U saudijskoj prljavoj igri Rusija otvoreno stala uz Hezbollah

Bliski istok
10 komentara

Ruski veleposlanik u Libanonu Aleksandar Zasipkin je rekao kako je formiranje libanonske vlade bez Hezbollaha, što traži Saudijska Arabija, nešto nezamislivo.

U intervjuu za televiziju Al-Mayadin je Aleksandar Zasipkin procijenio da je pokretanje saudijskog i izraelskog rata protiv Libanona malo vjerojatno.

“Po mom mišljenju, stvaranje libanonske vlade bez Hezbollaha je nezamislivo. Čak i ako je libanonski premijer svojevoljno dao ostavku, želje Saudijske Arabije da Libanon formira vladu bez Hezbollaha su neprihvatljive”, rekao je ruski diplomat.

Podsjetimo da su libanonski predsjednik Aoun i članovi libanonskog parlamenta izrazili protivljenje nepotrebnom uplitanju u libanonske unutarnje poslove od strane Saudijske Arabije a libanonski predsjednik je rekao da će prihvatiti ostavku premijera Haririja samo ako mu je on osobno uruči i predsjedničkom uredu, kako to predviđa ustav zemlje.

Sve je više komentatora, čak i iz zemalja bliskih Rijad, uvjereno da je Saad Hariri u kućnom pritvoru u Saudijskoj Arabiji i da ga je saudijski režim prisilio da potpiše ostavku. On je praktično talac saudijskog režima, koji pokušava uvući Izrael u sukob s Libanonom, kako piše izraelski Haaretz.

Michel Aoun
FOTO: Michel Aoun

Prema pisanju izraelskog lista, Saudijska Arabija pokušava bojište s Iranom iz Sirije prebaciti u Libanon, uz rizik pokretanja lančane reakcije. Al-Shapiro, bivši američki veleposlanik u Izraelu u vrijeme Baracka Obame, tvrdi da Saudijska Arabija možda želite gurnuti Izraelce u rat s Iranom i libanonskim Hezbollahom i poziva Izrael da si ne dozvoli da bude izmanipuliran od strane Saudijaca.

U međuvremenu je libanonski predsjednik Michel Aoun saudijskom režimu dao rok od tjedan dana da premijera Haririja vrati u Beirut, tvrdeći kako ga Rijad drži zatočenog u pritvoru.

Ako saudijske vlasti ne udovolje zahtjevu libanonskog predsjednika, on će uputiti službeni zahtjev Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da se očituje o ilegalnoj agresivnoj akciji Saudijske Arabije.

Položaj ruskog veleposlanika u Libanonu je posebno važan, jer odražava stav Rusije koja čvrsto podupire Hezbollah i protivi se bilo kakvim vojnim planovima Saudijske Arabije i Izraela.

Ruski faktor koji je stao uz Hezbollah uoči mogućeg napada na Libanon je jasan signal Tel Avivu i Rijadu da ponovo razmotre svoje strategije, jer Rusija neće inertno promatrati napad na svoje saveznike na Bliskom istoku, a posebno se neće dovesti u situaciju da ugrozi živote tisuća svojih vojnika raspoređenih na jugu Sirije i u neposrednoj blizini granice s Libanonom.

HezbollahLibanMichel AounUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole
6 godine prije

E to je prava stvar.

davor
6 godine prije

Možda ovaj put sir T.E. Lawrence posjeti Izrael i Saudijce.

davor
6 godine prije

Čudno je još samo kako se dosad Likud nije našao na listi terorističkih i rasističkih organizacija.

khameni bin saud
6 godine prije

saudijsku arabiju treba pusit da napadne pa izbrisat sa lica zemlje…gube u jemenu i siriji a igrali bi se sa iranom ? neka se igraju prije ćemo ih se prije rješit

dalmata
6 godine prije

E, to je to.Ruski princip bez obzira na cijenu.Moj prijatelj vridi neprocjenjivo.Svaka cast Rusi.Tako se stvara ugled i postovanje.a nek neprijatelju guica cini “jakove,jakove”.Svak nek zna di mu je misto i sta ga ceka,ka prijatelja i neprijatelja

forlan
6 godine prije

Samo neka malo aktivnije Rusija stane na stranu SAA i Hezbollaha i na samom terenu u trenucima kada ih napada izraelsko zrakoplovstvo.
Navodno je PZO SAA i Rusa objedinjen. Napad na Libanon prvenstveno gura ovaj saudijski balavac princ bin Salman, dok cionističke hijene pokušavaju odgurnuti od već okupiranog Golana (ili tampona kako mu tepaju bajni hrvatski ANAL-itičari) Hezbollah i saveznike.
Nego kako su samo promakli tuneli u Abu Kamalu sirijskoj strani? Pa što oni ne koriste dronove? Kada se napokon riješi šijitski polumjesec doći će na red Idlib, švercerske enklave i naravno, Golan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI