Ukrajina mora pobijediti Rusiju da bi ušla u NATO

Volodomir Zelenski
44 komentara

Ukrajina treba da porazi Rusiju na bojnom polju da bi bila primljena u NATO, rekao je predsednik Vladimir Zelenski. Alijansa predvođena SAD ranije je jasno stavila do znanja da Kijev ne može postati član dok traju borbe.

“Vjerujem da ćemo biti u NATO-u samo ako pobijedimo. Ne mislim da ćemo biti primljeni u NATO tokom rata”, rekao je Zelenski u utorak tokom sastanka sa grupom vojnih oficira u Kijevu.

On je objasnio da bi za prijem Ukrajine bilo potrebno jednoglasno odobrenje 32 članice alijanse. Neki članovi oklijevaju da prihvate Ukrajinu usred tekućeg oružanog sukoba jer “osjećaju rizike, dok su drugi jednostavno skeptični”, tvrdi Zelenski. “Stoga, da bi Ukrajina bila primljena u alijansu, potrebna nam je pobjeda.” Dalje je dodao da će eventualno članstvo osigurati sigurnost i nezavisnost Ukrajine.

Ukrajina je formalno podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u u septembru 2022. Dok se generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i pojedine članice slažu da bi Ukrajina jednog dana trebala postati dio NATO-a, Kijevu nije predstavljen konkretan raspored. Općenito je poznato da zemlja neće biti primljena dok se sukob s Rusijom ne riješi.

Stoltenberg, koji je u ponedjeljak posjetio Kijev, priznao je za Reuters da su kašnjenja u obećanim isporukama oružja “uništila povjerenje” između Ukrajine i njenih stranih podržavatelja.

Dok se EU bori da pronađe dovoljno oružja i municije za ratne potrebe Ukrajine, najnoviji paket pomoći iz SAD-a je mjesecima zaglavio u Kongresu zbog političkih prepirki. Kašnjenja su izazvala zabrinutost u Kijevu, a Zelenski je otvoreno upozorio da će Ukrajina izgubiti ako se nestašica municije ne popravi. Ukrajinski zvaničnici okrivljuju usporavanje isporuka za prošlogodišnju neuspjelu kontraofanzivu, kao i nedavne gubitke gradova na istoku od ruske vojske.

Rusija je, sa svoje strane, navela kontinuirano širenje NATO-a na istok i vojnu saradnju bloka sa Ukrajinom kao jedan od osnovnih uzroka sukoba. Moskva smatra NATO prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti i insistira na tome da Ukrajina mora postati neutralna zemlja.

NATOrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
14 dana prije

I…? Tko gura Ukrajinu u rat?

Profesor Živago
14 dana prije

Drugim riječima – nikada nećemo ući u NATO…

Glue
14 dana prije

Sutra ce mu reci gazda u Washingtonu kad pobjedl i Kinu onda ce imenovati Zelenskog za generalnog sekretare North Atlantic Terrorist Organization.

Mrčikola
14 dana prije

U slučaju da Ukrajina pobjedi Rusiju, sljedeća je Kina…zato, Kinezi, šaljite Rusiji sve što imate jer će vaš način života bit doveden u pitanje.😁

Nenad
14 dana prije

…. odrađuje on dobar posao i ispunjava manje više sve zadatke koje mu je KM (KHAZARSKA MAFIJA) dala jer Kršćani, Ruski Kršćani s obadvije strane fronta non stop ginu u borbi brat na brata ….

Dragačevac
14 dana prije

Možete jedino da pobedite na Evroviziji.

Josip
14 dana prije

Nece ti majmune jos dugo srati..

ime
14 dana prije

simsponi kažu da 5.5. ide @ tom ska. negdje.
do sad su predvidili trumpa i svašta nešta.
pa ko vjeruje u simspone pravac njemačka.

Buničar
14 dana prije

A da smanji konzumaciju “bijelog”? Sa druge strane mozda je gledao snimke zapadnih tenkova u Moskvi pa mu se zamantalo. 🙄

trajko
14 dana prije

Taj šmrče sto na sat!

IL Partigiano
14 dana prije

Sto god Zelenski vise halucinira, to mu Zapad vise daje novaca…. Nije mi jasno kako se narod ne probudi? Zar nisu u pitanju njihovi zivoti ili i oni vjeruju u 32 djevice?

Lucija, prva
14 dana prije

Tihobl je imperij zla i laži, iz usta smrdi na vodku.

Josip
14 dana prije

Ovom ludaku vise ne mogu pomoci niti sve svjetske psihijatrije. Samo lobotomija s deset dkg olova ga spasava a time i cijelu Ukrajinu. Tako se i Hitler ponasao pod zadnje..

Biti-ili-ne-biti
14 dana prije

Znači, to će se dogoditi malo sutra, a možda čak i malo preksutra!

dupla kamilica
14 dana prije

Prije će Bosna ući u G7.

avnoj
14 dana prije

Protiv koga bi bio NATO kad vise ne bi bilo Rusije?

Gjuro1977
14 dana prije

Ostaje tampon zona

14 dana prije

ako pobjede rusiju onda se nato treba pridruziti njima

Bruno
14 dana prije

Ovi iz EU su stvarno previše igrali igrica na računalu. Pa Ukrajinci imaju dovoljno oružija, nemaju ljudi. A i oni Afganistanci su ,k’o partizani, otimali od neprijatelja. Pa i Hrvati su u početku opkolili par kasarni da se dočepaju oružija. Meni se čini da će na kraju NATO dati i vojnike i oružije.

Max
14 dana prije

Moš misliti.

FELIX
14 dana prije

TU UOPSTE NIJE PITANJE POBEDE UKRAINE NAD RUSSIOM, RADI SE SAMO NA TOME DA SE BRATOUBILACKI RAT NASTAVI I STO VISE SLOVANSKE KRVI PROLIJE, GLOBALISTI NE PRAVE RAZLIKE DALI TECE UKRAINSKA ILI RUSKA KRV,VAZNO JE DA JE SLOVANSKA A JOS BOLJE ORTODOKSNA. ORTODOKSNI SLOVANI GLOBALISTIMA SMETAJU PUNO VISE NEGO POKATOLICENI SLOVANI KOJI JIM CAK KAO POSLUSNE I ODANE SLUGE SLUZE KOD PROVODZENJU NJIHOVOG PLANA ZA UNISTENJE SLOVANA, TU PREDNJACE POKATOLICENI UKRAINCIO, POLJACI, SLOVENCI A NI HRVATI U OVOM POGLEDU NE ZAOSTAJAJU U MRZNJI DO PRAVOSLAVJA, STA SU I DOKAZALI U NEDAVNOJ PROSLOSTI A I U SADASNJOSTI.

Tim
14 dana prije

A ako izgube, hoće li ga Ukrajinci pogubiti? Mislim, red je da se ubiju oni koji su poveli rat i izgubili ga. To je minimum.

Nesko
12 dana prije

Stara poslovica kaže da se mora samo umreti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI