Ukrajina odgovara Iranu zbog napada dronovima

Iranski dron
15 komentara

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je optužilo Teheran za “podršku agresiji” i impliciralo da su prijavljene eksplozije u vojnom industrijskom postrojenju u Isfahanu legitimna kazna, dok je priznalo da ne zna ko bi mogao stajati iza njih.

„Ukrajina je više puta upozoravala Iran: posledice podrške agresiji na Ukrajinu biće mnogo veće od koristi saradnje sa Rusijom“, napisao je portparol ministarstva Oleg Nikolenko na Fejsbuku , na ukrajinskom.

“Ne znamo uzrok eksplozija u iranskim objektima. Ali, kako kaže perzijska poslovica, ne činite zlo drugima i nećete se povrediti”, dodao je Nikolenko.

Njegov komentar uslijedio je nakon vijesti da je iranska vlada pozvala ukrajinskog otpravnika poslova u Teheran da objasni tvit pomoćnika predsjednika Vladimira Zelenskog Mihaila Podoljaka.

“Ratna logika je neumoljiva i ubilačka. Strogo se naplaćuje autorima i saučesnicima… Eksplozivna noć u Iranu – proizvodnja dronova i projektila, rafinerije nafte. Ukrajina vas je upozorila”, napisao je Podoliak u nedjelju na Tviteru, komentirajući eksploziju u vojnom objektu u Isfahanu.

Tvit je predstavljao “prećutno priznanje učešća Ukrajine u napadu”, navode iranski mediji. Podoliak je ranije pozivao na udare protiv iranske vojne industrije, optužujući Teheran u decembru da Rusiji daje bespilotne letjelice i rakete. Iranska vlada osudila je “preteću retoriku”, izdvajajući Podolaka po imenu, i rekla da će “sva politička i pravna odgovornost za takve izjave” biti na ukrajinskoj vladi.

Neimenovani zvaničnik rekao je za Al Jazeeru da je napad dronom pokrenut s unutarnje iranske teritorije i rekao da iza toga stoji Izrael . Wall Street Journal također navodi da je štrajk organizirao Izrael, pozivajući se na “ljude upoznate s operacijom”.

Moskva je napad osudila kao “provokativnu akciju koja bi mogla dovesti do nekontrolisane eskalacije tenzija u ionako nestabilnom regionu”. Pentagon je negirao da su bile umiješane bilo kakve američke vojne snage.

Prema iranskim vlastima, napad je nanio samo manju štetu na objektu i nije bilo žrtava. Jerusalem Post je, međutim, citirao zapadne izvore koji tvrde da je šteta bila mnogo ozbiljnija i da je racija bila “izuzetan uspjeh”.

Ukrajina i SAD optužile su Iran da isporučuje Rusiju bespilotnim letjelicama kamikaza, pa čak i balističkim projektilima, ali nisu ponudili dokaze koji bi to potkrijepili. Moskva je priznala “vojno-tehničku saradnju” s Teheranom, ali kaže da se njegovi dronovi proizvode u zemlji.

Dronoviiranukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Potpuffer
1 godina prije

Spali PORKkrainu!!!!

tuf
1 godina prije

Kažu tzv. “zapadni izvori” da je napad bio uspješan… pa baš i ne, ako izuzmemo štetu na rafineriji, satelitski snimci pokazuju da je vojno industrijsko postrojenje tek neznatno oštećeno. Očigledno se tješe da su eto nešto izveli (btw. Mossad uvijek dobije odriješene ruke uoči, tijekom ili nakon posjeta američkih dužnosnika što je i sada bio slučaj) ali kao poklon im Iran baš danas objavio vijest: “Iran has announced that it has established the production of long-range missiles and “smart” ammunition According to the commander of the ground forces of the Armed Forces of Iran, Kioumars Heydari, the army aviation of the ground forces is now able to perform a variety of tasks both during the day and at night The Islamic Republic of Iran (IRI) has launched its own production and provided the army with long-range missiles, high-precision missiles and “smart” ammunition. This was stated on Tuesday by the commander… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Ameri su fino smjestili Izraelu kad su danas objavili da je mosad obavio napad.
Racunali su da ce se iranci upecati i objaviti rat Izraelu nakon cega bi buknuo BI i Kavkaz.
Iranci su izbjegli zamku okrivivsi Ukrajinu.

Max
1 godina prije

Iran će uzvratiti svim napadačima.

nessy
1 godina prije

Uskoro ce po ISO mjernom sistemu biti proglasena nova jedinica za bahatost+glupost, istovremeno. Zvat ce se 0.1Ua. Oni cizmom nastupaju prema Iranu? Naljute li se ajatolasi, mogli bi im poslati par stotina raketa na Kijev, i to istovremeno. Tek toliko, da znaju da se igraju sa vatrom. Iranske zalihe raketa ne bi ni primjetile da ih ima nekoliko manje.

Ico
1 godina prije

Krim će postati opet ukrajinski kada na qrcu naraste nokat!

gigi pinna
1 godina prije

Ova Ukrajina kao ISIL i Al Qaida – od 2014. i jesu na njihovoj mentalnoj razini: preuzmu odgvoronost za svaku pi.dariju koja se dogodi njihovm neprijateljima.
Poruka ukrajinskim retardima: Ima jedna stara ukrajinska poslovica: Ne jedi hazarske kolače na Majdanu, i nećeš postati bezemljaš.

gigi pinna
1 godina prije

Ipak, i Iran i Rusija bi trebali malo više pripaziti na ovakve gluposti. Imaju navodno najbolji PZO na svijetu.

FATIH
1 godina prije

SMRADOVI VRLO BRZO OCEKUJTE DA VAM U POSJETU DODJU ZULFIKARI.

Drago Herceg
1 godina prije

Cuj ovo… Zapad optuzuje Iran da prodaje svoje dronove i rakete Rusiji! A oni su izazvali taj rat i upumpali u Ukrajinu doslovice sve sto imaju, preko sto milijardi dolara u oruzju, i njih nitko ni za sto ne optuzuje! “Zapadne demokracije” mogu sve sto pozele, sve sto oni rade je za dobrobit covjecanstva, oni su “dobri momci” na ovom planetu a svi ostali su razbojnici i njihove zrtve… bilo zrtve njihove direktne vojne agresije ili njihovih ekonomskih sankcija!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI