U Zagrebu rođena superslužba EU povezana s Amerikom, a od naših „kolega“ ni riječi

Hrvatska Biometrija
50 komentara

U sjeni panike oko koronavirusa, EU je počela raditi na ogromnoj bazi transnacionalnih podataka za prepoznavanja lica, navodi se u izvješću kojeg je objavio Intercept. Zanimljivo, jer sjetimo se samo grmljavine o kršenju ljudskih prava protiv Kine, gdje je u tijeku pilot projekt „društvenog kreditiranja“, koji radi na istom principu kao sustav kojeg ćemo imati u EU, iako je „naš“ još širi i sveobuhvatniji.

Prema pisanju američkog lista, izvješće iz prošlog studenog kojeg su pripremile nacionalne policijske snage 10 država članica EU, a predvodi ga Austrija, poziva na uvođenje europskog zakona koji bi povezao baze podataka svake pojedine države članice. Ovo je izvješće sastavljeno u sklopu razgovora o proširenju „Prümskog sustava“, inicijative na razini EU koja već objedinjuje baze podataka pojedinih država o DNK, otiscima prstiju i registraciji vozila. Dodavanjem lica građana ćemo imati pravi europski virtualni registar. Sve se, naravno, pravda „sigurnosnim potrebama“.

„Uzmimo da policijski istražitelj u Španjolskoj pokušava riješiti zločin, ali ima samo sliku lica osumnjičenog koju je uhvatila obližnja sigurnosna kamera. Europska policija odavno ima pristup podacima otisaka prstiju i DNK ljudi iz 27 zemalja Europske unije, a u nekim slučajevima i građana Sjedinjenih Država. No, uskoro će taj istražitelj moći pretražiti i mrežnu bazu podataka o licima iz cijele Europe i Sjedinjenih Država“, piše Intercept.

Prema procurjelim internim dokumentima Europske unije, EU bi uskoro mogla stvoriti objedinjenu mrežu nacionalnih baza podataka za prepoznavanje lica. Izvješće koje je Intercept dobio od europskog dužnosnika koji je zabrinut za razvoj mreže distribuirano je između dužnosnika EU i nacionalnih dužnosnika u studenom 2019.

Ako su prethodni aranžmani razmjene podataka bili vodič, nova mreža za prepoznavanje lica vjerojatno će biti povezana sa sličnim bazama podataka u Sjedinjenim Državama, stvarajući ono što stručnjaci za „privatnost“ nazivaju ogromnom transatlantskom konsolidacijom biometrijskih podataka

Dakle, inicijativa bi mogla prijeći europske granice i uključiti Washington. Sličan sustav već postoji između Sjedinjenih Država i zemalja Europske unije, a bilateralni sporazumi omogućuju američkim i europskim agencijama međusobni pristup otiscima prstiju i bazama podataka DNK. Novo europsko zakonodavstvo trenutno je u fazi izrade.

Novac je već osiguran

Već su dodijeljena sredstva za proširenje „Prümskog sustava“. Kako je izvijestio  Intercept , informacije koje je Europska komisija dostavila Europskom parlamentu u studenom prošle godine pokazuju da je gotovo 700 000 eura dodijeljeno jednoj od konzultantskih tvrtki koja se bavi mogućim promjenama sustava „Prümskog sustava“.

Europska komisija je zasebno platila i 500 000 eura konzorciju javnih agencija pod vodstvom Estonskog instituta za forenzične znanosti kako bi “preslikala trenutnu situaciju u prepoznavanju lica u kaznenim istragama u svim zemljama članicama EU”.

Za policijske snage su prednosti europske baze podataka za prepoznavanje lica očite. Bečko izvješće inicijative vidi tehnologiju kao “vrlo pogodan” biometrijski alat za identificiranje nepoznatih sumnjivaca i predlaže da se baze podataka stvore i povežu “što je brže moguće”. Prema Interceptu, još 2004. je veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Bruxellesu zatražilo  odnos s EU koji bi omogućio “široku razmjenu svih oblika podataka, uključujući osobne”.

Posljednjih godina pojačani su napori da se to postigne. I upravo je Beč bio u prvom planu. Austrija je u listopadu 2017. počela provjeravati otiske prstiju u bazama podataka FBI-a o svojim kriminalnim otiscima, objasnio je Reinhard Schmid, visoki dužnosnik austrijske kriminalističke službe. Od tada je unakrsno provjereno oko 12 000 ljudi.

Novo tijelo europskih obavještajaca

Želja za stvaranjem nove baze podataka za prepoznavanje lica savršeno je usklađena s rođenjem Obavještajnog koledža Europe (Intelligence College in Europe /ICE). Iako ovaj institut nije sjenka CIA-e, Europska unija ima novu tajnu  službu rođenu 26. veljače u Zagrebu.

Naravno, hrvatski mediji o tome nisu napisali niti jednog jedinog retka, ili barem ne na naslovnicama, iako je prilika s hrvatskim predsjedanjem EU da se sazna nešto više, obzirom da se gotovo svi važni sastanci održavaju u nas, točnije u Zagrebu. No, naši novinari su zaokupljeni objavom arhive o papi Piju XII i što će tamo pisati o Stepincu i partizanima, piše se i o koronavirusu, što je logično, a ovo što je novinarima bilo takoreći „pod nosom“ morate tražiti po američkim i europskim listovima i portalima.

Zapravo, nešto je napisano, ali ni traga detaljima do kojih je došao Intercept, iako su već bili dostupni medijima. Tako su najtiražniji dnevni listovi naveli kao je svečanost potpisivanja organizirala Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) u suradnji s privremenim tajništvom ove institucije u Parizu.

„U sklopu svečanosti potpisivanja Pisma namjere, organizirana je rasprava o europskoj sigurnosno-obavještajnoj suradnji na kojoj su sudjelovali predstavnici europskih obavještajnih zajednica. Uvodna izlaganja na panel raspravi dali su ravnatelj SOA-e Daniel Markić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Obavještajni koledž Europe je međudržavni projekt koji okuplja nacionalne sigurnosno-obavještajne zajednice europskih država kako bi se promicao strateški dijalog između:

  • Europskih sigurnosno-obavještajnih zajednica, omogućavajući da se djelatnici različitih službi susreću, dijele i uspoređuju iskustva i znanja na ne-operativnoj razini;
  • Sigurnosno-obavještajnih zajednica i akademske zajednice, kroz publikacije i uspostavu akademskih programa namijenjenih razvoju sigurnosno-obavještajnih profesionalaca;
  • Sigurnosno-obavještajnih zajednica i nacionalnih i europskih donositelja odluka, kao i građana, kako bi se podigla svijest o sigurnosno-obavještajnim pitanjima i izazovima.

Sudionici rasprave su se složili „da Europa ostane sigurna i prosperitetna, dok budućnost donosi mnoge izazove, poput kibernetičkih prijetnji, digitalnih izazova koji uključuju tehnologije prepoznavanja lica ili mreže 5G, lažnih vijesti i drugo“.

To je ono što  smo saznali od hrvatskog novinarstva, ali o proširenju „Prümskog sustava“ i integracija sustava Sjedinjenih Država i EU, jer je dovoljno da SAD imaju pristup podacima jednoj od članica EU i istovremeno će imati pristup cijeloj bazi podataka, ni riječi. O profesionalnosti naših hrvatskih „kolega“, uz časne iznimke, ne bih dalje, i ovo je previše.

Ukratko, u Zagrebu su 26. veljače 23 europske zemlje potpisale pismo namjere za stvaranje Obavještajnog koledža Europe (ICE). U nazočnosti hrvatskog premijera Andreja Plenkovića predstavnici 23 zemlje potpisali su dokument koji definira ciljeve nove institucije i njezino polje djelovanja. ICE će imati sjedište u Parizu, a predsjedavanje će se izmjenjivati na dobrovoljnoj osnovi država i trajat će jednu godinu.

The Intercept / Euractiv

CIAFBIŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spacevoodoo
4 godine prije

Ako će sve te podatke imati EU, onda će te podatke imati i SAD koje imaju EU, iz čega slijedi kako će i oni koji vladaju sa SAD imati sve podatke.

Spacevoodoo
4 godine prije

Ako će sve te podatke imati EU, onda će te podatke imati i SAD koje imaju EU, iz čega slijedi kako će i oni koji vladaju sa SAD imati sve podatke.

Ora
4 godine prije

Orwell bio u pravu!

Spacevoodoo
4 godine prije

Ako će sve te podatke imati EU, onda će te podatke imati i SAD koje imaju EU, iz čega slijedi kako će i oni koji vladaju sa SAD imati sve podatke.

Spacevoodoo
4 godine prije

Ako će sve te podatke imati EU, onda će te podatke imati i SAD koje imaju EU, iz čega slijedi kako će i oni koji vladaju sa SAD imati sve podatke.

tuf
4 godine prije

Nema mjesta čuđenju. EU uvodi sve loše prakse iz ostatka svijeta, samo s odgodom potrebnom zbog kondicioniranja stanovništva. Prvo se izražava “zgražanje” nad npr. sigurnosnim politikama SAD-a ili neoliberalnim gospodarsko-socijalnim praksama, a onda za 6 mjeseci ili godinu dana vidimo kako kreće implementacija po EU državama. Ovakvi registri sigurno neće stati samo na kriminalcima (npr. u HR trenutno postoji samo DNK baza kriminalaca). Ljude će se kondicionirati da zbog “vlastite sigurnosti” dobrovoljno budu predmet prikupljanja svih biometrijskih podataka i provjere u obavještajnim tijelima nad kojima nemaju nikakav civilni nadzor, a transparentnost djelovanja je bajka koju malo tko i spominje. Problem će nastati uslijed moguće manipulacije dokazima, jer u digitalnom svijetu postaje sve lakše “nepoželjnome” pripisati zločin, a korištenjem takve baze podataka više neće morati ni ustati iz fotelje kako bi utjecali na dokaze. Ovo je inače solidan primjer inicijative koja se gura dok društvo biva zaokupljeno iracionalnim strahom promoviranim kroz… Čitaj više »

Spacevoodoo
4 godine prije

Izbrišite višak. Dodirom “pośalji” na displayu se ne dogodi išta, a napisano je u stvarnosti otišlo.

Ante
4 godine prije

Zato su Amerikanci već davno napravili maske za lice, koje savršeno pašu preko lica njihovih agenata. Sa tim maskama mogu oponašati koga žele na ulici a prepoznavanje lica je potpuno onemogućeno sa tom maskom. https://www.youtube.com/watch?v=JASUsVY5YJ8

Kgfjč
4 godine prije

Recite zbogom slobodi i privatnosti. Superfeudalizam se rodio. Idući korak je zatvor zbog ilegalnih misli i negativnih osjećaja.

Dopizdilomi
4 godine prije

Kada ćete početi laserski urezivati barkodove bebama a i nama odraslima?

Alex
4 godine prije

Mi od Kine preuzemo najgore…. Apsurdistan u svoj svojoj ljepoti…Organizacija, produktivnost, odgovornost…
Nije to za nas 🤮🤬

Bosanac
4 godine prije

Vec to postoji odavno kod svih obavjestajnih sluzbi i u EU

netman
4 godine prije

Total war started.

Astra
4 godine prije

Glume neku sigurnost i onda puste 2 000 000 kozoheba sa istoka u eu bez ikakvih dokumenata 🤔

kardinale
4 godine prije

ASTRA@@ kozofuckeri su njihovi decki. Kaj ne kuzis. Tko je glavosjecama poslao tisuce Toyotica sa montiranim topovima da se vozikaju po pustinji. Urlalo se Assad must go? Hhahahahahaah. Zivio gospodin Assad i krscani Sirije naravno uz arapske normalne sirijce. Sada kozofuckeri trce po eu i plesu sa nasim plavusama.
Na kraju cijele price sotona ce krenuti na Rusiju i faraon Vlado vadi hidrogen nuke i sotona gubi …game over
Bas kao sto u Bibliji pise ciscenje planete kroz velike vatre

kardinale
4 godine prije

Nije nam valjao socializam sada uzivamo u plodovima feudalizma. Sranje tek dolazi. Isus je bio najveci socialista,dijelio siromasnimai vikao na bogate izopacene. Zato ga i razapeli.

Max
4 godine prije

Hvala Logičnom na hrabrosti da objavi ovo , otvorite oči i pratite što se zbiva.

Vuk
4 godine prije

Zagreb je za razliku od Beograda, kroz istoriju se vise klanjao i sluzio drugom nego sebi i svom! Mozda su to sa patosom poprimili od Njemaca..??!

puki
4 godine prije

Pa što očekujete od hrvatskih mainstream medija ? Oni su u vlasti ciokabale kao i njihovi zapadni kolege: CNN; BBC, Guardian, New York Times, La Republicca, Le Figaro.. itd.. Svi ti mediji prešućuju sve one činjenice, koje bi mogle štetiti vladajućoj globalističkoj eliti. Naprimjer: svake godine u lipnju je godišnja konferencija grupe Bilderberg, gdje se okupljaju najveće zvjerke, u mainstrema medijima nećete o tome naći ni riječi.Ne samo to. O grupi Bilderberg, Trilaterali,. CFR-u, Rimskom klubu… organizacijama koje utječu na svjetsku politiku, nikad ni riječi u medijima i o njima nema ni slova u službenim povijesnim knjigama, iako Bilderberg postoji već 66 godina, a CFR čak 100 godina. Iako su najveća imena svjetske politike članovi u njima. A da ne govorimo o tome, da u mainstream medijima, naravno nikad naećete naći ni riječi o tome, da su vlasnici FED-a, BIS-a, BlackRocka, i svih velikih banaka sa Wall Streeta, kao i… Čitaj više »

crodaemon
4 godine prije

Babiću jel ti pročitaš ono šta napišeš?

EU je počela raditi na ogromnoj bazi transnacionalnih podataka za prepoznavanja lica, navodi se u izvješću kojeg je objavio Intercept. Zanimljivo, jer sjetimo se samo grmljavine o kršenju ljudskih prava protiv Kine, gdje je u tijeku pilot projekt „društvenog kreditiranja“, koji radi na istom principu kao sustav kojeg ćemo imati u EU, iako je „naš“ još širi i sveobuhvatniji.

Kakve veze imaju ove dvi stvari? Ili nisi jadan dobro ili namjerno praviš od nas budale?

čičaToma
4 godine prije

Kad se ovaj Fog of War oko takozvane korone raziđe, tko zna što ćemo sve vidjeti i što ćemo ugledati.

Krombacher
4 godine prije

I šta onda kažu bilo nam je u Yugoslaviji loše!
Koji moroni, Yuga je mila majka za ovo Orvelovsko čudo od Uber nacije zvano EU.

Krombacher
4 godine prije

Hitler je za ove diletant.

HR - EXIT
4 godine prije

Problem je u tome da je Njemačka crni petar u EU.. na postoji nikakva stvar u koju se oni ne petljaju i podatci kojima oni agresivno nebi manipulirali ne postoji. Oni žive od internacionalnih manipulacjia preko EU koja služi kao piramidalna kamatarska shema kojoj su oni na vrh piramide. HDZSDP su njihova igračka … S SAD-om HR nema spora, tu vidim manje problema s podatcima nego s Nijemcima ili Francuzima. Ne može stranac imati pravo na podatke u HR po svojoj volji ! Niti iz tzv. EU niti iz ostalih zemalja…. Njemačka je kurva nad kurvama, u svim krizama najlošiji saveznik, licemjer, kontrolor… uostalom njima nije stalo do njihovih ljudi već idu na zamjenu stanovništva dok otvaraju bordele … traže se jeftini robovi a budući da nisu mediji dovoljni sad će terorizirati i van svoje države bilo koga u EU. VAN iz tvorevine, ima dovoljno normalnih zemalja s kojima se… Čitaj više »

Pi-zdro
4 godine prije

Logicno se pita: ‘od nasih kolege u zagrebu ni rjeci o tome..’ ?
Pa nisu oni vase kollege !? Oni u zagrebu svi od reda rade za matrix nvo i amergedon a vi Logicari ste – sve samo ne to…

Kurko
4 godine prije

Pa hrvati zele gospodare, pa eto im ga na 😀 😀

Ive
3 godine prije

Sve se svodi na opcu i seobuhvatnu kontrolu i nadzor stoke sitnog zuba, a kada je to u pitanju svi bjelosvijetski probusvijeti su u funkciji. A kada su tu upleteni i amerikenjci onda sigurno znamo da je iza svega kriminal najvisega nivoa. Tu ideju treba zatrati odmah i sad jer vec sutra ce biti kasno. Zar ti koji na tome rade nisu svijesni jednostavno dokazive cinejnice da je USA najvece zlo na svijetu?

Ive
3 godine prije

Ljudi bježite što dalje od Hrvatske u kojoj vladaju HDZ ZLOČINCI, koji pljačkaju Hrvatsku i opljačkano sele u USA.

Mali Mujica
3 godine prije

U Hrvatskoj formirano tjelo obavjestajnih gangstera, izdajica Hr nacionalnih interesa.
A kasko izdajiced obicno zavrsavaju na vjeslima tako ce i ovi.

3 godine prije zadnji put uredio Mali Mujica
Mali Ivica
2 godine prije

Koliko sam ja logično zaključio iz Jamerike dolazi samo kriminal, korupcija i nepotizam,
a u Crimocurvaciji su našlii su najplodnije mjesto za širenje tih ideja po Evropi.

ANTIFASISTA
1 godina prije

CRO nacisti pomazu medjunarodnim nacistima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI