Ukrajina će Poljacima dati ista prava kao i svojim građanima – stvarajući time de facto konfederaciju

Poljska vojska
41 komentar

Ukrajina će Poljacima dati ista prava kao i svojim građanima – stvarajući time de facto konfederaciju između dviju zemalja. Državljani Poljske moći će postati ukrajinski dužnosnici, suci i policajci, i naravno – vojnici. Ovaj potez, ako se ostvari, dati će legitimno pravo poljskim državljanima da se presele u Ukrajinu i da idu u rat protiv Rusije, što prema javljanju ruskih medija, već naveliko i rade.

Vrhovna Rada Ukrajine (Parlament) razvija zakon o davanju poljskih građana na teritoriju Ukrajine “posebnim pravnim statusom”. Prve detalje inicijative parlamentaraca podijelila je publikacija “Rusko proljeće”.

Prema autorima materijala, Poljaci će imati pravo sudjelovati na izborima za javne funkcije, upravljati poduzećima, sudjelovati u vlasti, odnosno bit će im otvoreni tajni podaci. Također, građani Poljske će moći postati ukrajinski suci raznih instanci. Nacrt zakona izjednačava prava poljske policije s policijom Ukrajine.

Ukrajinske društvene mreže pune su ogorčenih komentara. Korisnici se sjećaju “posebnog statusa Poljaka” u 19. stoljeću, kada su Ukrajinci bili protjerani iz gradova na noć u svoja sela i farme.

Poljski predsjednik Andrzej Duda posjetio je u nedjelju (22. svibanj) Kijev, gdje je održao govor u ukrajinskom parlamentu. Istog dana, ukrajinska agencija UNIAN izvijestila je da je njegov ukrajinski kolega obećao Poljacima dati poseban status nalik onome što Ukrajinci sada uživaju u Poljskoj.

“Moramo pogledati poljski zakon o privremeno raseljenim osobama u Ukrajinu koji, zapravo, čini ukrajinske građane jednakima s poljskim građanima, osim prava glasa. Na inicijativu predsjednika, sličan zakon (koji se tiče poljskih državljana) sada će biti usvojen u Ukrajini”, rekao je tajnik za tisak Zelenskog Sergej Nikiforov, a prenijela je poljska agencija PAP nakon UNIAN-a.

Međutim, dok je Nikiforov rekao da je još prerano razgovarati o detaljima nacrta na kojem trenutno radi ministarstvo vanjskih poslova, Zelenskyy je rekao da će zakonodavna procedura biti pokrenuta “što je prije moguće”, izvijestila je novinska služba Hromadske, citirajući Olhu Sovhyryu, saborski zastupnik predsjednikove stranke Sluga naroda (SN).

Tijekom zajedničke konferencije s Dudom, Zelenskyy je potvrdio svoje planove za podnošenje nacrta u parlament, sugerirajući da bi poseban status koji bi Ukrajina dodijelila Poljacima bio izraz zahvalnosti poljskoj naciji.

Cijeneći “poštovanje i podršku koju dobivamo od poljskog naroda i poljske vlade”, Zelenskyy je rekao da će prema novom zakonu Poljacima na ukrajinskom teritoriju biti dodijeljena “ista prava koja su Ukrajinci dobili u Poljskoj”.

Od 24. veljače oko 3,53 milijuna ukrajinskih izbjeglica prešlo je poljsku granicu, tvitao je graničar. U ožujku je poljsko veleposlanstvo u Kijevu otprilike procijenilo broj Poljaka koji žive u Ukrajini na “nekoliko stotina, vjerojatno gotovo tisuću”.

Izvor: euractiv

konfederacijaPoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
1 godina prije

Konfederacija dveju fasistickih tvorevina.

1 godina prije

Zapadni plan…
Uvuči Poljsku u Ukrajinu, na bilo koji način.
Jer Ukrajinaca nema više dovoljno…
Jeste li jučer slušali svedočenje Ukrajinskog oficira koji se je predao?
Ljudi, koje šalju na front, ne znaju ni rukovati sa oružjem, niti pojma nemaju, šta jih tamo čeka.
A baš u ovom momentu se ono, što su godinama gradili u Donbas regiji, razpada u prafaktore.

ZZ Top
1 godina prije

Kakva prava ce dobiti poljaci u ukrajini?
Pravo da budu topovsko meso za usa eu i nato, pa ta prava vec imaju i izgleda da nece morati ici u ukrajini da ih ostvare.
Ta prava ce uskoro moci koristiti i u poljskoj.

mrdo
1 godina prije

U prevodu – To što ostane od bivše Ukrajine Poljska će anektirati. Galicija sa okolinom, i to je sve. Ostatak bivše Ukrajine će da bude oslobođen.
To znaći da su i ukropi konačno shvatili da ta njihova tamnica naroda nema budućnost. Kako su posijali, tako i žanju.

LZN
1 godina prije

I prije reakcije Rusije je onaj zabranjeni čije se ime ne smije pominjati…..jako poznat teoretičar zavjera,……izjavio sljedeće: Počet će rat između Rusije i Ukrajine. U taj rat će se posredno uključiti čitav “demokratični” svijet. Aktivno će se uključiti Poljska. Bit će gladi i masa izbjeglica če ponovo krenuti put EU. Plan je pocepati Ukrajinu i potamaniti što više Ukrajinaca muškog pola i zato će zapad masovno doturati oružje ukrajini iako znaju da ukri nemaju šanse protiv rusa. Večina oružja če biti iz otpisa, večina ne radi a večina onoga što je dobro če nestati….i bit če spremjeno na sigurno na području ukrajine i poljske, za vrijeme koje dolazi kasnije. Iza svega stoji jedna mala umjetna tvorevina na bliskom istoku koja planira na području zapadne ukrajine stvoriti novu državu i dočepati se plodne zemlje. A pošto če biti večina muških potamanjena dobijaju i ukrajinke kao odličan genetski materijal da porave svoju… Čitaj više »

tuf
1 godina prije

Ne znam baš koliko “naveliko” (pojam korišten u članku) Poljaci hrle u Ukrajinu ostavljati svoje živote, jer unatoč sistemski promicanoj mržnji prema Rusiji oni su i dalje hladnokrvni, sebični, škrti Poljaci koji gledaju svoje interese – a baš da osjećaju takvo zajedništvo s Ukrajinom povijesno gledano ne drži puno vode. To može biti samo degenerični, mahniti plan skovan u Langleyu kako bi se ušlo s intervencijom zapadne vojne mašine u Ukrajinu. Valjda očekuju homogenizaciju naroda kada počnu masovnije padati poljske glave. Što nam ujedno govori i koliko malo povjerenja SAD ima da se Ukrajinci mogu sami izboriti u sukobu – ovih dana stara garda, od Kissingera do Sorosa, šalje najave “brzog okončanja sukoba u Ukrajini” – to može značiti samo direktnu intervenciju zapadne vojne mašine. Ali vjerojatno mimo NATO-a, u sklopu kakvog savezništva zvučnog imena “Odlučna Oluja”, jer, hej, ne želimo ostaviti dojam da NATO inicira treći svjetski rat. E… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Galizia , nikada nije bila sporna , tesko da I Rusima to moze smetati a za ostalo — morati ce se tuc !! Izgube li ( a ne bi Im bilo prvi puta ) – gube SVE + HOLODOMOR ( ponovno ) ! Verhovna Rada .. Sto im je to ?! Vlada u exile ?! Poljska , NATO I Article Five … Poljaci , mada umiju imati, briljantne pojedince , ponekada mi slice na potpune idiote ( mada nisu jedini ) .. Pa zar vec NIJESU IMALI article 5 POTPISAN sa Britancima I Francuzima da ” samo ako Hitler proba ….. ” pa su jos pomislili da u, takove prijatelje I POTPISAN UGOVOR , mogu djelit — tudje — CEHOSLOVACKU kao danas – Ukraine I sto su dobili ?! RASTUR I PODJELU ZEMLJE I KATYNWOOD !!! Da ne spominjem da su I od strane Njemaca I Rusa tretirani ISTO —… Čitaj više »

tuf
1 godina prije

Off-topic, molim redakciju da se osvrne na vrlo značajnu vijest o danskom slanju Harpoon-a Ukrajini po naredbi SAD-a. Vrlo vjerojatno rade novu klopku Rusiji da užurbano krene sa osvajanjem Odese što je popriličan zalogaj. Mora se osvojiti i područje Nikolajeva što isto neće ići preko noći, kako bi osigurali cijelu obalu i spriječili djelovanje Harpoon-a s djelovanjem do 250km, jer na određenim neosvojenim područjima trenutno Ukrajinci njima mogu bez problema gađati brodove čak u Sevastopolju na Krimu.
Vjerujem da im namjerno nabijaju tempo kako bi više griješili i više se disperzirali – što će biti plodna podloga za novu razinu sukoba.

eks
1 godina prije

Poljska je postala glavna batina američkih psihopata za sve u Evropi koji bi pokušali da ne budu američki poslušnici. Iza ove odluke Ukrajine (čitaj USA vladara) krije se nešto dalekosežnije. Moguće sajedinjenje dela Ukrajine i Poljske, a u kasnijoj fazi nestajanje Ukrajine. Naravno, radi se o onom delu Ukrajine koja neće biti pod kontrolom Rusije, nego pod kontrolom Banderovaca-vazala američkog režima.

Otpornik
1 godina prije

Pa to je logičan slijed događaja. Zapadna Ukrajina Poljskoj i EU, a istočna Rusiji. Na kraju će se tako dogovoriti, a to što će poginuti 100-njak tisuća ljudi, nikom ništa. Važno da se oprala lova preko oružja. Žao mi konja.

1 godina prije

Razumijem medij, koji neče da ulazi u konflikt sa zapadom, pa blokira NEKE poveznice, ali ima jedna danas, koja bi bila vrijedna objave.
Zelenski ulaže predlog zakona, a znamo kako to ide u diktaturi, da se usvoji zakon, da se UBIJE SVAKOG VOJNIKA, koji se je predao, a sticajem okolnosti došao nazad u Ukrajinu!

Dokurčilomi
1 godina prije

Hmmm, da li Poljska to smije napraviti s članicom koja nije u EU?

Max
1 godina prije

Raspad UKrajine.

antinato
1 godina prije

Svi Ukrajinci nisu za pridruženje Poljskoj, zato može Poljska zaglibiti u rat, u kojem če dobiti batine tako od Rusa, kao i od prorusko orientiranih Ukrajinaca i Belorusa. Nikad ruski svjet nije bio složniji, odlučniji i ujedinjeniji kao što je to danas.
Poljaci ako uđu u rat obrali su bostan… USA i EU jim neče pomoči, iako je Poljska članica NATO. Poznato je, da USA svoje navodne saveznike brzo odbaci, kad postanu neupotrebljivi.

antinato
1 godina prije

Ako Poljska uđe u rat sa Rusijom i njenim saveznicima, EU če se raspasti, a mnoge države EU če pokrenuti vojske na svoje istorijske granice. A to znači nov evropski rat večih razmjera. To je bio i cilj američkog stvaranja EU.

Lucija, prva
1 godina prije

Evo još dokaza da im je cilj istrebljenje Slavena. Svih i bilo kojih:

“Украјински војници из 115. бригаде, који су одбили да изврше борбени задатак у Северодоњецку и снимили видео о лошим условима, ухапшени су и послати у украјински истражни затвор због „дезертирања“, пишу украјински медији.

Припадници ухапшене бригаде су снимили видео у коме су критиковали Зеленског и начелника Генералштаба Оружаних снага Украјине Залужног због тога што су бачени у прве редове, ПРАКТИЧНО НЕНАОРУЖАНИ.”

Super. Pošalješ ljude bez oružja. Zašto, ako ne da poginu?

Hašo
1 godina prije

To samo da spase ove što su se hrabro predali .

sandokan
1 godina prije

Koliko jih Biden voli da, sam mislio, da če prije Ukrajina postati 51 savezna država USA, a oni se uortačili sa Poljskom.

nessy
1 godina prije

Inace, povjesno, ukrajinci i poljaci se toliko vole, da su se trudili istrijebiti jedni druge, zavisno o stoljecu i ratnoj/politickoj prevazi.

nessy
1 godina prije

Ukrajina se svim silama trudi uvuci direktno NATO u sukob, valjda misle da je ovo dobar korak u tom smjeru.

Bruno
1 godina prije

Poljaci idu u rat u Ukrajinu??? Ma dajte, molim vas. Poljska želi vratiti svoje povijesne teritorije koje je imala do 1939. I ovo je samo priprema terena za to. U drugom svjetskom ratu ukrajinski nacionalisti ubili su brojne Poljake. Ne vole se oni uopće, šta god netko pričao.

Stonoga
1 godina prije

To je vjerojato ideja Engleza ili Amerikanaca. Ne rade oni to na svoju ruku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI