Ukrajina postavlja ultimatum NATO-u

Zelenski i Stoltenberg
11 komentara

Zelenski neće prisustvovati summitu Unije ako ne pokaže “hrabrost” u procesu pristupanja Ukrajine, rekao je visoki dužnosnik

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prisustvovat će summitu NATO-a sljedećeg mjeseca samo ako blok počne ozbiljno razmatrati zahtjev Kijeva za članstvom, rekao je u četvrtak zamjenik šefa predsjedničkog ureda te zemlje.

“Predsjednik neće putovati na summit, koji se treba održati 11. i 12. srpnja, ako čelnici ne pokažu spremnost na primanje Ukrajine”, rekao je Igor Zovka za Reuters, objašnjavajući da “ne bi bilo svrhe” u suprotnom prisustvovati summitu.

Istaknuo je da je vojni savez predvođen SAD-om već primio zahtjev od Ukrajine, te da bi “summit u Vilniusu bio vrlo dobar početak” da se na njega odgovori. “A pod odgovorom mislimo na poziv za članstvo, što je samo prva faza”, naglasio je Zovka, dodajući da Ukrajina samo želi da blok “započne proceduru”.

Ukrajina je prošle jeseni službeno podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u, nakon što su četiri njezina bivša teritorija velikom većinom glasala za pridruživanje Rusiji na javnim referendumima, koje Kijev ili njegovi saveznici nisu priznali. Iako NATO održava svoju politiku “otvorenih vrata” za članstvo Ukrajine, nije službeno odobrio zahtjev. Štoviše, dok je Zelenskij tvrdio da je Ukrajina u potpunosti spremna pridružiti se savezu, priznao je da će to biti nemoguće dok traje sukob s Rusijom.

Ranije ovog tjedna, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da bi ozbiljne rasprave o pristupnom procesu mogle započeti pod uvjetom da Kijev “prevlada kao suverena i neovisna nacija u Europi”, te je obećao da će se blok “pozabaviti težnjama Ukrajine za članstvo” tek nakon summita u Vilniusu. Rusija je godinama upozoravala NATO protiv daljnjeg širenja na istok, smatrajući savez sigurnosnom prijetnjom. Visoki dužnosnici u Moskvi neprestano su navodili želju Kijeva za pridruživanje bloku kao jedan od razloga zašto je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u veljači 2022.

NATOStoltenbergukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Benty20
10 mjeseci prije

Formalne gluposti i svi jako dobro znaju sve, ali kako vladati narodom ako mu ne daš nekakvu nadu. U protivnom se narod okreće protiv tebe i imaš dvije opcije: pobjeći ili biti spreman na javni linč! Na žalost, u svim tim manipulacijama žrtvuju se mladi ljudi s obe strane! Za čije interese? Ja sam Hrvat i mi Hrvati se volimo pohvaliti rečenicom “velikog” Napoleona Bonapartea, koji je, kako kažu rekao “da mu je 100 000 Hrvata, da bi osvojio cijeli svijet”! Bilo je kroz povijest i većih i manjih Napoleona koji su koristili Hrvate (i druge, naravno) za vlastite ciljeve i osvajanja drugih. Žalosti me da smo uvijek drugom vrijedni i odani sluge, a sami sebi najgori!

Perko
10 mjeseci prije

Ovo je sprdnja sa mozgom. Mali narkoman je umislio da je veoma bitan igrač na svetskoj sceni i da može postavljati uslove. Ne znam koga on predstavlja, pošto je većina onih koji ga podržavaju odavno pod zemljom. Sada na silu traži da ga podržavaju. Dok je svoju familiju obezbedio silnim nekretninama za granicom, većini Ukrajinaca nudi grobno mesto i žuto plavu zastavu. Veći neprijatelj Ukrajinskom narodu od njega ne treba! Sada bi da tu nesreću prenese i na EU, a ne bi bilo lođe i na svetski nivo! Svaki rat završio se za stolom. Ovaj se mogao izbeći za stolom, posebno imajući u vidu da su potpisali dva dokumenta (Minski sporazum 1 i 2) kao i prošle godine u martu, u Istanbulu, dokument kojim se rat mogao zaustaviti. Nisu ispoštovali ni jedan. Očigledno je da je ukrajinskoj eliti sve ovo jako profitabilno da bi se toga lako odrekli? Nekome rat… Čitaj više »

Dux
10 mjeseci prije

Kao da se njega bilo što pita? Bjedna sluga zapada koji je zemlju doveo na rub nestanka, poprilično se obogatio on i njemu slični, da se ispoštovalo ono što se potpisalo do ovoga ne bi ni došlo, da je pravde trebalo bi mu suditi za izdaju i prevaru Ukrainskog naroda, ali nažalost i suci i porota su isti oni koji su do ovoga i doveli, i sad cijeloj Europi visi za vratom potencijalni rat, a možda i nuklearni, …

Ivan
10 mjeseci prije

O bog te nece kozojebi posravljaju ultimatum?

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Ameri, btw, smatraju da su sve granice u Ist. Eu…fluidne.

Pa si vi mislite.

Max
10 mjeseci prije

Hrabro ali glupo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI