Uhićeni novinar RT-a u New Yorku se koristi u ratu protiv Trumpa

Alexander Rubinstein - RT
6 komentara

Dopisnik američkog izdanja medijske kuće RT, Alexander Rubinstein, te Evan Angel, koji izvještava za američki Vocativ, uhićeni u Sjedinjenim Državama i optuženi samo zato što su obavljali svoje profesionalne dužnosti. Naime, izvještavali su s lica mjesta o  prosvjedima protiv Donalda Trumpa, a The Guardian prenosi kako se prema točkama optužnice suočavaju s deset godina robije i novčanom kaznom od 25 000 dolara.

Kao što je poznato, tijekom inauguracije Donalda Trumpa su u Washingtonu organizirani masovni prosvjedi, a policija je neke od sudionika uhitila zbog “remećenja javnog reda i mira i vandalizma”. Prilikom uhićenja policija nije pravila razliku između nasilnih prosvjednika koji su razbijali izloge i novinara koji su o tome izvještavali i snimali prosvjede. Na kraju su se dvojica novinara, “sasvim slučajno” Alexander Rubinstein i Evan Angel, našli u pritvoru s istim optužbama kao da su bili sudionici nasilnih prosvjeda.

Na nekim događajima novinari su morali nositi posebne prsluke ili kacige, kako bi ih se prepoznalo iz daljine, ali u ovom slučaju nisu tako postupili da ne bi postali meta napada agresivnih prosvjednika. Na primjer, dopisnica RT-a je Anna Baranova u sličnoj situaciji napadnuta dok je izvještavala s prosvjeda u Parizu.

Tijekom prosvjeda u Washingtonu je uhićeno oko 100 ljudi, među njima i dopisnik RT-a Alexander Rubinstein i Evan Engel iz američke medijske kuće Vocativ. Začudo, nisu ih pustili nakon kratkog suđenja, kao što je uobičajeno u Europi i Rusiji. Novinari će biti procesuirani jednako kao oni koji su napali policiju. Sada se, zbog obavljanja svojih profesionalnih dužnosti, suočavaju s kaznama do 10 godina zatvora i novčanom kaznom od 25 tisuća dolara.

Naravno, televizija RT je izdala službeno priopćenje u kojem stoji:

“Uhićenje i naknadna kaznena prijava protiv našeg dopisnika Alexandera Rubinsteina, koji je samo radio svoj posao i pokrivao prosvjede u Washingtonu na dan inauguracije Donalda Trumpa, apsolutno su nevjerojatni. Ovakve akcije su flagrantno kršenje novinarskih sloboda, a posebno smo iznenađeni što se to dogodilo u zemlji koja se predstavlja kao prva po slobodi tiska u svijetu. RT će punom snagom  koristiti sve mehanizme svog pravnog tima za podršku našem novinaru, a sigurni smo da će temeljita analiza Ureda državnog odvjetnika Sjedinjenih Država potvrditi da je Alexander, koji je cijelo vrijeme hodao s novinarskom iskaznicom, potvrditi da je uhićen nezakonito.”

U Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji se RT kanal redovito optužuje da je “rusko propagandno oružje, jednako opasno kao nuklearno“.

Međutim, u obranu Rubinsteina i Angela su ustali i OESS i Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

“Mediji igraju ključnu ulogu u demokratskim društvima, osiguravajući transparentnost i odgovornost u izvršavanju vlasti. Funkcija javnog nadzora je posebna važna tijekom izbornog razdoblja, promjene vlasti, uključujući i za vrijeme inauguracije. Do tada, sve dok se ne dokaže da su novinari izravno i aktivno sudjelovali u neprijateljstvima, njihove aktivnosti tijekom javnih demonstracija trebaju ostati netaknute”, stoji u izjavi  predstavnice OESS-a za slobodu medija Dunje Mijatović.

Mijatović je također istaknula “da je pravo novinara pokrivati masovne prosvjede, što im je zajamčeno Prvim amandmanom Ustava SAD-a, kao i člankom 19. Međunarodnog ugovora o građanskim i političkim pravima, kojega su ratificirale i Sjedinjene Države”.

Službena internetska stranica Odbora za zaštitu novinara (CPJ), koji glavni ured ima u New Yorku, piše:

“Vlasti u Washingtonu trebaju povući optužbe za sudjelovanje u neredima protiv najmanje tri novinara, koji su uhićeni dok su pokrivali prosvjede na dan inauguracije predsjednika Donalda Trumpa. Mi ovdje govorimo o Rubinsteinu, Evanu Angelu i Aaronu Cantu, koji surađuju s nekoliko medija.”

“Ove optužbe su očito neprimjerene i mi smo zabrinuti da bi one mogle biti poruka ostalim novinarima koji će u budućnosti pokrivati prosvjede. Pozivamo vlasti u Washingtonu da odmah povuku optužbe”, rekao je jedan od koordinatora povjerenstva, Carlos Lauria.

Međutim, jedan ulomak iz cjelokupnog sadržaja izvješća OESS-a sugerira da se ova organizacija ne brine samo zbog uhićenja novinara RT-a i njegovih kolega, nego i zbog izbora novog predsjednika.

“OESS je također zabrinut što su se uhićenja i optužbe protiv dvojice novinara dogodila upravo u vrijeme kada su mediji počeli biti pod velikim pritiskom nove administracije”, piše Dunja Mijatović, te dodaje “kako se nada da će se taj trend zaustaviti i da će Sjedinjene Države nastaviti održavati dugogodišnji ugled uzornog branitelja slobode izražavanja i medija”.

Priopćenje su objavili i Reporteri bez granica (RSF). Iako su novinari uhićeni u trenutku primopredaje vlasti, dakle dok Trump još nije u potpunosti preuzeo dužnosti i ovlasti predsjednika SAD-a.

RSF na svojoj internetskoj stranici izdaje sljedeće priopćenje:

“Zabrinuti ponovljenim napadima nove vlade na medije i nepoštivanje činjenica u prva tri dana predsjedavanja Donalda Trumpa, pozivamo Trumpa i njegov tim da više ne potkopavaju prvi članak Ustava i da ga počnu braniti.”

Podsjetimo da je prošlo tek tjedan dana od kada je Trump i službeno postao američki predsjednik, a OESS je već peti dan poručio “kako je zabrinut zbog pritiska nove američke administracije na medije”.

Donald Trump je već uspio napraviti neke važne odluke, kao što je izlaz iz Transpacifičkog partnerstva, odbacivanje zakona “Obamacare” i donošenja odluke o izgradnji zida na granici s Meksikom. Međutim, nema nikakvog “pritiska” na medije, niti se on osjeti u pritisku na uređivačku politiku. Mediji to nisu osjetili, jer Trump jednostavno nije imao vremena povući bilo kakve korake u tom smislu. Istina, kritizira ih za pristrano izvještavanje, širenje laži i protiv njih se bori na Twitteru, ali o pritisku o kojem govori OESS nema govora.

Vjerojatno je Mijatović mislila na Trumpovu na konferenciju za novinare 11. siječnja, dok novoizabrani predsjednik još nije stupio na dužnost. “Pritisak” je možda njegovo odbijanje da razgovora s kućom CNN?

“To je užasna organizacija i objavljuje laži”, rekao je tada Trump.

Drugi primjeri “pritiska” na medije od strane nove administracije ne postoje.

Naprotiv, postoji određeni kontinuitet u broju akreditiranih novinara u Bijeloj kući, koji su već imali priliku razgovarati s novim glasnogovornikom Bijele kuće, Seanom Spicerom.

Osim toga, tehnički gledano, novinare je uhitila “Obamina policija” i kaznenu prijavu je napisao Ured državnog odvjetnika imenovanog u vrijeme Obamine administracije, tako da nije jasno kakve veze nova uprava ima s cijelim slučajem?

Nova administracija na napade medija uzvraća vrlo sporo. Stručni savjetnik Trumpa, Kellienn Conway, rekao je da će Bijela kuća “morati preispitati” odnos s novinarima, a Spicer je na svom prvom brifingu obećao da će one koji šire laži  “pozvati na odgovornost”.

Dakle, izjave OESS-a i američkog Odbora za zaštitu novinara su potpunosti usklađene s napadima na Trumpa od strane liberalnih medija i europskih dužnosnika koji su mu, takoreći, “objavili ratdavno prije njegova izbora i još nisu prekinuli ovu praksu.

Naravno, uhićenim novinarima je najteže, jer riskiraju dugogodišnje zatvorske i novčane kazne, stoga je posebno važno da sve optužbe protiv njih budu odbačene.

Ako u međuvremenu budu pušteni da se brane sa slobode, novinari će se s prvim sudskim raspravama suočiti vjerojatno u veljači ili ožujku ove godine.

Neki komentatori tvrde kako ozbiljno sumnjaju da bi međunarodne organizacije ovoliku buku oko uhićenja novinara RT-a digle da se ono dogodilo za vrijeme demonstracija protiv izbora Hillary Clinton, da je na njima pobijedila. Vjerojatno bi se tada u listovima kao što su Huffington Post, The New York Times i slični pojavili naslovi u stilu: “Propagandisti Kremlja organizirali skupove protiv legalno izabrane gospođe predsjednice!”

Naravno da je potrebno štititi prava novinara diljem svijeta i osigurati im slobodan rad. Ali koristiti problem zatočenih novinara za osobnu političku osvetu je apsolutno neprihvatljivo.

Alexander RubinsteinEvan AngelRTrussia todayuhićenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Natovac za novac
7 godine prije

Amerikanci imaju dugi historiju proganjanja i hapsenja novinara samo prije narod nije imao internet pa je vjerovao u americke lazi.

4 x
7 godine prije

Mediji su jedno od najmoćnijih oružja koje je čovjek smislio. Mogu da budu defanzivno oružje kao RT kad se koriste istinom i u samoodbrani. A mogu da budu i ofanzivna oružja kao mainstream mediji koji zlonamjerno koriste laži da bi svojim vlasnicima obezbjedili neki interes a drugima prouzrokovali bol i patnju. Takva dejstva “ofanzivnih” medija su u stvari kriminalne aktivnosti. Aktivnosti medija moraju da budu pod kontrolom sudskih instanci koje pokrivaju i ostale oblike kriminala. Njihove aktivnosti moraju da se sankcionišu i retroaktivno. Kazne trebaju da budu proporcionalne nesreći koju su prouzrokovale, što u većini nama poznatih slučajeva znači maksimalne. Medijske sisteme treba posmatrati kao organizovana kriminalna udruženja, što znači da svi u lancu emisije toksičnih laži trebaju da odgovaraju shodno svojoj pozciji u hijerarhiji. Onima koji se pozivaju na tkz. “slobodu izražavanja” treba objasniti da imaju potpunu slobodu da govore istinu, a za laži će im sve biti objašnjeno… Čitaj više »

jale
7 godine prije

Dvojica od te trojice su židovi što nije nimalo za zanemariti posebno gledajući da su židovske zajednice u USA redom iskazale podršku Donaldu Trumpu. Ipak očekujem da će se to promptno riješiti u korist novinara.

Jupiter
7 godine prije

Rubinstein zanimljivo prezime! Apelujem na Američku demokratiju da zaštiti slobodu novinara,slobodu govora pa makar oni bili Amerikanci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI