Ukrajina je ‘jedina koja plaća’

Zelenski
34 komentara

Kijev nema drugog izbora nego da se bori za ponovno uspostavljanje granica zemlje iz 1991. godine, jer svijet nije uspio da garantuje njenu sigurnost, a Ukrajina sama plaća cijenu sukoba, rekao je predsjednik Vladimir Zelenski u intervjuu objavljenom u četvrtak.

The Economist je razgovarao sa Zelenskim 8. decembra, ali je samo nedelju dana kasnije objavio uređen transkript. Samo dva dana prije intervjua, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da bi prekid vatre zasnovan na trenutnim linijama fronta bio “lažni mir” i da će Washington podržati Kijev šta god odluči i kako.

Upitan o Blinkenovoj frazi – “vratiti teritoriju koja joj je oduzeta od 24. februara” – Zelenski je rekao britanskom izdanju da zapravo želi da vrati prvobitne granice svoje zemlje, uključujući Krim i cijeli Donbas.

„Ovako bi trebalo da se završi jer inače nije završeno, samo je zamrznuto. Samo da ostave kako je sada, da kažem, u redu, hajde da stanemo i oni zauzmu Donbas, jug naše zemlje ili njen dio, a Krim im ostaje… Zašto?” on je rekao. “Nećemo moći, niko to ne bi oprostio.”

Zamrzavanje rata, rekao je, znači da će Rusi dobiti vremena da “postaju moćniji okupatori, spremni za još više okupacije, i to je sve”.

Samo dan prije intervjua za Economist, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da je primirje iz Minska 2014. zapravo način da se Ukrajini „da vremena“ da se pripremi za rat.

Vraćanje stvari na mjesto gdje su bile 23. februara nemoguće je, rekao je Zelenski za The Economist, “jer niko ne razumije šta znače sigurnosne garancije”. Budimpeštanski memorandum, tvrdi on, znači da će “cijeli svijet” doći u pomoć Ukrajini.

“Ali cijeli svijet nije došao, kao što smo vidjeli. Dali smo nuklearno oružje, zamijenili ga za sigurnosne garancije. Jesu li te garancije funkcionirale? Ne”, rekao je Zelenski.

Zašto sama Ukrajina plaća tako visoku cijenu? Zahvalni smo našim navijačima, ali mi smo ti koji plaćamo.

Ukrajina nije mogla da se „odrekne“ nuklearnog oružja prema sporazumu iz 1994. jer ga nikada nije imala ; Rusija je priznata kao jedini vlasnik sovjetskog arsenala. Zelenski je samo ove godine dobio preko 40 milijardi dolara pomoći, vojne i finansijske, samo od SAD-a. SAD i njihovi saveznici obećali su da će podržavati Zelenskog “koliko god bude potrebno” da Rusija izgubi, istovremeno insistirajući da nisu strana u sukobu. Moskva je optužila Zapad da cinično produžava sukob i vodi proxy rat “do posljednjeg Ukrajinca”.

Prema Zelenskom, borbe će se završiti tek kada cijeli svijet stane na stranu Ukrajine i primora Rusiju da se povuče na granice iz 1991. godine, kao i da plati reparacije “generacijama”. Takođe je rekao da želi da vidi promenu režima u Moskvi od strane “dobrih Rusa”, ali da su posle 24. februara “svi krivi”.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu krajem februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jewjstone
1 godina prije

Do rata nije trebalo doci. Trebao se sklopiti mir jos 2014 pa ne bi bilo ni Majdana ni Krima ali NATO zeli ekspandirati I Amerika je gospodar Kansas, uvijek u kaosu Amerika najbolje prodje

Amar
1 godina prije

Na kojim je ovaj drogama?

tihobl
1 godina prije

Kolika je mitomanija kod ukropa. Ono stvarno vjeruju u svoje lazi. Ukrajina nikad nije imala nuklearno oruzje. To je kao kad bi Njemacka ili Turska rekli da posjeduju nuklearno oruzje jer se americke bombe nalaze unutar njihovih granica. Kodovi su bili uvijek u Moskvi, a sa povlacenjm raketa otisli su i oficiri koji su sa njima upravljali. Ukrajinci su imali pristupa tim raketama koliko i svabe sto imaju pristupa u americkim bazama. Sto se ne zapitaju zasto nisu proizveli dvoj nuklearni arsenal. Proizvodnja i raketa i nuklearnih glava nalazila se kod njih. Nisu ni pokusali jer bi dozivjeli tesko tepih bobmardovanje od strane amera. Ameri su njih natjerali da se svo nuklearno oruzje izmjesti u Rusiju (rusi su imali drugih briga u to vrijeme i uposte se nisu opterecivali sa tim stvarima). Ameri su ih natjerali da potpisu Budimpestanski sporazum, i njih i ruse i dali su im po nekoliko… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

“Prema Zelenskom, borbe će se završiti tek kada cijeli svijet stane na stranu Ukrajine i primora Rusiju da se povuče na granice iz 1991. godine, kao i da plati reparacije “generacijama”. Takođe je rekao da želi da vidi promenu režima u Moskvi od strane “dobrih Rusa”, ali da su posle 24. februara “svi krivi”.

Drugim riječima – dok sam ja na vlasti i dok mi šaljete oružje, rat neće nikada prestati.

zagorye
1 godina prije

Njemačka, Italija, Austrija i Japan bili su među 50 članica Opće skupštine UN-a koje su glasale protiv ruske rezolucije o osudi veličanja nacizma, pridruživši se godišnjem protivljenju SAD-a i Ukrajine.

Završno glasovanje u četvrtak poslijepodne bilo je 120 za, 50 protiv i deset suzdržanih. Osim bivših sila Osovine, ostali značajni glasovi protiv su bili Kanada, UK, Francuska, Španjolska, Poljska, Češka, Poljska, Mađarska i tri baltičke države. Švicarska, Južna Koreja i Turska bile su među značajnim suzdržanim glasovima.

Moskva svake godine predlaže rezoluciju pozivajući UN da se bori protiv “veličanja nacizma, neonacizma i drugih praksi koje pridonose eskalaciji suvremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i povezane netolerancije”.

Promatrac
1 godina prije

Da narod podržava rat u Ukrajini i želi iu tome sudjelovati ne bi protestirao protiv toga. Putin kao i obično ne razlikuje sotonističku vrhušku od naroda, vjerojatno zato jer je i sam vrhuška. Narod diljem Europe osuđuje njegov i rat američkih elita na ukrajinskom tlu.

nekoime
1 godina prije

Putin bi mogao pristati na povrat teritorije Ukrajini, uz jedan mali uvjet: da Amerikanci vrate teritoriju Indijancima.

nepoželjni
1 godina prije

Ova Ukrajina je kao plandemija. ….svaki dan se vrti ista zatupljujuća priča…..

Vlasti svih zemalja svijeta igraju svoju rolu koju su dobili od gospodara planeta, pa tako i vlasti Rusije i Ukrajine.

Da nije tako, onda bi Zelenski poslao nekoga da eliminira Putina ili bi Putin, kao što precizno pogađa trafostanice i skladišta, jednom raketom eliminirao Zelenskog dok sjedi na zahodskoj školjki ili glođe Kijvsku Perepichku u njegovom omiljenom bistrou.
Kada cilj (koji god bio), koji su gospodari Zemlje zacrtali, bude dostignut prestati će ovaj sukob i uništavanje Ukrajinaca i Rusa, kako je bilo i sa ostalim ratovima koji su se stalno vodili (i vode se) širom planete.

Ne volim komentirati ova “geopolitička” zag lupljujuća s ranja i iskreno više bi volio teme koje bi se držale naših praktičkih života, zdravlja, i savjeta kako ne nasjesti upravo na to što nam se svakodnevno servira kroz medije (bez iznimke)………….

tata mata
1 godina prije

ova budala zaaboravlja sta je potpisao 2014 ,,i sta znaci ugovor

MrKamenjarac
1 godina prije

…KAD OVON IDIOTSKOM IZRODU DODJE IZ DUPETA U GLAVU,BIT CE KASNO….ZVALAVA GNJIDA…..

bato
1 godina prije

koje sama , cela EU plača taj rat, lažovčino fotomodelski

Tupko Glupko
1 godina prije

Odi se opet slikati za Vogue sa svojom ženom.

Max
1 godina prije

A Zelenski se slika i dobro zarađuje.

you
1 godina prije

Zelenski se mora vratiti na pozornicu, samo komičar može ponovno nasmijati Ukrajince.

goran
1 godina prije

eeee moj zelenski potrčko amerikanaca,znaš kad če rat završit,kad tebe budu makli sa vlasti i kad cijela ukrajina bude oslobodjena od nacista,počevši od tebe

Rijeka1980
1 godina prije

Ovaj je izgubljen u prostoru i vremenu. Na platnoj listi Zapada.

nessy
1 godina prije

Ako cemo posteno, u naslovu nedostaje jedno ‘ne’. Tj., ako cemo o financijama, Ukrajina je jedina koja ne placa. Dobili su samo od USA cca 40 miljardi $ oruzja. Mjesecno su izmuzli cca 5 miljardi kesa, da bi mogli platiti vojsku i drzavni aparat. I to uz stalni refren “treba jos vise, moglo je i prije”. Rijec “hvala”, valjda ne postoji u njihovom rijecniku. Da je po ovom imbecilu sa slike, vec bi imali nuklearni egzodus. Tako nesto se dogadja kada se upravljanje drzavom prihvati netko bez apsolutno ikakvih kvalifikacija, a o njegovoj inteligenciji dovoljno govori onaj klavirski koncert, koji mu je kruna glumacke karijere. Zelenski, napravi uslugu naciji, uzmi ubij, pa se pistolj.

nessy
1 godina prije

Postoji vic, iz vremena III Reicha. Fuhrer i von Stauffenberg , pri proslavi gradnje najvise zgrade u Berlinu razgovaraju: “Fuhrer kaze; zelio bih napraviti neki potez da usreci cijeli Reich. Von Stauffenberg kaze, Mein Fuhrer, bacite se dolje, i svi ce biti sretni”. Isto danas vrijedi za Zelenskog, koji zamislja kapitulaciju Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI