Ukrajina će možda morati da napravi kompromis sa Rusijom

Stoltenberg o ratu u Ukrajini
42 komentara

Ukrajina će na kraju možda morati da pristane na neku vrstu kompromisa s Rusijom kako bi okončala sukob, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

U intervjuu za BBC objavljen u subotu, šef NATO-a je ponovio da Zapad mora dugoročno podržati Ukrajinu “čak i ako vjerujemo i nadamo se da će se rat završiti u bliskoj budućnosti”. Dodao je da zapadne zemlje treba da ulažu u odbrambene sposobnosti Kijeva kako bi bio otporniji u slučaju budućih neprijateljstava.

Istovremeno je signalizirao da je na Ukrajini da izabere kada i pod kojim uslovima će tražiti mir sa Rusijom. „Na kraju dana, Ukrajina mora biti ta koja odlučuje na kakve kompromise su spremni da urade“, rekao je Stoltenberg, dodajući da je uloga Zapada da pomogne Kijevu da postigne pregovaračku poziciju koja bi mogla da proizvede „prihvatljiv rezultat .”

No, Stoltenberg je naglasio da ne gura Kijev ni na kakve ustupke, dodajući da se “pravi mir” može postići samo pobjedom Ukrajine. Ranije ove sedmice, šef NATO-a snažno se založio za dugoročnu podršku Kijevu, pozivajući članice bloka da se “manje oslanjaju na dobrovoljne priloge, a više na obaveze u NATO-u”. Prema nekoliko izvještaja, Stoltenberg je predložio petogodišnji paket vojne pomoći Ukrajini od 100 milijardi eura (107 milijardi dolara). Tačni detalji inicijative se navodno sada raspravljaju.

Tokom čitavog sukoba, Rusija je tvrdila da je otvorena za razgovore sa Ukrajinom. Međutim, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski zabranio je bilo kakve pregovore sa sadašnjim rukovodstvom u Moskvi nakon što su četiri bivše ukrajinske teritorije velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji u jesen 2022.

Ukrajinski lider je savjetovao ‘formulu mira’ u deset tačaka tražeći da Moskva povuče svoje trupe sa teritorije koju Kijev tvrdi kao svoju, kao i da se uspostavi tribunal za krivično gonjenje ruskih zvaničnika za navodne ratne zločine. Moskva je odbacila inicijativu kao „odvojenu od stvarnosti“.

U intervjuu za Politico u subotu, šef kabineta Zelenskog, Andrej Jermak, izjavio je da će se Ukrajinci, iako su umorni od sukoba, žestoko protiviti svakom kompromisu s Rusijom.

Međutim, prošlog mjeseca Zelenski je sugerirao da povratak ukrajinskim granicama iz 1991. više nije preduvjet za pregovore s Rusijom. Ipak, on je i dalje insistirao da Kijev mora povratiti teritoriju koju je izgubio od Moskve 2022. godine.

Moskva je saopštila da Ukrajina mora uzeti u obzir činjenicu da su se njene granice drastično promijenile od početka neprijateljstava.

NATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
22 dana prije

Mijenja priču.

DUŠAN ,
22 dana prije

Jedino rješenje za rat u Ukrajini je TRAKTORISANJE RUSKIH AGRESORA IZ UKRAJINE !!!
DRUGOG IZBORA I RJEŠENJA NEMA !!!

Basinac
22 dana prije

To ti je kad na čelo države dođe globalisticki sluga, koji počinje ratove u interesu Kabale.
Dobiješ poharanu zemlju zaduženu kod Kabale.

Dante
22 dana prije

Cionisti su izgubili nisu mogli oteti
Ukrajinci ce ostati pod rusima
Fasisti cionosti puše kao i obicno

Sparkling
22 dana prije

Ha,ha. Moji “zapadni partneri” ništa niste naučili iz bliže povijesti a ni iz sadašnjosti baš ne pohađate redovito nastavu. Nemate još puno vremena, ako ga uopće imate? Opet se petljate tamo gdje vam nije mjesto i stvarate kaos samo vama poznat.
I uvijek su vam se te krive računice (s stotinama tisuća mrtvih) vratile kao bumerang. I sada kada dolazite pameti (nadamo se) želite “iskrene pregovore” s onim koga ste željeli uništiti.
Dali taj ima pravo odbiti svaku vrstu pregovora dok još uvijek isporučujete dalekometno oružje.
Ne pitate se samo vi dali će netko sjesti za stol i započeti razgovore.
A zaboravili ste na onu: “Prva Ruska ponuda je uvijek najbolja”
Lp

Tupko Glupko
22 dana prije

Čeka Zelenski i njegova partija mu sada posprdnog naziva “Sluga naroda” da Rusi dođu do Dnjepra i ostave ih bez izlaza na Crno more. Onda će izgubiti vlast, pobjeći u svoj Izrael, a neki drugi ukrajinski predsjednik (ili gubernator kojeg izaberu izuzetni) će potpisati ono što mu Uncle Sam naredi, i to u dogovoru sa Rusijom – priznavanje okupiranog. Izbjegli Ukri u Europi neće se vratiti, a ovi jadnici koji ostanu u ostatku Ukrajine morat će generacijama vraćati ratne dugove, biti najamna snaga zapadnjacima na vlastitoj poljoprivrednoj zemlji gdje će se uzgajati GMO, kao i pokusni kunići za razno-razne biološke eksperimente nakon ovog neuspjelog eksperimenta poražavanja Rusije i epskog poraza koji su doživjeli na koje su ih nagovorili upravo njihovi zapadnjaci. I baš nitko neće htjeti donirati novce u obnovu razrušenog tamo. Trenutni katastrofalni demografski podaci u Ukrajini (0.7 djece po ženi) se neće bitno poboljšati niti nakon rata. To… Čitaj više »

Trolinjo
22 dana prije

Ukraina treba poj.est gofno i pregovarati za mir.
Slusali su koga su slusali, zajeb ili ne poznata je situacija na terenu, znamo da moze po njih biti samo gore.
Povjesna lekcija naucena, gledaj da ljudi ne ginu uzalud.
Kako god treba i Rusiju uvjeriti da stane a to nije lako niti realno.

opetlazes
22 dana prije

Jel se ova moralna nakaza zanimljivog prezimena predomislila? Taj svaki dan drugu pjesmu svira? J ebe li on to nas malo ili sto?

Antee
22 dana prije

Jedino riješenje je izlopatariti ukrajinski neonacistički režim ko đubre iz staje a onda zauvijek lopatama zakopati tu izmišljenu državu Ukrajinu- potpunim pripojenjem matici Rusiji.

Darko
22 dana prije

Ova NATO svinja Stoltenberg košta Ukrajinu i Rusiju stotine tisuća mladih života i treba biti suđen te izveden na vješala.

Nekoime
22 dana prije

Idući bi sekretar NATO-a mogla biti Maria Zakharova.

nastran
22 dana prije

šara ko pravi šarlatan..što i je

jupiter
22 dana prije

kasno je za pregovore ali rano za kraj rata!!

Dokurčilomi
22 dana prije

A Zeleni će uskrsnuti mrtve koji su poginuli za njegove nekretnine u Los Angelesu i Italiji.

xyz
21 dana prije

Rusi kažu, da neče biti kompromisa.

Zoro
21 dana prije

kakve veze ima šta ovaj glumac kaže, ne znan zašto se to uopće prenosi, jednako relevantno za rat u ukrajini kao i mišljenje prodavačica sa pazara o istoj temi,
Ruska je to zemlja stolječima i samo oni će odlučiti šta će napraviti od nj

Ante
21 dana prije

Prije kompromisa mora poginuti svi Ukrajinci sposobni za borbu. Tako da se više neće imati tko boriti onda će Ukrajina ići na kompromis, jer ne smijemo zaboraviti da se povlaštena klasa neće sigurno boriti. Taman da građani natjeraju povlaštenu klasu u borbu, isti bi čas se povlaštena klasa predala bez kompromisa.

xyz
21 dana prije

Komentar s njemačkih društvenih mreža: Stoltenberg na svojim konferencijama za novinare izgleda kao friško pojebana srna u centru pažnje.

Nesko
21 dana prije

Kakva retardirana budala, kao možda će morati. Ne gospodine glupsone, već će nacistički vodja u bliskoj budućnosti dobiti papir na kojem će potpisati bezuslovnu kapitulaciju. Kao nemci 1945. A ovaj NATO PR,retard pod hitno da nadje kakvog dobrog psihijatra, treba će mu.

Grdi
21 dana prije

Da, da, …. kompromis, to znaci da rusi potpuno zavladaju ukrajinom i ono sto ce nazalost od nje ostati i granice NATO-a se vracaju na granice od 91g. a ti stotibruk na sud za ratni zlocin ….

Nesko
21 dana prije

Ovaj lik se dosta dugo družio sa Zelenskim, izgleda da ga je mali nacista opasno navukao na beli prah. Sve više izgleda da je to. Lupeta i fantazira sve više i više. Koja li će mu sledeća glupost pasti na pamet.

Miro
16 dana prije

Ukrajinci su USra.. Abramsi poslani za paradu pobjede na Krimu a SAD su na putu postanu muzejski eksponati u Moskvi. Za-to nema $-ovaj simbol bi moga nestati i sa tipovnice.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI