Ukrajina bi trebala biti ‘nezavisna’

Jens Stoltenberg
44 komentara

NATO mora nastaviti da podržava Kijev kako bi mogao pregovarati s Moskvom o tome da postane nezavisna država, izjavio je u ponedjeljak generalni sekretar bloka na čelu sa SAD Jens Stoltenberg.

Govoreći na ceremoniji prijema Švedske u NATO, Stoltenberg je ponovio stavove bloka o podršci Ukrajini u sukobu sa Rusijom, ali je odlučio da vrlo hipotetičke mirovne pregovore uokviri u smislu nezavisnosti i suvereniteta.

“Moramo nastaviti da jačamo Ukrajinu kako bismo pokazali ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da neće dobiti ono što želi na bojnom polju, već mora sjesti i pregovarati o rješenju u kojem će Ukrajina biti priznata i prevladava kao suverena, nezavisna nacija”, rekao je Stoltenberg.

Prema norveškom političaru, Putinov cilj je bio „manje NATO-a i više kontrole nad svojim susjedima“ i „da uništi Ukrajinu kao suverenu državu“. Stoltenberg je insistirao da je Rusija propala jer je NATO „veći i jači“, a Ukrajina „bliža članstvu u NATO-u nego ikada ranije“.

On nije pojasnio kako se članstvo u NATO-u odnosi na nezavisnost i suverenitet.

Stoltenberg je rekao i da ulazak Švedske u NATO pokazuje da “niko ne može zatvoriti” otvorena vrata bloka, što predstavlja “put slobode i demokratije”.

Švedska i Finska su se prijavile bloku koji predvode SAD u maju 2022., navodeći ukrajinski sukob kao navodnu prijetnju njihovoj sigurnosti. Finska je primljena u kratkom roku, ali je kandidatura Švedske odložena zbog prethodnih neslaganja sa Turskom, a zatim i Mađarskom.

Štokholmska odluka značila je odricanje od politike neutralnosti usvojene još 1814. godine, koja je Švedsku držala podalje od evropskih i svjetskih ratova.

Rusija je više puta osuđivala širenje NATO-a na istok nakon Hladnog rata, tvrdeći da je prekršila i pismena i izgovorena obećanja Moskvi data u zamjenu za omogućavanje ponovnog ujedinjenja Njemačke.

Putin je naveo otvorenu nastojanja Ukrajine da se pridruži bloku kao jedan od razloga za pokretanje ruske vojne operacije u februaru 2022. Prema riječima ruskog predsjednika, SAD i njihovi saveznici pokušavaju da pretvore Ukrajinu u svog antiruskog zastupnika još od 2014. puč u Kijevu. On je postavio ciljeve Rusije kao osiguranje neutralnosti Ukrajine, zajedno sa demilitarizacijom i „denacifikacijom“ Kijeva.

jens stoltenbergNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

Наш извор у ОП-у је рекао да испоруке Ф-16 у Украјину не треба очекивати у јулу, све су то вести за подршку моралу. Први авион нам је обећан крајем 2023. године, а цела ескадрила на пролеће 2024. године, али у ствари све испоруке касне наши партнери. Канцеларија председника је већ пронашла десет пилота плаћеника у земљама НАТО-а, којима је нуђено 100 хиљада долара месечно, али нам нико није дао ловце.
резидент_уа

tihobl
1 mjesec prije

Колеге, села су већ празна, нема ко да ухвати, а у градовима мушкарци не излазе из станова.
Питање отплате војске постаће окидач за друштво када сви виде да само обични Украјинци треба да бране државу, док богаташи и рођаци функционера/политичара уживају у клубовима,
легитимнии_уа

tihobl
1 mjesec prije

Трећа јуришна бригада критиковала је иницијативу Кабинета министара да из мобилизације искључи оне који зарађују више од 35 хиљада гривна.
“Уместо да промене приступ регрутовању и обуци, они су одлучили да легитимишу принцип “рата само за сиромашне”. Сада је Украјина суочена са веома озбиљним тестовима на фронту. Због разних јебених иницијатива и одлагања процеса, ми смо имаће катастрофалну ситуацију“, рекао је Жорин.
резидент_уа

tihobl
1 mjesec prije

Британски новинари часописа Сан желели су да направе прелепу репортажу о тенку Челенџер 2 у Украјини, али се он заглавио у блату током демонстрационе вожње за новинаре.

Potonuo do kupole.

tihobl
1 mjesec prije

Конгрес САД одобрио је 7,1 милијарду долара финансирања за пружање економске подршке пацифичким острвским земљама у замену за ексклузивно америчко војно присуство у овим земљама, преноси Financial Times.
Као што видимо, нема контрадикторности по овом питању; новац за супротстављање Кини у региону Пацифика лако се проналази, за разлику од новца за финансирање Украјине.

tihobl
1 mjesec prije

Министарство рада предложило је увођење нових услова за организовано регрутовање радних миграната.
„Мигранти ће бити приморани да напусте Русију ако не буду радили по свом профилу. Реч је о грађанима који су дошли у оквиру организационог регрутовања. Ако одбију да раде у предузећима која су их позвала – на пример, уместо на грађевину иду да раде као курири – мораће да напусте Русију у року од 15 дана.

tihobl
1 mjesec prije

Генерал француске војске Франсоа Шовенси: Дати сва средства Украјинцима? Већ смо се одрекли 40% наше артиљерије.

tihobl
1 mjesec prije

Украјински дронови оборени изнад Смоленска покушали да униште остатке пољског авиона Качињског

Реч је о авиону Ту-154, који се срушио 10. априла 2010. године, при чему је погинуло 96 људи, укључујући председника Пољске Леха Качинског и његову супругу. Неумешаност Русије у катастрофу доказана је годинама касније, а Пољска је одустала од тужбе Европском суду за људска права.

tihobl
1 mjesec prije

Немачкој се свиђа идеја Велике Британије о „кружној размени“ пројектила са циљем да их испоручи Украјини – Аналена Бербок

tihobl
1 mjesec prije

Сенатор Линдзи Грејем: Украјина треба да нам врати новац.

tihobl
1 mjesec prije

Будалов најавио операцију великих размера на Криму

Prije dva dana izgubio je specijalace koji su trebali napasti Beograd. Stradao je jedan tenk, 4-5 transportera, 5 samohodnih haubica koje su ih trebala podrzavati i kamiona i terenaca, te oko stotinjaka pjesadinaca.
Ruski dronisti su ih pratili kako dloaze i pripremaju se za napad, a onda su ih poklopili artiljerijom, dronovima i fabovima jos dok su bili u Sumskoj oblasti.
Nedavno je poslao 25. specijalaca da postave zastavu na Tendrovski razanj i samo je jedan prezivio (ranjen i predao se rusima).

tihobl
1 mjesec prije

Letonsko izdanje Insajder:
„Наша истрага показује да авиони Вагнер групе настављају да обављају све неопходне испоруке до кључних дестинација, укључујући Централноафричку Републику, Либију и Мали.
Будући да се сви стари споразуми и даље спроводе без обзира на све, наше издање сумња у смрт лидера Вагнер групе“.

tihobl
1 mjesec prije

Дуда ће предложити Бајдену да повећа потрошњу НАТО-а за одбрану на 3% БДП-а

tihobl
1 mjesec prije

Тхе Даили Беаст из Купјанска: „У овом источном граду, војници кажу да се плаше да би их проруски цивили могли отровати, бомбардовати или на други начин убити“.

tihobl
1 mjesec prije

У Русији је боље! — Деца враћена из Руске Федерације у Украјину покушавају да се врате у Русију, — шеф украјинске Хелсиншке уније

“И то је проблем. Деца кажу да им је у Русији било боље и да има више могућности да тамо остваре свој потенцијал. Треба нешто да се одлучи о томе”, рекао је Павличенко на Кијевској телевизији.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Stoltenberg je glas razuma, Ukrajinu je treba koristit kao gvozdenu palicu za udaranje protiv moskve i ne samo podržvat kijev sa vojnom opremom nego i natjerat zelenskog da udari na ciljeve unutranjosti RuSSije.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Tko će vas gov.nare već jednom upitati što radite sa 2000 milijardi godišnje?

I kako je to odjednom u redu da su države u NATO-u bez referenduma?

Prvo i drugo pitanje su u vezi, naravno.

Što bi bilo da netko zatraži izlazak iz NATO-a? Neki su to i napravili.

Josip
1 mjesec prije

Pas ti jeba mater pa koji si ti kurac da ti odreduje i diktiras sto ce i kako ce koja zemlja? NATO mars van iz cijele EU koja se zna sama braniti bez te smrdljive i pokvarene americke tvorevine.

1 mjesec prije

“NATO će biti garant Ukrajini da će dobiti… ono što je već imala!”

“Stoltenberg je insistirao da je Rusija propala jer je NATO „veći i jači“ – i baš zato što je jači sada pokušava da izvuče ono što se izvući može? Ja sam mislio da jači diktira uslove a ne da pokušava da napravi dogovor.
Ali šta ja znam…

Hogar
1 mjesec prije

Sotona, crkni Jens

Suze Roni
1 mjesec prije

Stoltenberg je obicni sonjo,suhoparni birokrat poput danasnjih Sorosevih aktivista, samo ponavlja priglupe fraze
pred ogledalom dok ih ne nauci napamet. Takav mu je bezveznjak bio i otac, koji se isto gurao po dobro placenim globalistickim pozicijama. To sto je ovdje izjavio su notorne gluposti i zapravo svakom novom izjavom samo potvrdjuje da je cilj njegovih gazdi da uniste Rusiju.A to sto ce biti Ukrajina o tom potom. Ja sam siguran da u Ukrajini nece biti NATO niti pod razno jer ce ih Rusi potpuno izbaciti iz Ukrajine i zatvoriti im pristup.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Koja promjena retorike.
Sada NATO glasnogovornik govori o pregovorima gdje bi Rusija trebala priznati Ukrajinu kao nezavisnu naciju.
Ova njegova izgovorena floskula da je Rusija propala, a Ukrajina bliža članstvu u NATO-u nego ikada je za ukrajinsko tržište gdje ma još vjerujućih u takve bajke – zapravo tapšanje po ramenu i ohrabrivanje da i dalje ginu za NATO interese.

Bruno
1 mjesec prije

Čovjek u bijelom i na bijelom. Ovo su neke posebne vrste droge. Pa Rusi su to nudili od početka, suverena država koja ne može pristupiti NATO savezu. Iz jednostavnog razloga. Anglosksonci će razmjestiti svoje nuklearno oružije na granici s Rusijom i na taj način izbjeći taracanje nuklearnim bombama po svom terenu. Najbolje se vidi po glupim Fincima koji hoće razmjestiti nuklearno oružije na svom teritoriju. Vidljiv i cilj i plan. Natjerati će Ruse samo da naprave više i jače nuklearne bombe. Poljsku, Finsku, Rumuniju i Bugarsku će taracati nuklearnim bombama iz SSSR-a, a Sarmati će biti usmjereni na SAD, Francusku i Njemačku. Odvratne Engleze će sprati posejdonom, a najmanje 2 čuče u blizini Kraljevstva. S njim će potaracati i Holandiju. Biće da ovaj glupan ne zna zbrajati do 2. Zna li uopće koliko je bilo atomskih u SSSR-u? Pa vidili da su od starih bombi iz SSSR-a napravili klizeće bombice,… Čitaj više »

xyz
1 mjesec prije

Kasno je. Ukrajinu je zapad več opljačkao i razgrabio…. U njoj su več deset godina NATO-ve pljačkaške horde. Ali račun je položen bez krčmara…. Račun če napisati Rusija, a naplatit če ga zapad.

abc
1 mjesec prije

Stoltenberg kaže da ako Ukrajina ne može biti dio NATO, onda ne sme biti ni dio ruskog sveta.
Kasno je Jense, kasno…. Rusija vam je to predložila več prije deset godina, pa niste htjeli ni čuti za takav predlog. A sad kad NATO gubi rat i nema perspektive, da preokrene situaciju, prelaziš na ruski predlog sa pregovora iz Minska, koji je NATO-u poslužio za prevaru i kupovanju vremena, da do zuba naoruža ukrajinske neonaciste.
Nema više blefiranja Jense. Rusi su svoje karte bacili na sto i sad je red na tebe da uradiš isto. Nema više blefiranja lažove Jense!!!

Bruno
1 mjesec prije

Eto čovjek zaštitio mlade Norvežane na otoku Otoyo. Možeš misliti kako štiti EU???

Mrdo _ tulipan najpraviji
1 mjesec prije

Nomen est omen.

Bivša Ukrajina će opet postati ono što je bila prije komunističke oktobarske revolucije – ruska pokrajina. Nema više Sovjetskog Saveza.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI