U Gazi nakon sedam mjeseci ima više ratnih krhotina nego u Ukrajini nakon više od dvije godine

Unistena Gaza nakon Izraelskog napada
11 komentara

Služba Ujedinjenih naroda za razminiranje (UNMAS) otkrila je da u Pojasu Gaze nakon samo sedam mjeseci sukoba ima više ratnih ostataka i ruševina nego u Ukrajini nakon više od dvije godine.

“Gaza ima više ruševina nego Ukrajina, a da to stavimo u perspektivu, ukrajinska linija bojišnice duga je 600 milja, a Gaza je duga 25 milja”, rekao je Mungo Birch, šef Programa protuminskog djelovanja na okupiranim palestinskim teritorijima.

Prema Birchu, UN-ove operacije razminiranja u Pojasu Gaze procijenile su nevjerojatnih 37 milijuna tona krhotina u Gazi, što je jednako približno 300 kilograma (661 funti) po kvadratnom metru. Međutim, Birch je dodao da se opasnost proteže izvan same količine ruševina. Dužnosnici UNMAS-a upozorili su javnost da prisutnost neeksplodiranih ubojnih sredstava i potencijalna izloženost otrovnim tvarima dodatno komplicira proces čišćenja.

“Ova ruševina je vjerojatno jako kontaminirana neeksplodiranim ubojnim sredstvima, ali će njeno čišćenje biti dodatno komplicirano zbog drugih opasnosti u ruševinama. Procjenjuje se da samo u ruševinama Gaze ima preko 800.000 tona azbesta”, rekao je Birch.

Birch je primijetio da prisutnost azbesta, minerala koji uzrokuje rak koji se obično koristi u građevinskim materijalima, predstavlja značajan zdravstveni rizik i zahtjeva posebne mjere opreza tijekom operacija čišćenja. Prisutnost ove otrovne tvari zahtijeva hitno, pažljivo planiranje i stroge sigurnosne protokole kako bi se zaštitili i timovi za čišćenje i civili koji borave u tom području.

Mogla bi proći desetljeća da pojas Gaze ponovno postane sigurno i nastanjivo mjesto

Tijekom brifinga za novinare, Birch je rekao da je UNMAS već osigurao 5 milijuna dolara sredstava za obnovu Pojasa Gaze u sljedećih 12 mjeseci. Ali organizacija treba znatno više sredstava u sljedećih nekoliko godina samo kako bi Gaza ponovno bila sigurna za život.

Pehr Lodhammar, bivši šef operacija UNMAS-a u Iraku, ponovio je to mišljenje.

“Sve što mogu reći je da najmanje 10 posto streljiva koje se ispaljuje potencijalno ne funkcionira … sa 100 kamiona govorimo o 14 godina rada sa 100 kamiona, tako da je to 14 godina za uklanjanje s oko 750.000 radnih dana – osoba radnim danima – za uklanjanje krhotina”, rekao je Lodhammar.

Štoviše, izvješće UN-a sugerira da bi se, s približno 80.000 domova sravnjenih sa zemljom, obnova Gaze mogla protegnuti i do 2040. godine.

U najboljem scenariju, gdje se građevinski materijali isporučuju brzinom bez presedana, obnova uništenih domova mogla bi biti dovršena do 2040. Međutim, izvješće također upozorava da bi prema realističnijim projekcijama Gazi moglo trebati do 80 godina da obnovi sve stambene objekte jedinice.

Razaranje se proteže i izvan stambenih područja. Satelitske slike otkrivaju da je 85,8 posto škola u Gazi pretrpjelo određenu razinu štete od početka rata između Izraela i Hamasa. U međuvremenu, preko 70 posto tih obrazovnih ustanova zahtijeva veliku i potpunu rekonstrukciju.

Što znači da bi zastrašujuća obnova Pojasa Gaze trebala desetljeća da ponovno postane sigurno i nastanjivo mjesto.

gazaPalestinaPosljedice rataUNMAS
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podsjetnik
13 dana prije

Rusi su u 2mjeseca Grozni sravnili sa zemljom, pobili 30.000 civila, 5000 djece, pa sad kontajte kako su Rusi moralni, isti šljam ko cionisti, samo drugim zastavama

vlad
13 dana prije

To je zbog toga što Rusi ipak selektivno gađaju civilne ciljeve

Max
13 dana prije

Po Gazi se tuče jače i više.

ALENz
13 dana prije

Izraelska vlada zabranjuje Al Jazeera. Nigdje nisam vidio vise Rusofobije od tog kanala, neka ga i Rusija zabrani.

trolling queen
13 dana prije

Pa, nego – što drugo i očekivati, jer ono u Ukrajini se može nazvati Ne-Ratom – jer kako to da nisu i danas uništeni mostovi, ceste, pruge, škole, energetska postrojenja, ili npr. plinske infrastrukture — tamo je baš ono – Gangsters Paradise – za obje strane…. U Palestini, Gazi, ali i na zapadnoj obali se događa totalno smišljenja destrukcija, ubijanje i uništavanje – baš SVEGA živoga i neživoga. Tamo kamen na kamenu nije ostao – kamoli slučajno bolnice, škole, crpilišta pitke vode, struja, i ostalo…..Tako da je uspoređivanje te dvije stvari – nemoguće i nemoralno!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI