Ukrajina počinje ‘glavni udar’ kontraofanzive

Ukrajinska vojska koristi francusko oruzje
47 komentara

Izvještaj New York Timesa tvrdi da je skoro dva mjeseca nakon što je Ukrajina pokrenula svoju dugo očekivanu kontraofanzivu protiv ruskih snaga, Kijev započeo “glavni potez” operacije raspoređivanjem hiljada vojnika koji su prethodno bili u rezervi.

“Ukrajinski zvaničnici rekli su američkim zvaničnicima da će proširene ukrajinske snage pokušati napredovati na jug kroz ruska minska polja i druga utvrđenja prema gradu Tokmak i, ako uspiju, do Melitopolja, blizu obale”, izvijestio je NYT u srijedu, citirajući dva Zvaničnici Pentagona koji su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni. Mnogi od novoraspoređenih vojnika obučeni su i opremljeni od strane ukrajinskih zapadnih dobrotvora, navodi se u izvještaju.

List je također citirao intervjue u srijedu s ukrajinskim snagama koje su tvrdile da “stalno potiskuju ruske trupe nazad”. Međutim, njihov napredak je bio „postepeno, bez većih pomaka. Usporila su ih minska polja, a neki su rekli da su najveće prepreke ugasila artiljerijsku vatru i zračni napadi.”

Izvještaj se poklapa s ranijim saopštenjem ruskog Ministarstva odbrane u kojem se navodi da je ukrajinska vojska pokrenula “masovni” napad s tri bataljona uz podršku tenkova. Ruske snage su odbile napad, sprečavajući kijevske jedinice da probiju svoje odbrambene linije u blizini sela Orehov u Zaporožskoj oblasti. Ministarstvo je dodalo da je Ukrajina u borbi izgubila 22 tenka, deset borbenih vozila pješadije i više od 100 vojnika.

Ruske trupe su takođe odbile napad na selo Rabotinio i upotrebile vazdušne napade i artiljeriju da razbiju ukrajinske jedinice u blizini Male Tokmačke i Jablokova. Ukrajinske snage izgubile su desetine hiljada vojnika i hiljade komada teške vojne opreme od početka kontraofanzive početkom juna, navodi ministarstvo.

NYT je rekao da nije u mogućnosti da provjeri ruske izvještaje da su ukrajinski napadi bili obustavljeni, ali je list priznao da je “malo toga išlo po planu” tokom kontraofanzive.

Cilj Kijeva je da se gurne na jug prema Crnom moru i preseče kopneni most prema Krimu – odsecajući Rusiji kopneni pristup Hersonskoj oblasti – ili barem napreduje dovoljno daleko da se strateški ključni poluostrvo stavi u domet artiljerije. Rusija se oslanja na Krim kao bazu svoje crnomorske flote i ključno čvorište za snabdijevanje svojih snaga u Donbasu.

Ukrajinski zvaničnici rekli su Washingtonu da bi operacija, ako bude uspješna, mogla potrajati jednu do tri sedmice, navodi NYT, dodajući: “Zvaničnici Bijele kuće i Pentagona rekli su u srijedu da sa velikim zanimanjem prate povećanu aktivnost.” Kao što je jedan visoki zvaničnik rekao za novine: “Ovo je veliki test.”

kontraofanzivaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Obelix 13
9 mjeseci prije

Da li smo sa ove planete ili je Zemlja samo zatvor?
Tesko je shvatljivo da se ubijamo i cinimo jedni drugima toliko Zla, a mozemo ovdje Raj imati.

Npr. Tesla>besplatna energija Etra
Vilijam Rajh >lijecenje orgonskom energijom

Opet generali i politicare sjede u foteljama, a ljudi ginu.
Al mozda nisu svi ljudi- ljudi…mozda neki samo nose ljudska oblicja.

Ukrajina > zavrsit ce se kad se uspostavi kontrola nad hranom i ukine gotovina. Naftu vec kontrolisu.

Ivan
9 mjeseci prije

Koliko ce ova zidovska svinja Zelenski pobiti ukrajinaca zbog svojih trgovackih aranzmana sa Bidenovom americkom stokom jer mu se htjelo rata i jer je izbjegavao mirno rjesenje s Rusima iz sporazuma koji su potpisali?

Karma
9 mjeseci prije

Ukri topovsko meso za GMO zlocince iz amerike

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Sukus članka je da je pokrenut ‘glavni potez’ ukrajinske protuofenzive koji bi trebao trajati jedan do tri tjedana ako bude uspješan…

Što ako ne bude?

Što je izgledno, jer žele presjeći kopneni most prema Krimu ili da se Krim stavi u domet ukrajinske artiljerije, što Rusi sigurno neće dozvoliti.
A imaju ogromnu premoć u vojnim avionima i dalekometnim projektilima.

U kome to ratu znatno slabija strana ne želi ni primirje ni pregovore, i još uz to u potpunosti zavisi od vojne pomoći stranih zemalja?
Jedino ako joj je bezdušna strana marioneta na čelu.
Mislim da će ovo završiti vojnim pučem ukrajinske vojske i smjenom Zelenskog.

To bi odgovaralo i Rusima i izuzetnima i Ukrima.
NATO se na taj način može elegantno povući iz Ukrajine, Rusi riješiti svoj problem širenja NATO-a na ruske granice, a Ukri prestati besmisleno ginuti.

Mahatma
9 mjeseci prije

Još 336 sati i ukrajinska zastava će se zavijoriti u Sevastopolju.

onaj najglu...Dalton
9 mjeseci prije

Rusija bi morala učiniti gestu dobre volje i dopusti ukrajinskoj vojsci da dođe do granica Krima, kako bi omogućila Ukrajini da sjedne za pregovarački stol sa pozicije snage. – Ursula von der Leyen

P.S.
“Spare”, memoari princa Harryja su najodbačenija knjiga ovog ljeta…

Knjigu na 416 stranica navodno nalaze ostavljnu po hotelskim sobama, kantama za smeće i uz bazene na popularnim odredištima za odmor diljem Europe i šire, uključujući Španjolsku, Grčku i Tursku.

Upitan za komentar, Harry je rekao da je to samo zato jer nitko ne uzima memoare ”Zelenski”…

.

De.Bill Gates
9 mjeseci prije

Znači počinje klaonica !

Kosir i Bat
9 mjeseci prije

A Ruje kad su vidjeli ‘malog topa’ mora da se usrase i i zbrisase i sakrise se ispod onog krimskog mosta.😐😉

Amater
9 mjeseci prije

Mir o samog početka nije bijo opcija … sveopćoj krizi zapadnog poretka , kao i u slučaju predhona dva velika rata … predhodili su ovakovi događaji, pa onda generalni obračun … samo su sada malo drugačije raspoređene karte , samim tim bi i ishod mogao biti drugačiji …. od očekivanja određenih struktura …

Max
9 mjeseci prije

Od toga nema ništa.

nekoime
9 mjeseci prije

I ulaze ovjenčani slavom. U Berlin. Zapadni.

Zoro
9 mjeseci prije

određeni postotak Stanovnika Ruskog Sovjetskog imperija postane toliko zasljepljen zapadom da pređu u izdajnike, nekoliko miljuna u prošlom ratu evo sada ponovo dosta ukrajinaca, ukrajinci stanovnici rubnih područja Ruske imperije, prije su ih zvali vlasovci i loše su prošli, mnogi ukrajinci su krenuli tim putem izdaje s neprijateljem protiv braće, loše će zsvršiti za njih, nesmiš protiv svojih sa strancima ma koliko se neslagali

Antee
9 mjeseci prije

Meni se čini da se židovi osvećuju ukrima za WWII pokolj tako šta ih Cocaine Jew Kokainsky šalje na streljanje pred ruske trupe…jer to nije ofenziva…to je streljanje.

Židovi se smiju, zato i podržavaju ukro naciste koji za Banderu crkavaju pred streljačkim vodovima RF.
Ko ima oči da vidi a ne da samo gleda…

Tjeskoban Jelačić
9 mjeseci prije

Ode barbi u bananu, ovo se čekalo.

Dux
9 mjeseci prije

Jadni Ukrainski narod, taj gnom Zelenski štiteći senilnog Bidena i narkomana mu sina, spreman je žrtvovati cijelu državu, pa dajte Ukrainski narode više otvorite oči, maknite tu bagru i počmite normalno živjeti sa Rusima, Ameri će vas ostavit na cjedilu, a ovaj rat što duže bude trajao, više će vas izginut, a zemlja će vam biti devastirana.

Roccos
9 mjeseci prije

Znači kao i kurtona-sljedeća 2-3 tjedna su ključna,pa onda sljedeći mjesec,godina,desetljeće,stoljeće,ma gonite se bando nato gownara u tri p.m.

tuf
9 mjeseci prije

Reciklaža ukrajinske tehnike i ljudstva kakva nikoga ne ostavlja ravnodušnim: twitter.com/narrative_hole/status/1684603840417394688

9 mjeseci prije

Gledam sad * ofanzivu ” ovih dana što se dogadja , zivi masakr , nije mi jasno po onolikim livadama krenuti ?! Stvarno nenormlano , nit avijacije , porške nekakve , rusima na gadjanje..
Stvarno jako žalosno kako ih guraju u pokolj..

Lucija, prva
9 mjeseci prije

NY Times je također tvrdio i da je Ukrajina već izgubila 20% svojih sredstava… Evo onog velikog napada što je Tiho spomenuo: “Već sat i pol traje raketni napad na ukrajinske ciljeve. Prije sat vremena bilo je više od 50 projektila u ukrajinskom zračnom prostoru. Kalibri, Iskanderi, X-101, vjerojatno i poneki Kinžal. Projektili su dolazili sa sjevera i istoka. Projektili manevriraju dovodeći u zabludu protuzračnu obranu. Napadnuta je zračna baza Starokonstantinov kraj Hmeljnickog odakle su polijetali ukrajinski Su-24MR sa Storm Shadowima. Također zračna baza Kirovograd. Pogođena je zračna baza Ozerno kraj Žitomira. Eksplozije u Sumiju, u regiji Lavova, u Umanu… Projektili i nad Dnjepropetrovskom. Napad još traje. Preko 80 krstarecih raketa, preko 10 kinzala plus iskanderi…” “Ruski bombarderi izgleda lete brže nego vesti na ,blogeri kažu da su ciljevi energetska infrastruktura. Jutrošnji napad UV na Rabotino je neslavno propao, povukli su se prema Orehova i spremaju se na novi napad.… Čitaj više »

Lucija, prva
9 mjeseci prije

26.7. “…o kupjanskoj ofenzivi. Jucer su se Ukrajinci povukli iz malog sela Serhivka da ih ne bi Rusi opkolili. Danas je potvrdjeno da su Rusi zauzeli Novojehirivku i Nadiju. Ukrajinci su se povukli na liniji Kopanky-Novoserhivka. Rijec je dobrom polozaju jer se nalaze na uzvisinama i duz cijele uzvisine nalazi se ukupno sedam sela (racunajuci i ova dva koja sam spomenio). Rijec je o posljednjoj uzvisini do rijeke Oskil. Kako stvari stoje Ukrajinci su razvuceni na ovom podrucju jer ocito nemaju dovoljno vojnika. Jutrosnji napad na Rabotinu je propao. Napad se odvio sa dvadesetak Bradlya, dosta ih je unisteno u samom dolasku na liniju kontakta. Ukoliko uslijedi lokalni kontraudar Ukrajinci bi mogli izgubiti polozaje oko Rabotine. Rabotinu brane pripadnici Spetznaca.

Na hersonskom bojištu nema teritorijalnih promjena ali Rusi bombardiraju otoke na rijeci Dnjepar koji su pod ukrajinskom kontrolom.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Nastavak “Na kupjanskom bojistu stvari stoje tako da bi proboj Rusa mogao ici sve do rijeke Oskil. Na limanskoj fronti stvari nisu tako jednostavne za Ruse, Ukrajinci imaju dobre polozaje i brigade u tom sektoru. Drzanje Limana je Ukrajincima prioritet zbog bahmutske fronte na kojo Ukrajinci imaju uspjehe. Na zaporoskoj fronti Ukrajinci su imali određeni uspijeh kod Rabotine, ali sad se moze reci da je ofenziva neuspjesna s obzirom na kolicinu izgubljene opreme i vojnika uz slabe teritorijalne dobitke. Ukoliko se ne promijeni taktika Rusi bi na zimu mogli prisiliti Ukrajince na pregovore ili primirje.” “Rusi polako uzimaju uzvisine cime onemogucuju obranu sela koja se nalaze mahom u dolinama. Izmedju Rusa i Oskila nalazi se samo jedan brdoviti predio i nakon toga do rijeke je sama ravnica. Na isti nacin Ukrajinci ratuju kod Bakhmuta uzimajuci uzvisine i drzeci Kliščivku na dlanu koja je u dolini. U zadnjih par dana na… Čitaj više »

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Staromayorske nije selo, nego naselje od 600 (prije rata, sad 80-300) stanovnika u jednome drugome naselju koje se zove Velikonovoselkivska naselje. …trenutno citave u plamenu jer su ih Rusi sprzili Tosom… Na donjeckom frontu Rusi pripremaju napad na Krasnogorivku intezivnim artiljerijskim napadima. Kod Bakhmuta nema teritorijalnih promjena, no nema ni nekih posebnih napada, samo artiljerijska paljba s obe strane. Na limanskom bojistu pocela je izgradnja fortifikacija na cesti prema Limanu. Nije bilo teritorijalnih promjena. Na kupjanskom bojistu Rusi su uspjeli spojit sva tri proboja u jednu liniju (12kmx4km), a rade na stvaranju cetvrtog. Ukri gledaju kako skrpit obranu da im ne uzmu Rusi posljednju uvisinu u sektoru jer onda imaju ravan put do Oskila… ako im padne taj dio da Rusi imaju mogucnost krenuti prema Limanu i tako prikljestit Ukrajince. U pozadini su spremne dvije tenkovske brigade, sam napad i proboj su izvele tri motorizirane brigade. Ukoliko padne ovaj dio… Čitaj više »

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Rogov: Nakon neuspjeha ofenzive Oružane snage Ukrajine rotiraju trupe u smjeru Zaporožja Ukrajinski 9. armijski korpus potpuno je izgubio svoju borbenu učinkovitost i nije sposoban izvesti protuofenzivu. To je izjavio voditelj javnog pokreta “Mi smo zajedno s Rusijom” Vladimir Rogov i niz Telegram kanala. Prema Rogovu, formacije 10. armijskog korpusa Oružanih snaga Ukrajine već poduzimaju novi pokušaj napada u smjeru Orehovski. 9. je povučena u pozadinu zbog velikih gubitaka. Tijekom protuofenzive neprijatelj je već angažirao dva jurišna odreda iz sastava 116. i 118. zasebne mehanizirane brigade. Ojačani su oklopnom skupinom 47. zasebne mehanizirane brigade. U ofenzivi sudjeluju i dvije satnije tenkova. Sve napade odbili su vojnici 58. armije Oružanih snaga RF. Uništen je najmanje 21 tenk, 14 borbenih vozila pješaštva i 1 PPU vozilo za razminiranje. Likvidirano je preko 220 ukrajinskih militanata. Telegram kanali također naglašavaju da su rezerve ukrajinske vojske, svježe pripremljene od strane zapadnih zemalja, počele sudjelovati u… Čitaj više »

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“🇷🇺🇺🇦 The DPR special forces warmly welcomed the Ukrainian assault group, after which the International Maxx Pro began to run into mines in a panic t.me/ intelslava / 50195
Slobodno mogu tvrditi da su Ruske protivtenkovske izuzetne. Maxx Pro, prepolove bukvalno.”

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Kedmi (Yasha Kazakov ili Yakov Iosifovich Kazakov, rođeni moskovljanin),
skrenuo je pozornost na činjenicu da je ukrajinska vojska u proteklih nekoliko dana započela aktivne ofenzivne operacije s većim jedinicama. Istaknuo je da su Oružane snage Ukrajine odabrale dva glavna pravca za udar – u području Zaporožja i Artemivska. Također, ukrajinsko zapovjedništvo počelo je koristiti borce Snaga za specijalne operacije Ukrajine (SSO) za probijanje obrane Oružanih snaga RF.

…to znači da nemaju dovoljno kvalificirane vojne snage

MTR lovci su “tvrdoglaviji”, ali u ovom slučaju su beskorisni. Ako su se uobičajene jurišne postrojbe Oružanih snaga Ukrajine vratile u ofenzivu nakon pola sata bitke, onda će specijalne snage izdržati još četvrt sata i dalje se povući, uz još veće gubitke.”

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Preminuo je ruski propagandist i milibloger Daniel, vlasnik kanala Karlsonnews sa 43 tisuće pratitelja. Borio se za odred Akhmat i poginuo kod Klishchiivke ———— 26.7. sinteza/ detalji РУСКА војска успешно напредује на северу – на краснолиманском фронту, а Украјинци поново ломе зубе о руску одбрану на запорошком.         Министарство одбране РФ саопштило је да су руске снаге – након што су преузеле контролу над насељима Сергејевка и Новојегорјевка – наставиле напредовање:          „Делови 15. моторизоване бригаде из саставаигрупе јединица „Центар“ наставили су офанзивна дејства. Напредовали су три километра у ширину и 2.700 метара у дубину одбране непријатеља који је током последња 24 сата изгубио више од 190 војника, пет борбених оклопних возила, четири пикапа, две хаубице, три самоходна артиљеријска оруђа Гвоздика и противбатеријски радар АН/ТПК-50“.          Владимир Рогов, председник запорошког покрета „Заједно са Русијом“, изјавио је да су Оружане снаге РФ одбиле украјински напад са стране Орехова према Работину који… Čitaj više »

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“27.7. Aftermath: Putin:  „Потврђујемо да су непријатељства интензивирана. На значајан начин. Главна борбена дејства одвијају се у зони одговорности 810. бригаде маринаца наше Црноморске флоте и 71. пука 42. дивизије 58. армије Јужног војног округа. Сви покушаји такозване контраофанзиве су заустављени, украјинске трупе су одбачене…          „Украјинска војска трпи велике губитке у људству. Нарочито њихова 116. бригада која је већ изгубила на десетине тенкова и оклопних возила, а војници јој гину – целим четама“.          Командант једног украјинског одреда Свјатослав Дубина признао је Daily Beast:           „Борбе на првој линији фронта су толико бруталне да личе на пакао. Преживели ћe будућим генерацијама о себи и преживљеном причати паклене приче. Посебно је тешко бранити се у шуми, где нема бетонских зидова иза којих се можеш сакрити од непрекидног гранатирања. Ко сада кроз ово пролази, чак ни битка за Бахмут (Артјомовск) више му није  страшна“. …на Западу се очекује да ће убрзо… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI