Ukrajina je de facto ušla u NATO

Ukrajina i NATO
6 komentara

Ukrajina je de facto članica NATO saveza, uprkos tome što se zvanično nije pridružila vojnom bloku koji predvode SAD, tvrdi kijevski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

On je to izjavio u tvitu nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u sjedištu bloka u Briselu u srijedu.

“Prešli smo dug put i de facto smo se pridružili alijansi”, napisao je ministar, istovremeno zahvalivši Stoltenbergu na podršci Ukrajini u njenom tekućem sukobu s Rusijom.

„Ukrajina već daje značajan doprinos bezbjednosti slobodnog svijeta“, dodao je ministar.

Reznikov je takođe izrazio uvjerenje da će pobjeda nad Moskvom i  “uspješne reforme”  na domaćem  planu “otvoriti nove horizonte”  za njegovu zemlju, što se naizgled odnosi na to da se Ukrajina zvanično pridruži bloku u nekom trenutku u budućnosti.

Rusija vidi širenje NATO-a na istok kao veliku sigurnosnu prijetnju. Kada je Moskva pokrenula svoju vojnu ofanzivu na Kijev krajem februara, jedan od njenih ključnih zahtjeva bio je da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom savezu.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je 30. septembra podnio zahtjev za pridruživanje NATO-u i pozvao na ubrzanu proceduru prijema svoje zemlje.

Međutim, pristalice Kijeva na Zapadu nisu izgledale pretjerano oduševljene tim pitanjima. Stoltenberg je istakao da “svaka odluka o članstvu mora biti donesena konsenzusom” od strane svih 30 članica NATO-a i da je njen glavni prioritet trenutno “podržati Ukrajinu” vojno i finansijski tokom sukoba.

Washington je izrazio sličan stav, a američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je ranije ovog mjeseca rekao da bi pitanje ulaska Ukrajine u NATO “trebalo biti razmatrano u drugom trenutku”.

Izjavu koja podržava nastojanja Kijeva za brzo pristupanje podržalo je samo devet država članica – Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija i Slovačka.

jens stoltenbergNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Realno
1 godina prije

Ukrajina je u de facto članica nazy saveza greškom, ko i oni svi što su po zatvorima. I oni su tamo greškom.

Max
1 godina prije

To je opasna igra.

eks
1 godina prije

Ukrajinci su de facto NATO vojska. Osim toga, svi vojni kapaciteti NATO su u upotrebi u borbama protiv Rusa. Sprema se nešto krupno u hersonskoj oblasti. Rusi su pozvali stanovništvo ( ne grada Herson) dela oblasti na evakuaciju, da bi žrtve medju civilima bile izbegnute. Najverovatnije će biti žestok obračun sa NATOnacistima. USA-NATO imperija zla pojačava snage i oružjem i ljudstvom, a Surovikin ne daje nikakve izjave.

Dejan Stojković
1 godina prije

Ukraina ušla u NATO! Rusija pravi nove saveze sa jugom i istokom! ALI SMO SVI ZAJEDNO (CRNI, BELI, ŽUTI, ZELENI-marsovci) UŠLI U DUBIOZU KOLEKTIV!!!! Bez SVESTI! ČAST POJEDINCIMA!!!!
Ajmo svi u tržni centar jer nam je upravo zafalilo šminke, guz papira i rijalitija.

Weteran
1 godina prije

Agencije koje angažuju plaćenike za Kijevsku huntu, duplirale su plate, bonuse, ……

zac
1 godina prije

Surovikin ce osvijestiti i nato i eu i usa , tako da ce baciti takticku bilo gdje na ukrajinu a nato nece smjeti da uzvrati jer ce to znaciti nuklearni rat…znaci, svejedno je da li ce nato bacit takticku ili rusi, druga strana nece uzvratit jer odosmo svi tri p.m-. ako Rusi prvi bace, nece biti odgovora

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI