Ukrajina će dobiti turske vojne bespilotne letjelice

Turska vojna bespilotna letjelica
25 komentara

Upotreba bespilotnih letjelica turske proizvodnje u Ukrajini ranije je bila bolna točka u odnosima između Ankare i Moskve

U Ukrajini bi se uskoro moglo proizvesti mnoštvo turskih vojnih bespilotnih letjelica i raspoređeno na nebu blizu Rusije, najavio je ukrajinski ministar obrane, a dvije strane su spremne potpisati proizvodni ugovor u Kijevu.

Govoreći tijekom brifinga u četvrtak, Aleksej Reznikov je otkrio da “postoje planovi za potpisivanje okvirnog sporazuma o suradnji u sferi vojnih tehnologija” između dviju država.

“Jedna od točaka ovog sporazuma bit će izgradnja tvornice Bayraktar te će se bespilotne letjelice proizvoditi u Ukrajini”, otkrio je načelnik obrane, dodajući da će nakon potpisivanja sporazuma biti poslan u parlament zemlje za ratifikaciju.

Kijev će također uspostaviti poseban centar za obuku u kojem će operateri dobiti upute o korištenju opreme, rekao je Reznikov.

U razgovoru za Bloomberg navečer u srijedu, direktor komunikacija predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Fahrettin Altun, rekao je da vojna suradnja između Ankare i Ukrajine nema namjeru dovesti do sukoba s Moskvom.

“Ne potpisujemo sporazume o suradnji kako bismo ciljali drugu zemlju. Rusija je među prvim državama koje to znaju”, rekli su. “Pogovori koje smo sklopili i oni koje ćemo sklopiti s Ukrajinom nisu izravno povezani s trenutnom krizom.”

Erdogan, koji je rekao da se nada da će igrati ulogu posrednika između dviju država, posjećuje Ukrajinu dok napetosti rastu u Europi. Zapadni čelnici posljednjih su mjeseci više puta upozoravali da se ruske trupe skupljaju na zajedničkoj granici prije upada. Kremlj je više puta odbacio takve optužbe.

Ankara ima dobre odnose i s Kijevom i s Moskvom. Međutim, Erdogan se otvoreno protivio ruskoj ponovnoj apsorpciji Krima 2014., opisujući to kao “aneksiju” regije. Taj potez uslijedio je nakon referenduma o nasilnim uličnim prosvjedima koji su zbacili izabranu vladu, a regije Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini proglasile su autonomiju od Kijeva.

Navodna ukrajinska upotreba bespilotnih letjelica turske proizvodnje u Donbasu također je bila točka spora za Moskvu. Tijekom telefonskog razgovora između Erdogana i predsjednika Vladimira Putina u prosincu, ruski čelnik izlio je prezir na “destruktivno” ponašanje i “provokativnu aktivnost” njihovog korištenja u ratom razorenoj regiji.

U listopadu je kijevska vojska objavila da je uspješno ispalila projektil iz turske bespilotne letjelice Bayraktar u Donbasu, što je, kako tvrdi, bilo prvi put u životu. Taj je potez osuđen kao kršenje primirja dogovorenog u srpnju kojim se izričito zabranjuje korištenje dronova u blizini linije kontakta.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da nije prekršio nijedan sporazum i ustvrdio da kada vojska zemlje “osjeća potrebu za obranu svoje zemlje, to i čini”.

bespilotna letjelicadronturskaukraijna
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
2 godine prije

I Rusija da naoruza pod hitno Kurde da se izbore za svoj Kurdistan.

Гавран
2 godine prije

Belorusija je pre par dana preuzela komandu nad turskim dronom, i spustila ga na svoj aerodrom.

Pablo
2 godine prije

Nisam Turcin ali mogu reci Turska se modernizira i zeli igrati regionalnu silu, donekle joj i uspjeva, Turska ima svoje nacionalne interese i zeli ih promicati.
Ima narod koji je nacionalno orijentiran i pomalo im zavidin.

Hrvatima je marksizam isprao mozak od “nacionalnih interesa”onda je dosao kratki period, nesto kao hrvatski prepored pa smo kasnije ponovo pali pod ispiranje mozga da ne znamo sto su nacionalni interesi ali ovaj put iz EU i NATO.

preseren3
2 godine prije

Ova informacija svakako zvuči zastrašujoče kad neznaš. Jao, dron!
A u Siriji je Pantsir u jednom samom danu skinuo 8 njih…
Znači, Rusi u Donbas regiji trebaju samo Pantsire.. A oni ih čak traže, ako če morat sami, da se odbrane… Kao i Kornete, Tos 2 ili slabije kao i jedinice za elektronso ratovanje, gdje je Rusija najjača na svijetu… Pitajte google, hahahahaha…
Ali, Rusija ne želi potpaljivati. Donbas je pod njenim kišobranom. Ako se neko usudi, platit če zadnju cijenu.

DJ Krmak
2 godine prije

Rusi se ne bune toliko jer dobro znaju kako se nositi protiv dronova i znaju da imaju čime. Kao i svako oružje, dronovi su dobri ako si superioran u odnosu na protivnika. Ako Bjelorusija može tek tako preuzeti, a ne uništiti neprijateljski dron zamisli sto može Rusija koji je br.1 u svijetu što se tiče elektronskog ratovanja.

grom iz vedra neba
2 godine prije

Pitam se da li su ‘dobili’ ili su ‘kupili’. Vjerujem da znamo razliku između ‘dobit’ i ‘kupit’.

tuf
2 godine prije

Ako nekoga čudi trgovina Turaka s Ukrajinom podsjetimo samo da Erdina obitelj nije osjećala mučninu u želucu niti tijekom trgovine tisuća cisterni ukradene nafte koje je ISIL dopremao iz Sirije. Biti će Erdo dobar i sa Izraelom ako mu je to u interesu – javnim scenama unatoč (ako se sjećam trgovinska razmjena im raste).

Sun
2 godine prije

Ovo je za smijanje
Ovo pisu americke novine

Chinese moviegoers spent Lunar New Year watching a propaganda film about the defeat of the US Army that has grossed over $200 billion so far.
Ovo je kineska verzija od Iwo Jima

Kako to da su Kinezi iz svog djepa platili za gledati “propagandni” film?
Isto kao sto Amerikanci placaju iz svog djepa za gledati americke propagandne filmove.

Bilo kako, nije jasno sto zeli reci autor ovih americkih novina.
Jedino sto sam saznao da je vrijedno taj film pogledati.

Niko
2 godine prije

Tko sa Turcima tikve sadi obijaju mu se o glavu!

promatrač
2 godine prije

Rusi trebaju ojačat svoju prisutnost u Armeniji i opremiti je S-400 te svojim dronovima.
Dovoljan signal Erdoganu.

Max
2 godine prije

To je Bayraktar tb2 izum Edoganovog zeta koji već ima puno kupaca u svijetu nakon što se dokazao na Azerskoj strani u ratu za Gotnji Karabah. Erdogan podupire Ukraijinski suverenitet nad KrImom jer ga želi za sebe. Krim je bio kaganat kojin su vladali Tatari saveznici Turaka.

OTO
2 godine prije

Samo si blesav.

ledeno doba
2 godine prije

burazer Erdo, uvijek rado pomaže braći hazarima

abc
2 godine prije

Ruska protiavionska odbrana če imati lakši trening.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI