Ukrajina će tražiti besplatan gas

Prirodni Gas
19 komentara

Ukrajina će tražiti od SAD-a isporuke prirodnog gasa po istom principu koji se primjenjuje na oružje i municiju, izjavio je u utorak ukrajinski premijer Denis Šmigal. Ovaj “gasni lend-lease” će biti potreban za narednu zimu, rekao je on. U međuvremenu, Evropska unija je uvela racionalizaciju gasa.

“Vlada Ukrajine odlučila je da se obrati Vladi Sjedinjenih Američkih Država da našoj državi osigura ‘gasni lend-lease’ za stabilnu sezonu grijanja”, objavio je Šmigal na sjednici vlade, prema video snimku objavljenom na njegov Telegram kanal.

“Pripreme za najtežu zimu u našoj istoriji se nastavljaju, a mi tražimo sve moguće alate da budemo spremni za svaki scenario”, dodao je.

Iako Šmigal nije elaborirao kako će predloženi aranžman funkcionirati, njegova upotreba termina “lend-lease” sugerira da Kijev očekuje da će dobiti isporuku američkog tečnog prirodnog plina (LNG) besplatno. SAD su dugo pokušavale da prodaju svoj LNG na evropskom tržištu, ali nisu mogle da se takmiče s ruskim gasom po cijeni.

Washington trenutno šalje u Ukrajinu oružje i municiju vrijednu milione dolara u skladu sa šemom iz doba Drugog svjetskog rata koja je otklonjena u aprilu.

Šmigalov prijedlog dolazi nakon što državna gasna kompanija Naftogaz nije isplatila svoje obveznice i zatražila od vlade u Kijevu da preuzme “punu odgovornost za prikupljanje sredstava potrebnih za uvoz prirodnog gasa za predstojeću sezonu grijanja”.

Međutim, bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko u ponedjeljak je optužila Naftogaz za pronevjeru. Kompanija se bavi “prevarom vijeka”, tražeći milijarde za kupovinu gasa iako Ukrajini nije potreban i možda čak ima suficit, tvrdi Timošenko, koja je bila na čelu vlade koju podržavaju SAD 2007-2010. sada sjedi u parlamentu kao šef stranke ”Otadžbina”.

U međuvremenu, EU je najavila plan za racionalizaciju potrošnje gasa počevši od avgusta kako bi se izborila sa potencijalnim nestašicama. Većina prirodnog gasa iz bloka uvozi se iz Rusije, a Moskva se obavezala da će ispuniti svoje ugovore uprkos embargu koje je Brisel uveo navodeći sukob u Ukrajini. Međutim, popravke na glavnom gasovodu za Njemačku – uključujući sankcionisanu opremu – smanjile su protok gasa posljednjih sedmica. Berlin je kategorički odbacio mogućnost korištenja završenog proširenja Sjevernog toka 2 kako bi se zaobišao problem.

gasPlinSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
1 godina prije

Ma neka se (konačno) pomire sa Rusima i svi problemi će nestati na mah.

…a ovo što sada rade i žele je nečuveno! …pa tko na ovom svijetu može nešto očekivati besplatno ? …ne razumijem što si “vlada” Ukrajine umišlja.
Ako im i isporuče plin besplatno to za ukrajinski narod neće biti besplatno jer su već platili i preplatili to svoje neprijateljstvo sa Rusima i uvlačenje u šu.ak amerikancima…

none
1 godina prije

svijetski žicaroši br.1 😉

blooo
1 godina prije

nema besplatnog sira osim u misolovci, to je jos moja baba znala. nazalost sve ce to ukrajinski narod platit i placa

Neznanje
1 godina prije

Ništa što je poslano ukrainskim fašistima nije besplatno. Zapad čisti skladišta i to daje na kredit, Otplaćivati će ga sedamdesetak godina.

Ovolo
1 godina prije

Amerikanci ce stvoriti nove UN bez Rusije I Kine a bit ce smjesteni u Ukrajini.

Joe
1 godina prije

Besplatan gas, jedite grah!!

tuf
1 godina prije

Ogromne poljoprivredne površine u Ukrajini su već ionako u rukama američkih kompanija, pa što se ne bi odrekli i ostatka. Šteta što ukrajinskom narodu nitko ne može objasniti da im vlasti rade isključivo za UKUSA interese i da su zapravo izdajnici.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ta … Trazim ga i ja no mi tad prijete ludnicom ….

Ahmat sila
1 godina prije

Ukrajina je postala zapadni klošeraj.

Ahmat sila
1 godina prije

Zapadnim Ukrajincima ni Chuck Norris ne može više pomoči. Mogu samo Rusi da jim skrate muke.

Šljivovica
1 godina prije

Kad Rusija završi sta je naumila, mogu tražiti azil na zapadu i boračke penzije.

Ahmat sila
1 godina prije

Kod Amerikanaca nije ni govno đabe.

Keki
1 godina prije

Jesu shvatili da je ovo samo vraćanje para Ukrajini koja je bila najveći donator za Bidenovu izbornu kampanju?
Tj ne vraćanje nego pranje.

Max
1 godina prije

Neće ga dobiti.

Ahmat sila
1 godina prije

Misle Ukrajinci, da ako je bio ruski plin đabe, da če biti đabe i američki…
E naivci naivni….

duki
1 godina prije

Vi nama gas mi vama ukrajinke

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI