Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD se spremaju da napadnu Jemen

30 komentara

Ujedinjeno Kraljevstvo se sprema da pokrene zračne napade na jemenske militante Hute kao odgovor na val napada na komercijalne brodove u Crvenom moru, piše The Times u nedjelju. U udarima će učestvovati i SAD i još jedna evropska zemlja, piše list.

Očekuje se da će London i Washington objaviti zajedničku izjavu kasnije u nedjelju, upozoravajući Hute da odmah prekinu svoje napade ili se suoče sa vojnom akcijom Zapada. Poruka je zamišljena kao “poslednje upozorenje”, rekao je za novine izvor iz britanske vlade.

Ukoliko jemenski borci ne poslušaju upozorenje, britanski i američki brodovi i ratni avioni lansirat će projektile na “unaprijed planirane” ciljeve u samom Jemenu i na Crvenom moru, piše The Times, dodajući da će neimenovana “evropska zemlja” ” eventualno” pridružiti se i operaciji.

Huti, koji kontrolišu veliki dio teritorije Jemena, napali su desetine kontejnerskih brodova u Crvenom moru od izbijanja rata između Izraela i Hamasa u oktobru u pokušaju da otjeraju teretni promet iz jevrejske države i poremete globalne lance snabdijevanja za sve dok traje izraelska vojna kampanja.

Crveno more je ulazna tačka za brodove koji koriste Suecki kanal, koji obrađuje oko 12% globalne trgovine.

SAD su ranije ovog mjeseca najavile pomorsku operativnu grupu koja će patrolirati Crvenim morem, iako se Washington borio da osigura podršku svojih saveznika, pri čemu je Španija insistirala da će učestvovati samo u misiji koju predvodi NATO, a Italija bi poslala ratne brodove samo za odbranu italijanskih brodovlasnika .

Kontejnerski brod Maersk Hangzhou pod zastavom Singapura, kojim upravlja Danska, pogođen je projektilom Huta u subotu, prije nego što su helikopteri američke mornarice u nedjelju potopili tri čamca Huta koji su pokušavali da se ukrcaju na brod, saopćila je američka Centralna komanda. Potapanje čamaca Huta označilo je prvi uspješan američki napad na militantnu grupu otkako je operativna grupa raspoređena u regiji.

Maersk, jedna od najvećih svjetskih brodarskih kompanija, nastavila je koristiti rutu Crvenog mora tek nekoliko dana ranije. U svjetlu napada Hutija, ranije je poslala svoja plovila na mnogo duži put oko Rta dobre nade u Južnoj Africi. Rukovodstvo Huti je saopštilo da je Maersk Hangzhou bio na meti dok je bio na putu ka izraelskoj luci.

HutiJemenSADUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DZuro DZak_ovic
3 mjeseci prije

Ha,sto ne napadnete Rusiju!!!

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Njemačka se kani pridružit napadajima 🙄 … Otvaraju sebi vrata pakla 🤷

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Sve neki vrlo krvavi proxy ratovi između Rusije i SAD (Ukrajina, Sirija), između Irana i SAD (Jemen i Sirija), moguć između Kine i SAD (Tajvan).

Uvijek je jedna strana SAD, a proxy ratovi koje izuzetni pokreću su na suprotnim krajevima zemaljske kugle od njih.

Najveća kletva današnjice je pozeljeti nekome da zivi u “proxy” zemljama.

Zoran
3 mjeseci prije

Nevjerovatno koliku moć imaju židovi nad cijelim svijetom. Ubijaju i masakriraju Gazu, a muslimani planiraju terorističke napade na Europu. Samo da prave haos i židovi dobiju podršku za svoje ciljeve. Ni da pokušaju bar jedan na izrael. Kako je sve namješteno fuj.

Suze Roni
3 mjeseci prije

Imaju Houti na tisuce balistickih projektila.Ako je blokada i kontrola prolaza za brodove u Crvenom moru
kojima je destinacija Izrael, cijena koju treba platiti za prekid genocida u Gazi, onda je svakako legitimna. Zlocince koji su gori od Hitlera, mora se zaustaviti.

Nenad
3 mjeseci prije

OPET PONAVLJAM NISU TO NIKAKVI HUTI NEGO HUSI I IME SU DOBILI PO SVOM OSNIVAČU A OSNIVAČ JE HUSEJN BEDUDDIN AL-HUSI !!!! NARAVNO DA JE OSNIVAČ IME DOBIO PO IMAMU HUSEINU NAJSLAVNIJOJ (ako se to može tako nazvati) MEDJU ŠIJITIMA (DA, ŠIJITIMA A NE ŠIITIMA ILI ŠTO JE JOŠ GORE ŠITIMA

Nekoime
3 mjeseci prije

Zadnja vijest: Amerika povlači nosač G. Ford iz Mediterana. Bježte noge, posra vas guzica.

Max
3 mjeseci prije

Time će započeti rat u kojem će biti poraženi

Upravo tako
3 mjeseci prije

Idite napadnute Rusije. Ku.cite se na slabe. Napadnite pa da vidimo kako ćete izaći.

Nenad
3 mjeseci prije

Neimenovani Usa marinac je izjavio da Ameri povlače sve svoje brodove iz Crvenog mora van domašaja Jemenaca plašeći se napada Husa raketama Burkan za koje (znači do sada su lagali da su oborili sve rakete) kaže da su do sada od 3 ispaljene uspijevali nekako dvije da obore ali treću nisu🤣 znači frka panika sluga proklete sotonine sinagoge lažnih židova hazara koji upravljaju zapadnim zemljama … znači i Britanci će tako🤣 Iranci poslali (stigao već) razarač u Crveno more a kukavelj se povlači …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI