U ”iranskom dronu” – pronađen dio ukrajinske proizvodnje

Iranski dron oboren u Ukrajini
13 komentara

Ukrajinski vojni zvaničnici kažu da su otkrili dio ukrajinske proizvodnje unutar “iranskog drona” koji je oboren u blizini crnomorske luke Odesa. Ukrajina optužuje Moskvu da koristi iranske bespilotne letjelice za napad na Kijev i druge gradove.

Ukrajinske oružane snage objavile su nalaze na svom zvaničnom kanalu Military TV UA u srijedu. Rekli su da su rastavili iranski nadzorni i borbeni dron Mohajer-6 koji je prinudno sletio nakon što ga je pogodila protivvazdušna odbrana zemlje.

„Tri četvrtine komponenti su američke proizvodnje. Tu su i komponente iz Japana, Kine, Švedske i Austrije”, rekao je glasnogovornik obavještajne službe (GUR) Ministarstva odbrane.

“I postoji komponenta koja je napravljena u Ukrajini. Jedna jedina, ali postoji. Sada utvrđujemo kako je to moglo tamo dospjeti.”

Prema izvještaju, jedan dio je sadržavao natpis na farsiju, službenom jeziku Irana.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski optužio je Rusiju ove sedmice da je protiv Ukrajine rasporedila iranske bespilotne letjelice Shahed-136 kamikaze, koje je Moskva navodno preimenovala u Geran-2 (Geranium-2).

Teheran je negirao da je isporučio oružje bilo kojoj strani sukoba. Moskva nije potvrdila tvrdnje da dobija dronove iz Irana. Rusija tvrdi da je sve oružje koje njene trupe koriste na bojnom polju u Ukrajini, uključujući bespilotne letjelice Geran-2, iz domaćih zaliha. Zelenski je tvrdio da je Rusija nabavila čak 2.400 bespilotnih letjelica.

Ukrajina je prošlog mjeseca prekinula diplomatske odnose s Iranom zbog navodne isporuke oružja Rusiji.

droniranrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Lancet ih razvaljuje svaki dan, a njega ni da pomenu.

tata mata
1 godina prije

problem je taj sto u dronu nisu nasli rusku tehnologiju koju ne mogu kopirati ,a i pare su im drage ,kad prodaju komponente

eks
1 godina prije

Tri četvrtine komponenti su američke, a ima i japanskih, austijskih, švedskih,… čist iranski dron . Znači , Ameri uvedu sankcije Iranu, a onda im prodaju svoje proizvode. Sankcije važe samo za drugog, ali za Ameriku ne važe. Kakvi su to licemeri, nema im ravna u svetu .

Austrija
1 godina prije

To je po ukrajinskom izvorima koji su pouzdani kako izvori hibera

mrdo
1 godina prije

Znači, “tri četvrtine komponenti su američke proizvodnje”. Ostatak, od jedne četvrtine, su iz “Japana, Kine, Švedske i Austrije”, jedan element je ukropski, i “jedan dio je sadržavao natpis na farsiju”. To je valjda krilo. 

Znači, “iranski” dron je 100% zapadni, minus jedan ukropski dio, minus neka škrabotina na perzijskom jeziku. Naravno da je Iranski!

Rover70
1 godina prije

Kako ono, :))) Maidan press.

Nekoime
1 godina prije

Da li su komponente uspoređene s onima iz drona koji je pao na Zagreb?

Max
1 godina prije

Zato što su prodavali svima, A sad se žale.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI