Ukrajina koristi sjevernokorejske rakete

municija rakete granate
32 komentara

Ukrajinske snage ispaljuju sjevernokorejske rakete na ruske položaje u Donbasu, tvrdi Financial Times.

U svom izvještaju u petak, britanski list navodi da su predmetnu municiju njegovom novinaru pokazale kijevske trupe koje su upravljale višecevnim raketnim bacačem Grad iz sovjetske ere u blizini grada Artjomovska (Bakhmut) koji drže Rusi.

Prema izdanju, oznake na raketama sugeriraju da ih je proizveo Pjongjang 1980-ih i 1990-ih.

Ukrajinci su rekli da su projektili bili “veoma nepouzdani” i da su ponekad činili “lude stvari”. Međutim, dodali su da su i dalje sretni što ih imaju usred nestašice municije koju su iskusile kijevske snage. „Potrebna nam je svaka raketa koju možemo da dobijemo“, primetio je jedan od vojnika.

Na pitanje o porijeklu municije, vojnici su za FT rekli da je “prijateljska” zemlja “zaplijenila” sjevernokorejske rakete s broda i predala Ukrajini.  Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra odbrane, kojeg je list također kontaktirao, sugerirao je da je municija možda zarobljena od ruske vojske.

Međutim, list je sumnjao u njegovu tvrdnju, rekavši da je “malo vjerovatno da će Sjeverna Koreja direktno dostaviti Ukrajini municiju jer Pjongjang podržava” rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Prošle jeseni, New York Times i nekoliko drugih medija objavili su nalaze američke obavještajne službe, u kojoj se tvrdilo da je Moskva kupovala artiljerijske granate i rakete od Pjongjanga.

Na pitanje tadašnjih novinara o tom pitanju, portparol Pentagona brigadni general Pat Ryder rekao je : “Imamo naznake da se Rusija obratila Sjevernoj Koreji da zatraži municiju.” U intervjuu za CNN, ruski ambasador u EU Vladimir Čižov odbacio je te tvrdnje, sugerirajući da su cijelu priču izmislili zapadni mediji.

Izvještaj Financial Timesa dolazi nakon posjete Pjongjangu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua. Tokom putovanja, Šojgu je izneo “bogatu istoriju saradnje” između Severne Koreje i Rusije, izrazivši uverenje da će te veze biti dodatno ojačane. Ministar odbrane razgovarao je sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom i drugim najvišim zvaničnicima, pregledao najnaprednije oružje Pjongjanga i prisustvovao vojnoj paradi.

MunicijaSjeverna Korejaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
9 mjeseci prije

Laži spadaju u “oružje” kojim Amerikanci ratuju protiv Rusa. Osima što je imperija zla, USA je i imperija laži.

Dragan bumbar
9 mjeseci prije

Ocajni su nema sta, tako providno.

Biti-ili-ne-biti
9 mjeseci prije

Odakle ljudima ideja da zbog ideoloških i političkih svađa luđaka na vlasti trebaju ubijati jedni druge?
Nema nikakve objektivne kauzalne povezanosti njihovih bezveznih svađa s međusobnim ubijanjem robova.

eks
9 mjeseci prije

Covid , ptičiji grip, svinjska kuga, “klimatske promene”, vanzemaljci, … imaju psihopate Vašingtona i Londona bezbroj laži i izmišljotina na meniju. Pentagon, CIA, korporativna mafija koju predvode finansijski oligarsi i vojnoindustrijski lobi, ( uz pomoć korumpiranih idiota Demokratske stranke USA ) prave haos po svetu. Medjutim, NATO snage Ukrajine su potrošene , Rusi su ih bukvalno uništili , pa je sada problem za psihopate. Svet počinje otvoreno da im okreće ledja. Na samitu Rusija – Afrika samo pet zemalja nije prisustvovalo zbog pretnji američkih psihopata. Svi ostali su odjebali Amere. Raspada se kolonijalni sistem zapada prema Africi. Ovo je početak i to se ne može zaustaviti.

tihobl
9 mjeseci prije

ИРАНСКА ратна морнарица и Корпус Исламске револуционарне гарде увели су у употребу нову крстарећу ракету дугог домета која користи вештачку интелигенцију за израчунавање путање лета, превазилажење природних и вештачких препрека, радара и непријатељске одбране, објавила је техеранска новинска агенција Тасним.

Ракета је добила име „Абу Махди“ и има домет преко 1.000 километара.

То је прва иранска крстарећа ракета дугог домета која користи вештачку интелигенцију за пројектовање путање лета. Може да лети и на малој висини и да мења путању и висину лета у зависности од географских услова и противничких одбрамбених система.

Max
9 mjeseci prije

Lud zbumjen normalan.

Dawor
9 mjeseci prije

E moj V.Vladimiroviču ….. toneš sve dublje iz dana u dan , sata u sat , minute u minutu ….😔😔😖😖

slix
9 mjeseci prije

Rusija i Sjeverna Koreja međusobno graniče nije neka dugačka granica ali bi bila dovoljna za transport ovakvog tereta bez rizika da će ga netko presresti i zaplijeniti. Malo čudna priča u svakom slučaju. Britanskim medijima nije baš uvijek za vjerovati 🙂

Apo
9 mjeseci prije

I novinari ko novinari navikli da samo kopiraju nisu se sjetili ni slikati korejske znakove/slova.

Odisea
9 mjeseci prije

Kod Tite novinari bili cijenjeni,nije mogao svako pisati,bili lektori itd.Sad je dobitak kad naiđeš na bar malo pismenog novinara, a o zanatu ni govora.Svaka fufa se bavi novinarstvom, a ni maternji nije savladao.

Darko
9 mjeseci prije

Britanci lažu čim otvore gubicu..

Gjuro1977
9 mjeseci prije

Izmišljeno,u pokušaju zamrsivanja odnosa dviju zemalja

Dokurčilomi
9 mjeseci prije

PA i Ameri koriste i preprodaju rusku naftu i metale. Dajte neku vijest koju ne znamo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI