U jeku ofenzive sirijske vojske u Istočnoj Gouti teroristi zaratili međusobno

Sirija - vojnici u rovu
31 komentar

U Siriji su vladine snage pokrenule veliku ofenzivu čišćenja istočnih predgrađa Qabun i Jobar.

U ofenzivi se doslovno čisti zgrada po zgrada i miniraju podzemni tuneli koje su islamisti iskopali tijekom rata. Vode se teške borbe i sirijske snage su duž ulice Hafez Al-Assad stigle do džamije Hedaya u Qabunu.

Da su islamističke milicije u teškoj situaciji potvrđuje i vijest o međusobnim borama koje su u Istočnoj Gouti izbile između skupine Jaysh Al-Islam, koja je napala dvije suparničke frakcije, Faylaq Al-Rahman i koaliciju Hayat Tahrir Al-Sham.

Jaysh Al-Islam je jutros napao sjedišta i zapovjedne centre Al-Nusra Fronta i terorista skupine Faylaq Al-Rahman u gradovima Irbin, Kafr Batna, Madyara i Al-Ash’ari. U međusobnim borbama ima desetine poginulih i ranjenih. Među ubijenima je mrtvima i zapovjednik Faylaq Al-Rahmana, Issam al-Qadhi, koji je bio zadužen za Irbin i Abu Ghazi.

Prema priopćenju koje je objavio Jaysh Al-Islam, sukob je izbio nakon što je Hayat Tahrir Al-Sham spriječio njihovo slanje pojačanja u borbe protiv vladinih snaga u Qabunu u istočnom Damasku. Jaysh Al-Islam također tvrdi da su militanti skupine Faylaq Al-Rahman opkolili njegove baze i ukrali svo oružje. Hayat Tahrir Al-Sham i Faylaq Al-Rahman odbijaju optužbe i tvrde kako je napad suparničke skupine na njih bio unaprijed planiran.

Vladini izvori navode kako je situacija u Istočnoj Gouti i dalje izuzetno napeta, kao i da su izbili ozbiljni sukobi između raznih terorističkih frakcija u toj enklavi.

Prema izvješćima je Jaysh Al-Islam napao sjedišta bivših saveznika u nekoliko područja Istočne Goute. Lokalni izvori su izvijestili o žestokim sukobima s uporabom teškog oružja u naseljenim područjima.

Takozvani “Sirijski opservatorij za ljudska prava” iz Londona javlja kako među teroristima ima 40 ubijenih. Mediji iz Damaska javljaju da je Jaysh Al-Islam postavio tešku strojnicu na krov jedne od stambenih zgrada i neselektivno gađa okolna područja. Zbog malog područja i velikog broja raznih terorističkih skupina ima i puno zarobljenih na sve tri strane.

Militanti skupine Faylaq Al-Rahman su oružje oteto suparničkoj frakciji prevezli u grad Douma, glavno uporište terorista u enklavi.

Novinska agencija ARA News, citirajući vojni izvor u zapovjedništvu Jaysh Al-Islama, navodi kako u enklavi ima oko šest tisuća militanata i deset tisuća komada vojne opreme.

Razlog sukoba je još uvijek nejasan. Brojni izvori tvrde da su militanti Al-Nusra Fronta i Faylaq Al-Rahman zarobili konvoj opskrbe namijenjen suparnicima iz skupine Jaysh Al-Islam. Međutim, oni pobijaju ove informacije i navode kako je Jaysh Al-Islam prethodno koncentrirao velike snage u Istočnoj Gouti koje je namjeravao poslati u borbu protiv sirijske vojske na istočnoj periferiji Damaska.

Vladinih snage nisu propustile iskoristiti raskol u neprijateljskim redovima i pokrenuli su žestoku kampanju u sjeveroistočnom dijelu distrikta Qabun, dok NDF snage napreduju s juga. Nakon nekoliko sati borbe je sirijska vojska  proširila nadzor nad područjem oko zgrade energetske kompanije. Sirijska vojska tvrdi da je oslobodila džamiju Hedaya i nekoliko zgrada u tampon zoni između četvrti Qabun i Tishrin.

Teroristi koji drže uporišta u četvrti Barzeh su iz snajpera gađali civile, a ispalili su i nekoliko granata na područje Dahiyat Al-Assad. Kao odgovor je sirijska vojska odgovorila masovnim granatiranjem islamističkih položaja, a sirijsko zrakoplovstvo je provelo niz udara po neprijateljskim ciljevima.

Situacija se do kraja “zakomplicirala”, ali u pozitivnom smislu, međusobnim borbama između terorista Al-Nusra Fronta i takozvane “Islamske države” u bivšem palestinskom kampu Yarmuk, južno od Damaska. ISIL je preuzeo odgovornost za tri samoubilačka bombaška napada protiv militanata Al-Nusra Fronta u  području Yarmuka u kojima je ubijeno 10 suparničkih boraca.

Ako se međusobni sukobi nastave ovim intenzitetom, sirijska vojska će imati puno lakšu zadaću u oslobađanju preostalih područja u blizini glavnog grada nego što je bilo očekivano.

sukob
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kraut
6 godine prije

Sirijska vlada i Rusi se igraju vatrom, uskoro se moze ocekivati ponovo sankcije na Siriju i Rusiju, bombardiranje bolnica i bacanje otrova na civile.
Zar ne mogu shvatiti Sirijska vlada i Rusija da krv kuha u venama politicara vodecih NATO zemalja?
Kazem vam ja jos jednom , uskoro slijedi osveta.
NATO-vci ne volu da im netko kvari racune

Bill Clinton jr.
6 godine prije

Ne znamo u State Departmentu, u CFR i drugim našim rodoljubnim udrugama, hoće li na nebu biti dovoljno djevica za ove islamske mučenike?!

elijah magnier
6 godine prije

Sretan im i dugotrajan party!

Michael Collins
6 godine prije

Koliko vam treba da očistite te šugave enklave koje su godinama u okruženju, a za razliku od Deira ni iz zraka ne mogu dobiti pomoć.? Da nije bilo šverca-komerca sa SAA-om ne bi opstali ni tri mjeseca.

Hash
6 godine prije

Da Bog da da se međusobno izbiju da ne moraju dobri sirijci ginuti dok ih budu čistili.
Iskreno se nadam da su među žrtvama i instruktori cia, mosad i mi6
Srećno ka djevicama i da ih što više ode

Jupiter
6 godine prije

Kao i uvek razlog je novac

bobrock
6 godine prije

Kolinda je žalosna radi toga! Ona navija za teroriste isto kao i Ivo Banac!

čitatelj portala
6 godine prije

Evo i lijepih vijesti iz Sirije. Da ne budu samo vijesti da Siriju napada tko god poželi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI