„Ugledni“ Reuters i laži o Hong Kongu

Carrie Lam
9 komentara

Guvernerka Hong Konga Carrie Lam je rekla na konferenciji za novinare da “nikada nije podnijela ostavku središnjoj vladi” i da je uvjerena u vođenje svog tima da “pomogne Hong Kongu da izađe iz ove dileme”. Riječi Carrie Lam su bile odgovor na glasine koje su proširili zapadni mediji i pokazuju njenu odlučnost da nastavi služiti Hong Kongu na čelu posebne administrativne regije.

Agencija Reuters je u petak objavila takozvani ekskluzivni članak u kojem je navedeno da će Lam predstaviti izvješće u Pekingu, savjetujući kinesku središnju vladu da udovolji zahtjevima hongkonških prosvjednika.

Nakon što je glasina opovrgnuta, Reuters je objavio navodni audio snimak privatnog razgovora Carrie Lam s grupom gradskih biznismena, pokušavajući sakriti istinu da je prethodna priča bila lažna.

Lam je rekla: “Objavljen je privatni razgovor i mislim da je to vrlo neprimjereno.”

Reuters i drugi zapadni mediji su se zapetljali u “lažne vijesti”, tvrdeći da je ostavka Lam odbijena, što nadilazi granice profesionalne novinarske etike. No, Reuters odavno nije „ugledna i vjerodostojna agencija“, stoga je suvišno čuđenje kineskih novinara koji su komentirali vijest.

Umjesto da objektivno izvještavaju o činjenicama, zapadni mediji svoj stav grade na lažnim vijestima, ali nepostojeća realnost kod čitatelja koji površno prate situaciju postaje stvarnost.

Nakon što je Carrie Lam na konferenciji za novinare razjasnila stvari, zapadni novinar je nastavio pitati: “Zašto vam Kina ne dopušta da podnesete ostavku?”

Odgovor Carrie Lam je bio: “Nikada nisam dala ostavku središnjoj vladi, pa je vaše pitanje bespredmetno”.

Neki zapadni mediji tvrde da je fikcija stvarnost. Njihove vijesti o “Laminoj ostavci” postaju sve apsurdnije, ali njihovi novinari se ponašaju kao da to istina.

Predugo su daleko od objektivnog novinarstva i profesionalnih standarda i postali su neosjetljivi na vlastiti besram.

Nekoć relevantni zapadni mediji, poput Reutersa, sada su dio zapadne intervencije u situaciju u Hong Kongu pod vodstvom SAD-a.

Vrše sve veći pritisak na vladu Hong Konga i guvernerku, pokušavajući ubaciti  klin u odnose između vlade Hong Konga i Pekinga. Umjesto da budu neutralni promatrači i novinari, oni izravno utječu na situaciju u Hong Kongu.

Neki djelatnici zapadnih medija su bili izuzetno zabrinuti kada su čuli da je Lam „dala ostavku“, jer vjeruju da bi takva promjena mogla utjecati na princip “jedna zemlja – dva sustava” i stvoriti još više kaosa.

Ali uzmimo britanske medije, uključujući Reuters. Njihova zemlja prolazi kroz političku krizu, a premijeri su tamo često podnosili ostavke. Suočeni sa stalnim nemirima i kaosom, vjerojatno se u Velikoj Britaniji osjećaju nelagodno kada vide mirnu vladu poput one Carrie Lam u Hong Kongu, koja ima podršku kineske središnje vlade.

Situacija u Hong Kongu odražava način na koji zapadni mediji djeluju izravno u kršenju njihovih samoproglašenih načela istine, objektivnosti i neutralnosti. Glavni zapadni mediji više puta su koristili svoje takozvane objektivne pristupe samo kako bi prodrli u kinesko društvo i druge zemlje u razvoju. Oni pomažu provedbe nasilnih planova i donose vrijednosne sudove, koji su povoljni za zapadne interese.

Washington je uzbuđen što je Hong Kong učinio novom polugom za vršenje strateškog pritiska na Kinu. Mnogi profesionalci zapadnih medija to razumiju. Oni također razumiju da kaos u Hong Kongu nije u interesu većine građana. No umjesto da otkriju te istine, oni koriste svoj utjecaj da dodaju ulje na vatru već iracionalnog osjećaja.

Zapadni mediji snaga su koja sprečava da Hong Kong vrati stabilnosti i potkopavaju interese stanovnika Hong Konga.

Hong Kong demonstracijeLažne vijestiProsvjedi
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
4 godine prije

…mogu oni galamiti koliko hoće,ali bez oružja i vojne oragnizacije ne mogu ništa… jer da boljševici nisu dobili oružje od privremene vlade kerenskog mogli bi samo lajati na mjesec..

milan
4 godine prije

Pratim desavanja i zakljucujem tresla se brda…. USA dobila jos malo zraka prije nego se dolar strmoglavi. Rade sve da pokrenu nekakve sukobe, ali provaljeni su i sve je slabiji opdgovor na Americke poticaje. USA Administraciji bi sad bilo najbolje da s ekoncentrira na stanje u vlastitom dvoristu i rijesavaju probleme naastale bez-umnim protekcionizmom, kao prvo a, kao drugo mijenjati nacin zivota kojim su se hvalili. Manje pretilnih bi u svakom slucaju poboljsalo stanje duha i estetike u USA.

Slovenac
4 godine prije

Dajte kinezi izbisite vec ovo govno americko ceo svet je iza vas

Sardelino
4 godine prije

Neću puno “falit” ako kažem da je Hong Kong velika praonica novca mešetara sa Wall S. I London S.

samo tako
4 godine prije

Ni najstariji se ne mogu sjetiti kada je to Reuters bio ugledan. Povijesničari možda, teško…

Jomla
4 godine prije

“Zapadni mediji snaga su koja sprečava da Hong Kong vrati stabilnosti i potkopavaju interese stanovnika Hong Konga.” I boli ih qurac za HK i hongkonžane…

Arcibald Rajs
4 godine prije

Novinari Rojtersa odavno ne postoje. Postoje samo plitkoumne starlete koje ponavljaju priremljene tekstove kao papagaji. Pre neki dan na plazi u Meksiku pronadjeno je 2000 ljudskih kostiju koje su pripadale 150 ljudi, uglavnom decijih kostiju. Masovne grobnice se otkrivaju skoro svaki dan u Meksiku. Obezglavljena tela vise sa nadvoznjaka, zene i deca se masakriraju, broj poginulih za vise od deset godina meri se u stotinama hiljada, nestalo je vise od 57000 ljudi u istom periodu, pa ipak, niko nije pominjao humanitarnu intervenciju u Meksiku, Savet bezbednosti nikada nije raspravljao o broju mrtvih u Meksiku u “miru”, dok neki ratovi odnose daleko manje zivota. Da neko na zapadu hoce da da ozbiljan novinarski komentar na bilo koju krizu, dovoljno bi bilo da uporedi Meksiko sa njom. Meksikom se niko ne bavi iako bi tamo mozda i bile najpotrebnije medjunarodne snage od svih zemalja u svetu! Meksiko je primer licemerja zapadnih novinskih… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI