 4,7 miliona tvitova koji su kršili njegova pravila. Gigant društvenih mreža je naveo da je prije uklanjanja 68 % tvitova imalo manje od 100 reakcija, dok je još 24 % dobilo između 100 i 1.000 reakcija.

Twitter je naglasio da su u tom vremenskom periodu reakcija na ovim uklonjenim tvitovima činili manje od 0,1 % svih reakcija za sve tvitove.

Štaviše, Twitter je suspendovao 44.974 jedinstvena naloga za promovisanje terorizma i nasilnih organizacija u prvoj polovini 2021., tvrdeći da je 93 % tih naloga otkriveno i proaktivno uklonjeno. Međutim, generalno gledano, broj naloga koji krše pravila na Twitteru nastavlja da opada, navodi se u izvještaju, što se pripisuje promjenljivom ponašanju ovih aktera u kombinaciji sa kontinuiranim napretkom u odbrani kompanije u ovoj oblasti.

CenzuraPolitika
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Big tech diktatura.

Praetorian
2 godine prije

Ministarstvo istine, propagande i bezocnog laganja u oci

abc
2 godine prije

Paradoksalno je baš to, da je par privatnih medija preuzelo propagandu cjelih država, pa su se čak prozvali kao društveni mediji. Na taj način su prevarili ogromno ljudi, koji stvarno misle, da se radi o poštenima i transparentnim medijima za koristi i zabavu širokih masa. U stvari se radi o dobro smišljenoj diktaturi vlasnika par deset jakih korporacija, koje rade na pljačkanju/grabljenju cjelog sveta.

iiiistina
2 godine prije

uz naslov posta – prilog: (znamo da je dramatično na Antarktiku i ima veze sa zbivanjima na planeti i rušenja sprege kabale i “zlih entiteta”) nedavno je pokazana na ovom portalu jedna fotka nekog druženja di je u sredini snimka”spodobe izdužene glave”………eeeeee pa evo nešto o tome: …… važne informacije o Pre-Adamitima i njihovoj povezanosti s “Homo Capensisom”. Zviždačica Svjetske banke Karen Hudes prva je identificirala ovu skupinu kao neljudsku vrstu koja potajno vrši globalni utjecaj. Corey objašnjava:Nedavno sam dobio potvrdu da su svici koje je uklonila grupa Unutarnja Zemlja vrlo važne genetske/krvne baze podataka koje su vrlo važne za ljudske/predadamske hibride koji kontroliraju veći dio svijeta putem religije (Vatikan) i financijskog sustava ( London). Nije li Karen Hudes rekla da zna za osobu s izduženom lubanjom u Londonu? …Elita je planirala u budućnosti objaviti da su ovi ET-i bogovi i da su polubogovi i da ih trebamo obožavati i… Čitaj više »

iiiistina
2 godine prije

na sve što sam iskopirao jako odgovara tvoj nik……… Aj…..me..me…..ni

Neznanje
2 godine prije

Nije to ništa prema ovom portalu. Ovdje se svako drukčije mišljenje cenzurira.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI