U sukobu oko Ukrajine svi su gubitnici

Zelenski, Biden i Putin
135 komentara

Kad su dva škorpiona u boci, obojica gube. Ovo je opasnost koja se može spriječiti koja svakodnevno raste i ne nazire se kraj igre između dviju nuklearnih supersila koje predvode diktator Vladimir Putin i de facto jedini odlučujući Joe Biden.

Putinov prvi argument je da je Washington izmislio model agresivnih, ilegalnih invazija i uništavanja udaljenih zemalja, koji nikada nisu ugrozili sigurnost SAD-a.

Milijuni su umrli, ozlijeđeni i oboljeli u bespomoćnim zemljama koje su napale američke oružane snage. George W. Bush i Dick Cheney ubili su više od milijun nevinih Iračana i opustošili zemlju na toliko načina da su znanstvenici to nazvali “sociocidom”.

Drugi Putinov argument je da je Rusija ugrožena na svojoj osjetljivoj zapadnoj granici koju je Njemačka dvaput napala i prouzročila gubitak 50 milijuna ruskih života.

Ubrzo nakon raspada Sovjetskog Saveza, vojni savez Zapada protiv Rusije počeo se kretati na istok. Pod Billom Clintonom, NATO (The North Atlantic TreatyOrganization) potpisao je Poljsku, Mađarsku i Češku 1999., što je dovelo do velike prodaje oružja od strane američkih divovskih korporacija za streljivo.

U novije vrijeme Putin vidi američke vojnike u tim zemljama, sve bliže američke raketne bacače, zajedničke pomorske vježbe pod vodstvom SAD-a u Baltičkom moru i nagovještaje da bi se Ukrajina i Gruzija uskoro mogle pridružiti NATO-u. Zamislite kad bi Rusi imali takvu vojnu prisutnost oko američkih granica.

Čak su i često žustri kolumnisti New York Timesa, Thomas Friedman i BretStephens, ovog tjedna iznijeli ovo o drskoj američkoj povijesti vojnog licemjerja dok su zadirali u Putina. Stephens je iznio Monroeovu doktrinu na cijeloj zapadnoj hemisferi postavljajući opetovano pitanje: “Tko smo mi?”

Šahovska partija između Rusije i Zapada postala je smrtonosnija s Putinovim vojnim potezima praćenim hitnim zapadnim sankcijama protiv nekih ruskih banaka i oligarha bliskih Putinu.

Na snazi su zabrane putovanja i zamrzavanje dovršetka drugog velikog plinovoda od Rusije do Njemačke uz obećanja Bidena o mnogo oštrijoj ekonomskoj odmazdi.

Ove sankcije mogu postati dvosmjerna ulica. Zapadna Europa treba rusku naftu i plin, rusku pšenicu i bitne ruske minerale kao što su litij, kobalt i nikal.

Sankcije protiv Rusije uskoro će postati bumerang u smislu viših cijena nafte i plina za Europljane i Amerikance, više inflacije, pogoršanja lanaca opskrbe i strašne “ekonomske neizvjesnosti” koja pogađa tržišta dionica i potrošačku potrošnju.

Globalno korporativno gospodarstvo dalo nam je međuovisnost o drugim nacijama umjesto domaće samopouzdanje u okviru sporazuma o slobodnoj trgovini kojima upravlja korporacija.

Koliko milijardi dolara troškova i oslabljenog gospodarstva će Joe Biden tolerirati kao cijenu anti-Putinovih sankcija koje će uzvratiti američkom narodu?

Koliko će on tolerirati patnje da se nanese mnogo napaćenom ruskom narodu? Kakav će biti utjecaj strožih sankcija na civilno stanovništvo? A tko je on da razgovara kao da ne mora biti ovlašten od Kongresa da ide dalje u ovo stanje ratobornosti, osim slanja vojnika, što je rekao da neće učiniti?

Treba li Kongres ostati kao navijačica, koja pere ruke od svog ustavnog nadzora i vanjskopolitičkih dužnosti?

Također, gledajte kako se republikanci i demokrati u Kongresu ujedinjuju kako bi dobili više novca za napuhani vojni proračun, kako je istaknuo vojni analitičar Michael Klare.

Koja će energija ostati za Bidenovu infrastrukturu, mrežu socijalne sigurnosti i zakone o klimatskim krizama na čekanju?

Proteklih tjedana State Department je rekao da priznaje legitimnu zabrinutost Rusije za sigurnost, ali ne i njen ekspanzionizam. Pa, što nije u redu s prekidom vatre nakon kojeg slijedi potpora sporazumu koji “jamči neutralnost Ukrajine sličnu nametnutoj neutralnosti Austrije od ranih godina Hladnog rata”, kako je pozvala izdavačica Nationa i stručnjakinja za Rusiju Katrina Vanden Heuvel. (Vidi: članak Katrine Vanden Heuvel u Washington Postu i njezin nedavni članak o Nationu).

Putin, koji ne može preboljeti raspad Sovjetskog Saveza, vjerojatno ima imperijalne ambicije da dominira u ruskom dvorištu. Biden je naslijedio i prihvatio ambicije američkog Carstva u dvorištima mnogih drugih nacija.

Događaji su polarizirali ovaj sukob oko Ukrajine koja nije sigurnosni interes za SAD, na dva dominantna ega – Putina i Bidena – od kojih nijedan ne želi izgledati slab ili odustati.

Ovo je opasan recept za eskalaciju izvan kontrole, baš kao što je to bilo uoči Prvog svjetskog rata. Ni ljudi ni parlamenti tada nisu bili važni, kao što se čini danas.

Putin vjerojatno neće napraviti procjenu troškova i koristi svakog dana militarizma. Ali Bidenu je bolje da to učini. Inače će njime upravljati Putinovi svakodnevni potezi, umjesto inzistiranja na ozbiljnim pregovorima.

Mirovni sporazum iz Minska II iz veljače 2015. uz posredovanje Njemačke, Francuske i Ujedinjenih naroda, na koji su se Rusija i Ukrajina složile prije nego što su se raspale zbog neslaganja oko toga tko bi trebao poduzeti prve korake, još uvijek predstavlja koristan okvir.

Prekasno je za ponovno razmatranje sporazuma kako bi se zaustavila invazija, ali treba predložiti uvođenje klime za vođenje mira.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul već je govorila o porastu kibernetičkih napada i zahtjeva za ransomwareom u svojoj državi posljednjih tjedana.

Je li Biden stavio tu rastuću sigurnost u svoju, samo-opisanu desetljećima dugu stručnost u vanjskoj politici?

Pazi na ono što ne možeš zaustaviti, Joe.

Autor: Ralph Nader
NATORatrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
135 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Znači, originalni autor je Ralph Nader? Onda je sve jasno.
Putin diktator, ekspanzionist, koji ugrožava zapad sa time, što brani svoj narod u Ukrajini, da ne uđe u NATO. Zato Letonija i Estonija mogu mirno živeti uz Rusku granicu?

roberto
2 godine prije

Nažalost,koliko je sve ovo iscenirano,uvijek će neko nevin poginut..

Perun
2 godine prije

Vec sam rekao – sa fasistima iz Moskve nema pregovora. Danas Ukrajina, sutra Gruzija, zatim Moldavija, Kazahstan, Armenija… Nikad kraja. Ukoliko se ne reagira, to ce cudoviste zauvijek maltretirati manje od sebe.

Hum
2 godine prije

“De facto jedini odlučujući Joe Biden”… Ha haa aaaaaaaaaaaaaaa h aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…sva trojica na slici marionete. Onaj zelenski doslovno svira kur.. Odlučujući Joe ne zna je li pošao ili došao, a ovaj treći glumi vođu i državnika. Još fale nekrofil Macron i Johnson Boris cirkusant… pa otvoreno se šprdaju s nama. I nakon svega nekim ljudima je ovo ” teorija zavjere”. Još misle da postoje države i da ” odlučuju”. A mnogi će položiti i svoj život za “državu”.

tihobl
2 godine prije

Sa naslovom ne bi se slozio narod koji 8 godina zivi pod nacistickim terorom i koji izlazi pred rusku vojsku sa pitanjem GDJE STE DO SAD? Sto ne napisete sta se desavalo sa obicnim ljudima u proteklih 8 godina?
Svi koji su podrzavali glavosjece u Siriji, sad podrzavaju naciste.

tihobl
2 godine prije

Русија обуставља испоруку ракетних мотора Америци: „Летите на сопственим метлама
Da se razumijemo – roskosmos bi i dalje prodavao motore svima da Sojgu nije zatrazio dizanje odbrambenih satelita. Svi motori u naredno vrijeme idu armiji.

łedeno doba
2 godine prije
"U sukobu oko Ukrajine svi su gubitnici"...

samo je ciohazarska kabala dobitnik…

rat u Ukrajini je pomeo proteste protiv plandemije i korona-nacizma.
taman kad su se počeki rasplamsavti.. sada se gase i nestaju..

protestnici i protivnici plandemije na Zapadu i EU-u, sada se svrstavaju u isti koš sa simpatizerima Putina
i sada će na Zapadu i EU-u, zabranjivati protivnicima plandemije i cjepljenja da demonstriraju, pod optužbom, da su putinovi agenti..

plandemija je prije 2 godine potpuno pomela sve pokrete i proteste protiv EU-a i masovne migracije, organizirane od strane kabale i Sorosa.
rat u Ukrajini, može pomesti otpor protiv korona-nacizma.

Alen
2 godine prije

Sad ovaj moze pričati priče , počelo je … I neka je počelo !

Pat
2 godine prije

Hrabri narodi planete zemlje ujedinili su se u navijanju za jedne ili druge, mrznja , skrgt zuba, pjena na ustima, juris , udri , ubi , baci bombu …..
A onda u pauzi navijanja trk u prvi ducan po jod i guz papir , o jebem te civilizacijo kako si nisko pala.

jajce
2 godine prije

Niti jedan od plaćenika koje Zapad šalje u Ukrajinu da se bore za nacionalistički režim neće uživati ​​pravo boraca prema međunarodnom humanitarnom pravu, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov. “Želim dati službenu izjavu da se nijedan od plaćenika koje Zapad šalje u Ukrajinu da se bore za nacionalistički režim u Kijevu ne može smatrati borcima u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom ili uživati ​​status ratnih zarobljenika”, naglasio je Konašenkov . Naveo je da se svi činovi sabotaže plaćenika u Ukrajini provode uz korištenje oružja koje je osigurao Zapad. Konašenkov je rekao da strani plaćenici napadaju ruske vojne i opskrbne konvoje i zrakoplove koji pružaju podršku. “U videosnimkama koje šire ukrajinske tajne službe u propagandne svrhe kao snimke koje su navodno snimili lokalni civili, oni radije ne izlaze pred kamere”, rekao je Konašenkov. Upozorio je da će svi strani plaćenici, zatočeni u Ukrajini, biti privedeni pravdi pod kaznenim prijavama. “U… Čitaj više »

hugo
2 godine prije

Ledeni……….Je* te KABALA i cionisti u ta tvoja zvalava usta

Weteran
2 godine prije

Svi, …… Ne nailazim drugačije, …….. traže od Moskve “Brzi rat”!? I svi tumače da bez Brzog rata, Moskva postaje gubitnik!?
Neeeeeee
Idemo, pa da vidimo ko će duže da izdrži !!
U malo dužem sukobu, EU krahira, SAD dobija, Moskva Dobija, Kina i ostali dobijaju!?
U globalizovanom svetu, Rusija je danas Samodovoljna!!
I možda još dve tri države!?
Čelik, aluminijum, paladijum, nikl, ……
Gas, nafta, ……
Uljarice, žitarice, ……
Uranijum, ………
Cene dobacuju do Meseca!?
Čekam da vidim Kamatne stope SAD i EU ???
Upamtite: Kamatne stope!!

istina boli
2 godine prije

ajde redakcijja
odjebite sa Awaiting for approval i cenzurom

abc
2 godine prije

Zapad strateški gubi Ukrajinu i zna se dobro, ko je gubitnik.
Rusiji zapad nije potreban u nijednoj sferi.

Lupo
2 godine prije

MACRON BELIEVES ‘THE WORST IS TO COME’ IN UKRAINE AFTER PUTIN CALL: AIDE
‘The expectation of the president is that the worst is to come, given what President Putin told him,’ a senior aide to the French leader told reporters on condition of anonymity.

Max
2 godine prije

Izgubit će svi.

dingo
2 godine prije

Z – panika – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je u četvrtak strašni poziv za pomoć dok su se ruski napadi diljem zemlje intenzivirali.
“Smak svijeta je stigao”, rekao je Zelensky tijekom televizijske konferencije za novinare u Kijevu………..“Ako nemate moć zatvoriti nebo, onda mi dajte avione”, rekao je.

Fallout Boy
2 godine prije

Nisu baš svi. Jedini pobjednici u ratu su bankari koji financiraju obje strane, jednoj krediti za oružje, drugoj za obnovu. Pa beru vrhnje na kamatama i provizijama a život običnog čovjeka im ne znači ništa.

Alen
2 godine prije

Oni trenuci kad udje voda u uši pa nastupi panika ili flipneš jer ti neko pokvari planove pa raspališ praznoglavo sa svim i svačim po protivniku ne misleći sta če da se desi kad protivnik odgovori..
Na zapadu je mozak davno ishlapio !!! A tek ih čeka odgovor Rusije…
Makron je već počeo da plače !!!!

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Dokle ćemo biti pod udarom PROPAGANDE NAZI FAŠISTIČKE KOALICIJE, Ukrajine + USA + EU + GB.

Plavi
2 godine prije

Zamislite koji je to KUKAVIČLUK…
Lakše je napasti državu koja ima preko 40 milijuna stanovnika, ALI NIJE U NATO.
Nego bilo koju državu na Baltiku, Estoniju, litvu ili Latviju, koje imaju manje od 5 milijuna stanovnika.
ONE ISTO IMAJU VELIKU RUSKU ZAJEDNICU.
Zašto njih MALI BOTOXIRANI PAJAC napao….
JER SU ONI U N A T O

iiiistina
2 godine prije

sve se prati…. ….Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane general Igor Konašenkov rekao je agenciji Tass da se oko 200 plaćenika iz Hrvatske pridružilo ukrajinskim borcima. “Samo prošlog tjedna oko 200 plaćenika iz Hrvatske stiglo je preko Poljske i pridružilo se jednoj od bojnih nacionalista na jugoistoku Ukrajine”, rekao je Konašenkov. Zbog te je informacije, kako prenosi Tass, vojni ataše hrvatskog veleposlanstva u Moskvi pozvan u rusko Ministarstvo obrane gdje je upozoren da je ruska strana upoznata s dolaskom hrvatskih plaćenika. “Vojnom atašeu je rečeno o nezakonitom djelovanju hrvatskog državljanina Denisa Šelera koji je 2015. sudjelovao u borbenim operacijama na jugoistoku Ukrajine, a sada je formirao skupine hrvatskih plaćenika za njihovo slanje u Ukrajinu”, dodao je Konašenkov. MORH: Hrvatski vojni ataše je dva puta bio pozvan na razgovorIz MORH-a su potvrdili da je hrvatski vojni ataše dva puta bio pozvan u rusko Ministarstvo obrane, gdje su mu pokušali uručiti službenu pisanu notu. MORH… Čitaj više »

Ivan Grozomorni
2 godine prije

von Anemičnog Plenković a treba za jaja objesiti u Kijevu da služi kao meta Rusima.

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Debeli traži da mu neko obeća da će ga je*ati pa da ga onda juri da ispuni obećanje.

Kobac
2 godine prije

Nemački proizvođač oružja otvara do 3.000 radnih mesta

Kompanija Rheinmetall očekuje da će, zahvaljujući najavljenom povećanju državne potrošnje na odbranu, otvoriti 1.000 do 3.000 radnih mesta.

IZVOR: AL JAZEERA

autor b92 . net

ČETVRTAK, 3.03.2022.

10:27 -> 14:17

To je danas izjavio je izvršni direktor kompanije Armin Paperger.

mrdo
2 godine prije

Treći svjetski rat biti će uništavajuće (razorno) nuklearan – Lavrov
————————————
WWIII will be nuclear – Moscow

Russian state news agency TASS reported on Wednesday that Sergey Lavrov had said in an interview with Al-Jazeera that “World War III would be a devastating nuclear war.”

He also claimed that if Ukraine gained access to atomic armaments, Russia would face “real danger.”
————————————
rt.com/russia/551064-wwiii-nuclear-war-lavrov/

tihobl
2 godine prije

Omar Alhabra, kanadski ministar saobracaja uzeo avion pun ruskih turista za taoce.

Nakon sto je u Rumuniji nestao mig za vrijeme patrolnog leta, a zatim i spasilacki helikoter francuzi preuzimaju kontrolu neba nad Rumunijom.

Rogozin: vise nema medjunarodne kosmicke saradnje. Medjunarodna stanica ce se srusiti mozda na SAD, mozda na Evropu ili Indiju. Iznad Rusije ne leti i nije nas briga.

gigi pinna
2 godine prije

Ponavljam – zašto Ukri nisu uopće napadali Krim, već su mlatili gotovo svakodnevno samo po Donbassu?
Putinu ne treba Ukrajina da bi širio svoj teritorij nauštrb tuđeg, već da bi mu Ukrajina bila buffer zona prema agresivnom Zapadu.
Krim su i Ukrajinci već odavno prekrižili.
Nego, zašto Putko šalje balavurdiju, ročnike da ginu? Pregovara gotovo svaki dan i onda se Rusi suzdržavaju od uzvraćanja vatre, i ginu kao muhe. Danas im general ubijen snajperom?! WTF!

Sime
2 godine prije

Napoleon je jurisao na Rusiju, pa izgubio. Poginulo je 500.000 ruskih vojnika. Pa su Njemacka i Austrija jurisala na Rusiju, pa izgubili, ali je pogunulo 1.8 ruskih vojnika. Onda su u 2. svjetskom ratu Hitler i nacisti napali Rusiju, pa je Rusija pobijedila, ali je poginulo 25 Mio. Rusa.Sad bi Amerikanci napali Rusiju iz Ukrajine.Putin nece dati Amerima da ga napadnu. I ovaj put ce popusit agresori Ameri u Ukrajini, a u stvari ce najvise popusit EU. Dosta je vise i Rusima i Putinu raznih papaka koji se dokazuju jurisanjem na Rusiju..

Boba Lazarević
2 godine prije

Ako odlaze u taj Azovski bataljon ili Desni sektor, to znači da naš ološ ide pomagati ukrajinskom ološu. Ako je tako, bolje je da se nikad ne vrate.

Bruno
2 godine prije

Putin će izgubiti sve, a strašno puno će izgubiti i Rusija. Ovo je suludo šta su napravili i nema opravdanja. Imali su tako dobre karte u ruci u hrvanju sa zapadom, a odigrali su najgoru moguću. Ekonomska blokada Ukrajine i zaustavljanje protoka plina kroz Ukrajinu bila bi im neusporedivo bolje rješenje, a to su mogli uraditi davno. Nije Putin više racionalan čovjek, u to nema sumnje, samo ne znam šta rade ovi svi oko njega. Oni mi nisu jasni.

Boba Lazarević
2 godine prije

Kod Bidena ni crijeva ne funkcioniraju, a kamoli nekakav ego.

Boba Lazarević
2 godine prije

Kad gledam fotografije “spontanih” prosvjeda za Ukrajinu, koji su se preko noći počeli odvijati na ulicama i stadionima, a bogami i saborima, Evrope, fascinantno mi je kako se tolika masa ljudi stigla opremiti i ukrajinskim zastavama i vrlo kvalitetnim, često i umjetnički osmišljenim, transparentima i plakatima.

U američkom kogresu, na govoru o “stanju nacije”, svi zastupnici su nosili plavožutu vrpcu na sakou.

Kakva sinergija elite, puka i estetike… i sve krajnje spontano. Pravo čudo.

rade iz niša
2 godine prije

može analiza toga kao Unija planira primiti 10+ milijuna izbjeglica i kako se nositi s izglednim krahom sistema uslijed toga? ili će sve stati na tome kako treba biti solidaran i ljubiti bližnjeg svog?

xyx
2 godine prije

A šta ako idu besplatno?

Red Dog
2 godine prije

Ja bih ipak rekao da je najveci gubitnik Jevropa.
Rusija nije ni pocela nametnuti sankcije, a Evropa vec oseca posledice sankcija koja je ona nametnula Rusiji.
Daj im dva-tri meseca da shvate sta su uradili.

grom iz vedra neba
2 godine prije

Rješenje je – pregradit bocu. Upravo se to radi. Pregrada.

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Slavenski svijet je i biti će gubitnički ugrožen dok se ne udruži i okrene tući po Germanima i Anglosaxima, tada će se Romani povući u mišiju rupu. Slaveni u principu miroljubivi nisu usmijereni ka osvajanju i izrabljivanju drugih pokrajina i etniteta, istina znaju se međusobno zakamčiti ali bez utjecaja drugih to i dogovorno tješiti.

Imbra
2 godine prije

Jedu li PRUSI u stvari Germanizovani Slaveni

Štijef
2 godine prije

Slaveni celega sveta ujedinite se i po Ameriki i njenim savezniki vužgi.

Štijef
2 godine prije

Tudi on en BEDAK, daj se sam spljuskaj da ti ja ne moram tega dati.

Štijef
2 godine prije

Koje si ti tega tak navudrenega našel, na zelja listu?

Štijef
2 godine prije

Iz Horvacije se sam ustaši ideju za naciste boriti. Bog im daj da tam o poginejo i kosti ostavijo.

Štijef
2 godine prije

To je rekel norec.

Dubravko
2 godine prije

Otkako je Vljadimirrr ” velikački” primijo fakci u puko je ko kokica. Nasadila ga ” SPECTRA” sad ga upravljaju ko čomba iz male vidi igričice. Viđu mu očiju , đmirka ko oni pekmen . Jes svega mi eno svaki dan sve je vise nalik onom merikenjcu Bidonu. Đmirkaju oba ko da im je isti ćaća Pecmen. Pelc, pelc. Đmirk, đmirk 👹👻

brankica
2 godine prije

ova fotka bi bila taman za neki trash horor film s komičnim elementima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI