Ugrožen status petrodolara dok je prva pošiljka ruskog ugljena plaćena u juanima

ugljen
23 komentara

Do sada je najteža posljedica ruske vojne operacije bila isključenje ruskih banaka iz globalnog financijskog sustava. No, čini se da se plima okreće jer je status petrodolara ugrožen dok je prva pošiljka ruskog ugljena plaćenog u juanima na putu za Kinu.

Prve pošiljke ruskog ugljena i sirove nafte počet će stizati u Kinu u travnju, odnosno svibnju, a plaćat će se u juanima. Kineski službeni mediji iskoristili su tu priliku da kritiziraju Sjedinjene Države, navodeći da je međunarodni položaj dolara “u opasnosti”. Financijski stručnjak Albert Song, s druge strane, smatra da to neće imati utjecaja na ulogu dolara kao glavne svjetske rezervne valute.

Nekoliko kineskih poduzeća kupilo je ruski ugljen u kineskoj valuti u ožujku, prema Fenwei Energy Information Service Co., najvećem kineskom dobavljaču informacija i usluga za industriju ugljena i koksa. Prva isporuka se očekuje u travnju. To je također prvi teret ruske robe plaćene u juanima koji je stigao u Kinu otkako su zapadne zemlje sankcionirale Rusiju, izvještava The Epoch Times.

Fenwei nije dao procijenjeni datum isporuke za pošiljku.

Kineski kupci koristili su juan za kupnju ruske sirove nafte uz ugljen. Prema priopćenju objavljenom početkom travnja na Cngold.org, kineskom internetskom medijskom portalu o ulaganju, prva ESPO (Eastern Siberia Pacific Ocean) sirova nafta bit će isporučena u svibnju.

Prema publikaciji, transakcije u američkim dolarima postale bi manje popularne kao rezultat Fenweijevih akvizicija.

“Rusija je najavila da će prihvaćati plaćanja samo u rubljama za rusku naftu i prirodni plin, što je pretvorilo Sjedinjene Države i europske zemlje od onih koji uvode sankcije u one koji su podvrgnuti sankcijama”, stoji u komentaru. “Kineski juan iskoristio je priliku i počeo otkrivati ​​svoj potencijal u globalnim trgovinskim plaćanjima. Sada kada će ugljen i nafta plaćeni u juanima stići u Kinu, međunarodna zajednica postat će raznovrsnija.“

Najnovije kineske akvizicije ruske robe u juanima neće utjecati na međunarodni položaj američkog dolara, smatra Albert Song, istraživač u Tianjunu, političkom i ekonomskom trustu mozgova, koji je 23. travnja medijima rekao da su “to samo bilateralni trgovine između Kine i Rusije, a ne multilateralne trgovine koje uključuju druge zemlje.”

Song ima 27 godina iskustva u kineskoj financijskoj industriji, s naglaskom na kineske političke i ekonomske studije.

Prema podacima koje je sredinom travnja objavila kineska Opća carinska uprava, količina uvezenog ugljena i lignita u Kinu pala je za 39,9 % u odnosu na prethodnu godinu u ožujku i 24,2 % u prvom tromjesečju. Ruski uvoz, s druge strane, ne samo da je zadržao prvo mjesto u kineskom uvozu koksiranog ugljena u ožujku, već se njegov obujam više nego udvostručio iz godine u godinu.

Cjelokupna vrijednost kineskog uvoza iz Rusije također raste. Prema posljednjim podacima Opće carinske uprave sredinom travnja, ukupni uvoz iz Rusije porastao je na 21,73 milijarde dolara u prvom tromjesečju 2022., što je porast od 31 posto u odnosu na prethodnu godinu, drugi nakon 31,4 posto iz Indonezije.

Kada je hvaleći sve veći značaj juana, objava na Cngold.org također je otkrila da je kineski režim sada u pregovorima sa Saudijskom Arabijom, s namjerom korištenja renminbija za djelomičnu cijenu sirove nafte.

Song se ne slaže s implikacijom analize da je kineski juan zvijezda u usponu na globalnoj pozornici.

“Najvažnije je da mnoge zemlje priznaju državnu valutu. Iako Komunistička partija Kine tvrdi da je renminbi na putu internacionalizacije, udio međunarodnih plaćanja renminbija tijekom godina bio je samo 3,2 posto jer je to valuta pod kontrolom vlade i ne može se slobodno razmjenjivati. Stoga je to valuta s lošom kreditnom sposobnosti, krenimo od toga”, komentirao je Song.

Kina oprezna od sankcija

Europska unija uvela je 7. travnja peti set sankcija Rusiji koje se sastoje od zabrane uvoza ruskog ugljena.

Do sada je najteža posljedica bilo isključenje ruskih banaka iz globalnog financijskog sustava. Nakon obustave Visa i Mastercard objekata u Rusiji, ruske banke su izjavile da žele davati kartice koristeći kinesku infrastrukturu UnionPay.

Unionpay kartice se nude u više od 70 zemalja i regija, što ih čini najvećim kineskim brendom kreditnih kartica.

Međutim, ruski medij RBC tvrdio je 20. travnja da je kineski UnionPay odbio suradnju s ruskim bankama zbog zabrinutosti da će biti sankcionirani, čime je Rusija imala manje izbora kreditnih kartica za svoje međunarodne operacije.

“China UnionPay odlučuje ne surađivati ​​s ruskim bankama iz straha da će i sama biti upletena u sankcije. CCP treba sustav međubankovnog plaćanja New York Clearing House za dobivanje dolara. Sankcije protiv Kine spriječit će je da zarađuje na stranim valutama kroz izvoz”, objasnio je Song.

Dalje je rekao da kineski gospodarski rast pokreću tri čimbenika: vanjska trgovina, ulaganja i potrošnja.

“Sva tri su u padu. Ako se Kini uvedu dodatne sankcije, to će biti nepodnošljiva situacija za kinesko gospodarstvo”, rekao je.

JuankinaPetrodolarrusijaUgljen
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
EGO MANIJACI
1 godina prije

Logicno sad ces ti lijepo vidjeti kako par likova ovdje sve zna 😁 sad ce vam objasniti kada ce Biden ili xi ili Messi i koliko puta na dan ici na wc. 😁

TBD
1 godina prije

Rusi i Kinezi su i prije trgovali u svojim valutama. 2015 su sklopili sporazum o 400 miljardi dolara nafte koju je Kina trebala preuzeti od Rusije i platiti u remimbijima kao i što je Rusija kineski uvoz plačala u rubljima

1 godina prije

Kina ima 3000 termoelektrarna… Znate li to?
A nema ugljena za sve… I nije okužena sa globalističkom agendom o emisijama, koje su stvorile baš države, koje su svijet zasitile sa emisijama… I danas preko toga ispoljavaju politiku do država, koje im ugrožavaju primat, hegemoniju…
Jer danas se bori svijet sa 200 godišnjom ostavštinom, ne samo onim, što se danas ispušta.
Kad bi mogao čovijek ovako, u mediju, pročitati kumulatvnu istinu, uzdigla bi mu se kosa…

Zekonja
1 godina prije

Nesigurnost i prijetnja SWIFTOM to je kod Kineza problem. Ali ne možeš stisnut i prdnut !

1 godina prije

Ne vidim greške u koracima… U čemu je problem?

Змај од Змијања
1 godina prije

Хм хм. Ваљда је долар пао због потеза власти у САД које су деценијама обезвређивале амерички новац паразитирајући на плећима остатка свијета. Једнако држава и појединаца, оних најбогатијих али и најсиромашнијих. Мало ко је у стању да схвати све законитости савременог новца. Са училишта су већ одавно протеране све оне научне области које би савременим учењацима омогућиле потпун увид у савремене тржишне токове. Наши “економисти” чак највећи тј у гласилима најприсутнији господарска “стручњаци” немају довољно познавање тржишта да би исправно обрачунали све те дјелујуће невидљиве силе којима савремена “западна влада” покушава да доскочи у свом перпетуум мобиле социјалистичком самоуправљању. Због тога смо на З. Балкану изгубили државу која је једина могла водити самосталну политику. Због тога је човечанство добило тзв вирус тј – пландемију. Ако неко не види да су ковид и грозоте у Украјини непосредно везане једна за другу онда спада међу оне који лутају. Долар се деценијама тиска… Čitaj više »

1 godina prije

Štabi vi htjeli? KAŽITE NAM, da vam ne hodamo u zelje!

1 godina prije

Sad se pravite pametrni???
22. feb. 2022 — There are a total of 2,990 operating coalfired power plant units in China. As of July 2021, the province of Shandong, which lies to the … ITD. ŠTA GLUMITE????

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ta .. Ugrozen je status US Dollar – OPCENITO ! I na unutarnjem trzistu a kamoli – vanjskom .. To ce sve do konca godine , divest do silnih ODRONA unutar , medjuparitetnim , valutnim vrjednostima , pogotovu , valuta , onih zemalja , koje su svoje valute ” uvezali ” za US Dollar a nemaju ih cime backupovati tj. – ZLATOM ili DRZAVNIM , ENERGETSKIM RESURSIMA ! Drzave , koje su to rasprodale strancima , vise nemaju — NIST !!! Da bi koliko – toliko opstale , MORAJU uc u ” Euro Zone ” a buduci da nemaju NIST , kolicinu Eura na raspolozenju , mogu garantirati – POSLJEDNJEM STO JOS IMAJU —> VLASTITIM TERITORIJEM !!! Tko ne placa na vrijeme , debts I kamate – molim ! Po osnovi – zalozna prava ! ODUZIMA SE DIO PO DIO TERITORIJA ! Za racun —>> bankarsko & corporativnih POVJERILACA !… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Ako kolektivni zapad uvede bumerang sankcije Kini to ce biti katastrofa 100x gora od bumerang sankcija Rusiji. Zpad nece imati snage da prezivi jos jedan bumerang.

Mrčikola
1 godina prije

Dolar je siguran dokle god kineski i ruski “dužnosnici” imaju “štednju” u dolarima…a namnožilo se tih “štediša” zadnjih tridesetak ljeta.

Max
1 godina prije

Rušenje petrodolara je najvažniji korak u stvaranju multpolarnog svijeta.

abc
1 godina prije

Na kraju če zapad imati ogromno para, a neče jih imati gdje potrošiti, jer neče vredeti ništa. Sva zapadna ekonomija bazira na špekulacijama, a hiper štampane valute nemaju nikakvog realnog pokriča.

abc
1 godina prije

Čim su rubalj i juan postale petrovalute, dolar dobiva jaku konkurencu i postepeno gubi strateški prostor i vrednost mu naglo opada.
Sva poskupljenja na zapadu su jasan znak pada dolara i eura, pa kakogod to okretali..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI