U napadu ISIL-a na Filipine sudjeluju Čečeni, Arapi i drugi strani borci   

Filipinska vojska
12 komentara

Već deset dana u filipinskom gradu Marawi traju borbe između vladinih snaga i islamističkih skupina Maute i Abu Sayyaf, koje su se zaklele na vjernost “Islamskoj državi”. Vlada je u grad Marawi, na otok Mindanao, poslala dodatnih 400 komandosa iz 7. bataljuna Korpusa marinaca.

Manila tvrdi kako je 80% grada očišćeno i ostalo je 20% područja u kojima teroristi civile drže kao živi štit, a procjenjuje se da ih je nekoliko stotina i dobro su naoružani.

ISIL za sobom odnosi svoje mrtve i ranjene, ali su neki ipak ostali na bojnom polju i otkriva se da su napadači dobrim dijelom strani borci, koji su se pridružili lokalnim islamističkim skupinama Maute i Abu Sayyaf na otoku Mindanao.

Teroristički napadi na Filipinima
Teroristički napadi na Filipinima

Među ubijenim stranim borcima čija su ima puno Čečena i državljana raznih arapskih zemalja. Skupina koja je pokrenula napad je u početku imala 500 dobro naoružanih militanata, priopćio je Glavni stožer filipinske vojske.

Filipinsko zrakoplovstvo je pokrenulo i “kirurške zračne” udare u Marawiju, a ministar obrane, Delfin Lorenzana, rekao je novinarima kako je u samo jednom obračunu u uličnim borbama ubijeno osam stranih militanata, među kojima su bili Čečeni, jedan Jemenac i nekoliko militanata iz Malezije i Indonezije.

Ministar Lorenzana je rekao da je 25 preostalih likvidiranih militanata pripadalo filipinskim skupinama.

Od prošlog utorka je ukupno ubijeno 120 militanata. Predsjednik Rodrigo Duterte je proglasio izvanredno stanje u pokrajini Mindanao na jugu Filipina, te poslao dodatne postrojbe, koje bi, uz zračne udare, trebale protjerati teroriste iz grada.

Za sada su vladine snage, potpomognute s više od 30 zračnih udara, uspjele obaviti dobar dio posla u Marawiju. Nažalost, borbe su odnijele živote najmanje 25 vojnika i pet policajaca, a u području u kojem su militanti ISIL-a je poginulo i 19 civila.

U gradu je trenutno ostalo još 50 do 100 terorista. Filipinski predsjednika Rodrigo Duterte je uveo izvanredno stanje i prijeki sud i dodao da će, bez obzira na kritike, trajati dok bude potrebno.

ISILMarawiMauteMindanaoTerorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
6 godine prije

Razmjeri cionisticko-americke hobotnice su ogromni.. Ako nisi s nama dobijes isil..Globalno.. Word wide… Nema rupe na dunjaluku iz koje nece izviriti isil.A usput mrznja spram muslimana ce biti na viskom nivou..2 u 1… Nadam se da je duterte ocekivao ovo…

Jupiter
6 godine prije

Platiš i plaćenici se bore za novac.Samo budale ginu đabe za ideale.

jale
6 godine prije

Boli me srce kad vidim koliko se para baca na proizvodnju naoružanja i izazivanje sukoba. Ova civilizacija je stvorila toliko bogatstva da se ni jedan jedini čovjek od nas sedam i po milijardi ne osjeća egzistencijalno ugrožen, da mora biti pohlepan ili prisiljen za novac raditi gadne i užasne stvari. Kako nikome, pa ni Papi, ni Bogu Ocu, nije palo do sada na pamet da je svijet zreo za jednu milenijsku mirovnu konferenciju gdje bi svi svima garantovali mir i sigurnost i prestanak ekspanzionističkih ekonomija i ideologija na račun suvereniteta pojedinog naroda ili grupe naroda na nekom određenom području. Zapad je krenuo u ekspanziju na Istok i pri tome ne bira sredstva, a Istok je reagovao tako što se udružio i stvorio nepobjedivi savez oko kojega zapad može kršiti i lomiti, što i radi, ali njih ne smije direktno dirati pa im pokušava skresati krila agresijom i pritiskom na države… Čitaj više »

gostgost
6 godine prije

duterte je zaista jedini svjetski politicar koji zaista prepoznaje pravo zlo i nema ni najmanju dvojbu sto treba uciniti nisam pristalica nasilja medju normalnim ljudima ali protiv svjetsko zla ne pomaze dobrota i razumijevanje i postovanje ljudskih prava zla ako putin nastavi mahati maslinovom grancicom svojim zapadnim partnerima nece biti dobro zlo ce pobijediti

Tadmur
6 godine prije

Najveći ološ muslimanskog svijeta je u Isil-a u i nusri.Idioti se svojski trude da okaljaju i blate sve što je vezano za islam.Mora im se priznati da to rade perfektno.Duterte izgleda radi dobar posao.Loše je to što će ovakav njegov pristup odnijeti puno ljudskih života ali to je izgleda jedini način da se na vrijeme odstrani ovo kancerogeno tkivo.Ako ovako nastavi spasit će Filipine.

ludiagresivan
6 godine prije

Sve me strah da i predsjednik Duterte odjednom ne oboli od raka.

Ivan1
6 godine prije

Elita na okupu.

Hezbollah
6 godine prije

Nadam se da je sada svakome jasno da su Ameri davno, u svaku zemlju koja im je ponudila svoju guzicu na otvoreno, ostavili sjeme zla. Isto sjeme proklija baš u vrijeme kada se u toj zemlji pojavi lider, ili osoba dovoljno snažna da u svojoj zemlji više ne želi američke vojne baze, i ne želi slijepo slijediti njihove naredbe. U svakoj zemlji gdje postoji američka vojna baza, postoji i Al Qaeda ili ISIL, ali ima nade, naime nema američkih vojnih baza u mnogo zemalja, a u nekima od njih gdje nema etničkih muslimana, oni su izmislili lokalne kretene koji će za američki interes uništiti svoju domovinu.

Bobi
6 godine prije

Neki prenose vijest da je jedan “kirurški zračni udar” greškom sasut po vladinim snagama

Drazen
6 godine prije

Krcate kojone postenom puku.da ste im napravili fabrike zaposlili ih a ne izrabljivali ih stoljecima!Hitler je partizane nazivao banditima a ovi danas ISIL zovu teroristima dal je to tako?ISIL I partizani imaju 1 stvar zjednicku krenuli su iz nule.fakas silu bez kontrole.cjeli zapad djeluje poput napuhanog bildera I zato mislim da ce puknut ko kokica.happy end.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI