Ukrajina bi trebala dobiti svo oružje koje joj je potrebno

Ursula von der Leyen
74 komentara

Zapad bi trebao snabdjeti Ukrajinu svim oružjem koje joj je potrebno, uključujući napredne sisteme, za upotrebu u sukobu s Rusijom, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Tokom intervjua za CNN na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u utorak, von der Leyen je upitana da li misli da bi Njemačka trebala snabdjeti kijevsku vladu svojim tenkovima Leopard 2.

“Kao što znate, EU ne posjeduje nikakve vojne kapacitete, ali ja sam od početka ovog užasnog rata rekao da Ukrajina treba da dobije svu vojnu opremu koja joj je potrebna i sa kojom može podnijeti, a to uključuje i napredne sisteme, “ odgovorila je.

S obzirom da se ukrajinski saveznici trebaju sastati u američkoj zračnoj bazi Ramstein u petak, šef izvršnog ogranka EU izrazio je nadu da će “biti veliki korak naprijed i odluka [da se isporuče tenkovi Leopard 2] koja je toliko neophodna”.

Von der Leyen, koja je bila njemačka ministrica odbrane između 2013. i 2019., dodala je da “Ukrajina također kaže da je dobila veliku podršku i da je to dobro, ali u tome moramo pojačati.”

Na pitanje da li će pozvati njemačkog kancelara Olafa Scholza da Kijevu dostavi tenkove, šefica EU je odgovorila da ne mora uvjeravati državne čelnike jer i sami znaju situaciju.

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova reagovala je na izjavu Fon der Leyen kratkom objavom na Telegramu. “Šef Evropske komisije von der Leyen je pozvao da se Ukrajini da bilo kakvo oružje s kojim može da rukuje. Da li je mislila i na nuklearno oružje?” ona je pitala.

Ranije ove sedmice, Velika Britanija je potvrdila da će poslati 14 svojih glavnih borbenih tenkova Challenger 2 u Ukrajinu, dok su Poljska i Finska izrazile želju da iz svojih zaliha Kijevu dostave tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2. Za takav potez bila bi potrebna dozvola Berlina, s tim da bi Varšava i neke druge europske prijestolnice vršile pritisak na njemačke vlasti da odobre isporuke i isporuku vlastitih tenkova.

Komentarišući moguću isporuku tenkova Leopards i Challenger 2 Ukrajini, sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak da „tenkovi mogu gorjeti i gorjet će kao i ostalo [oružje].“

rusijaukrajinaUrsula von Layden
Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravednik
1 godina prije

Vrijeme je da rusi upotrijebe, ne novo nego, najnaprednije oružje protiv onoga tko zagovara daljnu eskalaciju umjesto da se sve snage upru u MIRNO rješenje sukoba.
Sad je jasno da je ovo rat NATO snaga s ciljem da se Rusija uništi, kao što im cilj od kada Rusija postoji.

Onogošt
1 godina prije

Ova korumpirana vještica svjesno šalje stotine hiljada ljudi u sigurnu smrt. Da ima pravde i zakona doživotno bi robijala zbog najveće prevare u istoriji sa fajzerom. Ali ukoliko što se nadam Rusi pobijede i njena sloboda je vrlo upitna.

Janko
1 godina prije

Je.alo vas oružje gradite stanove ljudima dajte hrane i ostavite narode na miru,bez vašeg spletkarenja i ”vaše demokracije”

ogo
1 godina prije

Poreznici iz EU drzava dobili su nalog za pljackanje svog naroda . Harac ce poslati Ukrajinskim kriminalcima .Narod u Ukrajini zedan gladan smrznut.

dona
1 godina prije

a tko će svo to oružje debilna ženo platiti, mi porezni obveznici,jer ti s našim novcem upravljaš kao pijani milijarder , goni se u pakao više

1 godina prije

A Kuria Matte………………A Kuria Matte…………..A Kuria Matte………A Kuria Matte !

Adriana
1 godina prije

Njemačka vojska poslije dugotrajnog matrijarhata nije u najboljem stanju, to je sigurno. I to ponajviše upravo zbog Ursule, a zahvaljujući kadrovskom geniju A. Merkel (ma Plijenković joj nije ravan u kadroviranju). Dvije tenkovske satnije + koji komad Ukrajini neće pomoći, potrošnja će biti brza, ali će pružiti razlog za podsticanje gnjeva u EU-ropskom dijelu NATO i angažiranju stvarnih postrojbi NATO (s američkim pogurivanjem, ali teško angažmanom, u Aziji se događaju mnogo bitniji procesi). Ameri nastoje EU-robovima staviti na teret angažman u Ukrajini, no EU birokrati su svjesni da sami tome dorasli nisu, bez obzira na galamu i busanje u prsa. Zato su kao mačka zabili pandže u dovratak dok ih se nastoji pogurati prema istoku. Vae Europae!

eks
1 godina prije

Korupcionaška afera Usrulje sa Fajzerom je zataškana. Ostalo je samo obeležje “Usrulja fon der Fajzer” .

Ziv je Geza
1 godina prije

Ne samo oruzje, treba poceti slati i ljudstvo,evo ja predlazem da prvog abramsa i leoparda koji krenu u vatreno krstenje u Donbasu, opsluzuju :boris jonson , solc, van der lajen, merkel, makron,bajden, zelenski,duda,pljesnikovic, njono,pera stosic………nastavi niz

Ziv je Geza
1 godina prije

Apropo zapadnog oruzja, cubem da se srusila super puma na djecji vrtic u kijevu, kako to?
Duh kijeva kao pilot i super mocni zapadni helikopter tres u sred kijeva, sto kaze hiber, jel problem u pilotu ili elektronici iz ves masina gorenje….

tuf
1 godina prije

Sve ne znaš da li Ušrulja pod “naprednim sistemima” smatra britanski Challenger 2 prosječne starosti 30 godina ili njihov domaći Leopard 2 koji se proizvodi od 1979-e.
S ovakvim bivšim i sadašnjim ministricama obrane ništa čudno da bi EU države pale za mjesec dana sukoba ne samo s Kinom nego bi bilo problema i s Iranom, Turskom a gdje ne bi i s Rusijom.

LZN
1 godina prije

US to Ukraine “Here’s 100 billion”
US to Israel “Here’s 40 billion”
US to Pakistan “Here’s 10 billion”
US foreign aid “Here’s 47 billion”
US to Americans: “Sorry you lost your home, Sleep in your car”

nekoime
1 godina prije

Zaželjele se Švabe Rusa…

Mrčikola
1 godina prije

I najnovije, visoko tehnološke, štapove od metle..? 😁

Max
1 godina prije

Eu je vazal natoa i SAD.

eukolonija
1 godina prije

Džaba oružje kada nema vojske. Kada bi se sakupili ovi iz europskih vlada, europske komisije, američkog senata, kongresa, bijele kuće, EU komisije, Davosa itd. i oformili dvije divizije i otišli u Bakhmut

Amar
1 godina prije

Nacisticka drolja bi trebala znati da ce i Rusija njenoj zemlji isporuciti svo moguce oruzje,a prvi ce biti Sarmati.

Ivan
1 godina prije

Ukrajina neće ništa postići ni sa svim NATO oružjem.

burt
1 godina prije

neće Ukrajna ostati bez oružja i municije jer će sve NATO države i ostale koje podržavaju Ukrajinu dostaviti sva oružja, već je odlučeno da dolaze oklopni transporteri, laki i teški tenkovi, samohodna artiljerija, Leopard 2, Challenger 2, Bradley, Stryker, Marder, AMX-10, AS-90, Ukrajina će postati jača vojna sila od svih država NATO-a osim SAD-a a i od Turske ako se ne računa avijacija, to je potrebno da se ostvare ciljevi koje su NATO stratezi zacrtali, izbacivanje ruske vojske iz Ukrajine, uništenje paradržava DNR i LNR, smjenjivanje Putinove vlasti stvaranjem nezadovoljstva među stanovnicima Rusije i nacionalnim manjinama

Zlovenac
1 godina prije

Šalji jim cjepivo, ako ga nema dovoljno imaš uhodani posao. Dao ti bog težke smrti.

Očekivano
1 godina prije

Vrijeme je da se zaustavi to rusko , rusko pravoslavna crkva zlo!!!!
Usput, vecina slavena NISU rusi, niti pravoslavci niti pišu cirilicom

Petak
1 godina prije

Stara baba!

MrKamenjarac
1 godina prije

….NIJE USPEO NAPOLEON.NIJE USPEO HITLER PA NECES NI TI CERI ADOLFOVA…..
NIJE RUSIJA MACIJI KASALJ….

Muppet shou
1 godina prije

Uzmi vjestico 5 boostera i krepaj sotono.

Karma
1 godina prije

Nije njoj do ukra nego sanja gamad uci u ruske zlatne trezore kao za lenjina i Trockog. Pljackasi. Kabala zlo bez ljubavi prema kome samo zlato i krv.

Ziv je Geza
1 godina prije

Slusam na htv dnevniku,nekakvog geopolitickog i vojnog strucnjaka akrapa iz zadra, kaze da je putin u istoj situaciji kao milosevic, te da se ukrajinska vojska naucila kako se oslobodja zemlja, od hrvatskih vojnih strucnjaka.

E sada, mene zanima da li u hrvatskoj postoji jos koja otvorena mentalna ustanova ili su se svi ludjaci preselili na htv.

Pa ovaj je ludji od pere stosica i elizabete gojan zajedno.:))))

goran
1 godina prije

sta ova krava vise ne ode, dopizdila je, samo jos vise zakuhava

goran
1 godina prije

draga uršulo ako već želiš pomoći digni to lijeno staro dupe iz udobnog naslonjača i put ukrajine na 1 crtu bojišnice pa im pomaži koliko god želiš ti blesavo kravo,jebo te biden u dupe i ti njega

Jasna
1 godina prije

Sad je jasno zašto ratuje NATO s ciljem da unište Rusiju i to će trajati dok god budu imali oružja vjerujem da im taj plan neće uspjeti

Dokurčilomi
1 godina prije

I EPPO bi trebao istražiti one poruke i kupovanje vakcina više nego što je stanovništva EU a naročito uplate Pfizera na tvoj račun.

Lucija, prva
1 godina prije

Ursula, što je s onim vukom koji ti je zaklao ponija?

I dali Nijemci dozvolu, bez obzira na zakone, da ga se odstrijeli?

Pa prošeći samo malčice…bar do parka 😁 🐺🐺🐺

gigi pinna
1 godina prije

Uršulinka će im poslati drške od metle, a cijeli NATO im šalje “čak” 50 tenkova. Izgleda od demilitarizacije Ukrajine doći će s e do demilitarizacije NATO-a.
Izgleda da američki vojno-industrijski kompleks i ne proizovdi toliko puno koliko krade od američkih poreznih obveznika, naravno, uz obilatu pomoć korumpiranih političara.

Rimtutituki
1 godina prije

Do utorka Scholz se prenemagao,hoce,nece,za tenkove.jucw slusam radio na poslu,dosao u Davis i kaze,” podrzavamo ukrainu na nevidjeno,kokiko god dugo i sta bude trebalo,samo nek zine,njemacka je tu”. Otisla krava Baerbock u kiew a amerikanci stisnuli Scholza,pa ako ne smijes nista sam odlucit,onda podneses ostavku,ali ko bi 35000e normalne love uzgubio,a uz to jos njegovih bankara i govana. Odrasli smo sa mitom njemacke na balkanu,sad kad vidim da je sutaju ko praznu vrecu,iznenadim se.

Gost
1 godina prije

Nitko vise me govori o Miru

Krle
1 godina prije

Da li itko zna tko je ovu spodobu baburogu doveo u brisel?

MIRO
1 godina prije

Laj-vica nešto mijenja ovo treba bilo je dobi će a slijedi dali smo sve.

милан
1 godina prije

Венера

MIRO
1 godina prije

Potpisivanje Ugovora sporazumi (ili kupovanje vremena) nisu više u modi. Nokaut neprijatelja je jedina opcija.

komšija
1 godina prije

Ovu odvratnu babu treba na ciklon b

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI