Twitter provodi masovnu čistku – Gasi tisuće profila koji štete „demokraciji“

Twitter lupa racunar
11 komentara

Na Twitteru se provodi opća cenzura. Društvena mreža je ugasila tisuće računa širom svijeta optuženih za širenje „lažnih vijesti“. Odredbom su ugašeni i „vladini propagandni profili“ iz raznih zemalja.

Među ugašenim računima su neki u Kini koje se optužuje za “sijanje razdora unutar hongkonškog protestnog pokreta”. Ugašeni su i neki koji su širili prosaudijske poruke u Egiptu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima ili koji su podržavali Katar i Jemen. Profili s navodnim lažnim vijestima ugašeni su i u Španjolskoj i Ekvadoru.

Konkretno, sigurnosni tim tvrtke je potvrdio gašenje 10 111 računa u šest zemalja, optuženih za širenje “dezinformacija” i „poticanje na nerede“. Twitter je zabranio platformu za 4248 računa koji su govorili o Emiratima, a bili su otvoreni u Kataru i Jemenu. Argumenti Twittera su se kretali od komentiranja rata u Jemenu do podrške šiitskoj oružanoj skupini Hutija.

Osim toga, društvena mreža je priopćila kako je uklonila 267 računa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Egipta.

“Ti su računi međusobno povezani u svojim ciljevima i taktikama u višestrukoj informativnoj operaciji usmjerenoj prvenstveno protiv Katara i drugih zemalja, poput Irana. Oni su djelovali u prilog saudijskoj vladi”, tvrdi Twitter.

Štoviše, tehnološki div je utvrdio da su svi ti računi poticali od tehnološke tvrtke zvane DotDev, kojoj je također trajno zabranjen pristup platformi, zajedno s ostalim računima koji su s njom povezani.

U Španjolskoj je Twitter uklonio je 265 lažnih računa s kojima upravlja Narodna stranka. S druge strane, u Ekvadoru je tijekom ljeta eliminirano nešto više od tisuću računa povezanih sa strankom Alianza Pais.

Ugašeni računi koji su „sijali razdor među prosvjednicima u Hong Kongu“

Društvena mreža je ugasila čak 4302 računa koja su imala za cilj “sijati razdor unutar protestnog pokreta u Hong Kongu”. Prema Twitteru, prošlog kolovoza su kineske vlasti koristile gotovo tisuću Twitter računa kako bi diskreditirale i podijelile takozvane „prodemokratske prosvjednike u Hong Kongu“, inače bandu prozapadnih plaćenika koji u gradu provode taktike Obojene revolucije.

Twitter je prije nekoliko tjedana ugasio i 986 računa koji su “koordinirani u kineskoj operaciji koju podržava kineska država kako bi narušili legitimitet i političke stavove prosvjednika“.

„Na temelju naših intenzivnih istraživanja imamo pouzdane dokaze da je operacija koordinirana iz središnje države. Konkretno, identificirali smo velike skupine računa koji se ponašaju koordinirano kako bi pojačali poruke koje se odnose na prosvjede u Hong Kongu”, naglasila je tvrtka u priopćenju.

Twitter je dodao da će i dalje biti na oprezu, primjenjujući “politike za poticanje javnog dijaloga”. Taj bi „dijalog“ u Hong Kongu valjda trebala voditi samo jedna strana, ona prozapadna i petokolonaška.

New York Times protiv Kine: “Ofenziva Pekinga”

Kako je izvijestio New York Times , račun @HKpoliticalnew i preko 200 000 drugih Twitter računa bili su dio opsežne dezinformacijske ofenzive u Kini i to je prvi put da je američki tehnološki gigant pripisao sličnu kampanju vladi Kine.

“Kina je dugo koristila svoju propagandu i cenzuru kako bi svoje građane podvrgla narativima koje je odobrila vlada. Kako položaj nacije u svijetu raste, Peking se sve više okretao internetskim platformama koje se blokiraju unutar zemlje, uključujući Twitter i Facebook, kako bi promovirao svoj program širom ostatka planete”, optužuje NYT.

S druge strane, Peking bi se mogao žaliti na miješanje Sjedinjenih Država u unutarnje stvari Hong Konga. U 2018. godini je Nacionalna udruga za demokraciju (NED) uložila oko 445 000 dolara za promicanje “demokracije” u Hong Kongu i kako bi se “proširila prava radnika, demokracija i promovirao razvoj civilnog društva u Hong Kongu”.

2005. godine senator Ron Paul izjavljuje kako NED “ima vrlo malo veze s demokracijom“ i da je to je organizacija „koja upotrebljava američki porezni novac za gaženje demokracije, dajući sredstava podobnim političkim strankama ili pokretima u inozemstvu”.

„Više od autentičnih demokratskih pokreta lokalnog karaktera, to su Obojene revolucije koje se prikazuju kao narodne pobune“, naglasio je američki senator.

Kao što vidite, društveni mediji su postali savršeni alat za kibernetičko ratovanje od Hong Konga do Perzijskog zaljeva.

Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
apolo
3 godine prije

Korisnici Twitera bi trebali poceti traziti alternativu toj platformi. “Društvena mreža je ugasila čak 4302 računa koja su imala za cilj “sijati razdor unutar protestnog pokreta u Hong Kongu”. ” Obrazlozenje ovog tipa bi svakog normalnog korisnika trebalo nagnati da potrazi druge nacine informisanja i komunikacije.

SIagerpjevac
3 godine prije

Strašno. Dobro da ste vi svjetlo istine, pravde i necenzure. 🙂

Ana
3 godine prije

Twitter i kompani jako se diobro razumiju u ciljeve taktike i informativne opetacije, te u demokraciju!

Suze Roni
3 godine prije

Najbolje zatvorit to smece od Tweeteta.

Suze Roni
3 godine prije

Microsoft + Google + Facebook (Whatsapp + Viber +Tweeter + Instagram = NSA. Nisam spomenuo Amazon, Ebay, PayPal itd, koji su također platforme iste instalacije.

korisnik_postoji
3 godine prije

Ne mogu sad postavljati linkove, no lako možeš i samostalno pronaći primjere privatnih firmi koje su završile na sudu jer su odbili poslovati sa pojedincima.
Privatna firma koja pruža usluge javnosti nema pravo uskratiti tu uslugu pojedincima na osnovu političkog, vjerskog ili spolnog opredjeljenja ili pripadnosti određenoj naciji ili etničkoj skupini.

U zadnje vrijeme je trend da se selektivno sankcionira verbalni delikt na osnovu upitnih optužbi i aktivno se radi na tome da to postane nova normala.

wergownergtnwiruegtiwgtwtr
3 godine prije

Bit će sve gore…….borgu ne trebaju oni koji misle……….

samo tako
3 godine prije

Da javni mediji ne prepisuju Twitter poruke, tko bi ih pratio? Oni ih šire širokoj publici, ne autor objave

Ana
3 godine prije

Nije samo Twitter…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI