Ukrajina razmatra mjere protiv ‘proruskog’ Izraela

Izraelska zastava - izraelski vojnici
31 komentar

Ukrajina razmatra da preduzme korake protiv Izraela kao odmazdu zbog neuspeha da pokaže dovoljnu podršku, objavio je list Kyiv Post [ranije poznat kao Kijev Post], pozivajući se na anonimni bezbednosni izvor.

Časopis za dijasporu na engleskom jeziku tvrdi da je među mjerama koje se navodno razmatraju protjerivanje Izraela sa sastanaka na visokom nivou, o Ukrajini, u američkoj vojnoj bazi u Ramštajnu u Njemačkoj, zbog straha da bi bliskoistočna država mogla procuriti informacije Rusija.

Kyiv Post je u četvrtak citirao neimenovanog djelatnika ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu koji je rekao da „ izraelske vlasti nikada nisu pružile nikakvu stvarnu pomoć. ”

Prema pisanju medija, zvaničnici u Kijevu su nezadovoljni onim što vide kao „ neprijateljske akcije jevrejske države prema Ukrajini i prorusku poziciju na međunarodnoj areni. ”

Osim toga, neimenovani ukrajinski službenik sigurnosti rekao je za Post da postoji “ stvarna opasnost ” da informacije o kojima se razgovaralo s Izraelom na sastancima u Ramsteinu “ vjerovatno dođu u posjed države agresora. ”

Zvanično poznata kao Kontakt grupa za odbranu Ukrajine, na redovnim okupljanjima u zračnoj bazi u Njemačkoj predstavnici 30 članica NATO-a i 24 druge zemlje koordiniraju donacije vojne pomoći Kijevu.

Osim što je Izraelu zabranjen pristup sastancima u Ramsteinu, Ukrajina bi mogla poništiti bezvizni režim sa bliskoistočnom državom u narednim sedmicama, a ministarstvo vanjskih poslova trenutno priprema podnesak Kabinetu ministara, dodaje list.

Također ove sedmice, ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgenij Korničuk tvrdio je da se oko 10% ukrajinskih posjetilaca nađe deportovano iz Izraela bez ikakvog objašnjenja. Diplomata je također osudio posljednju odluku zemlje da ukine beneficije zdravstvenog osiguranja za ukrajinske izbjeglice u Izraelu.

U junu je ukrajinska ambasada u Tel Avivu objavila saopštenje na svom Facebook nalogu, optužujući zemlju domaćina za „ potpunu neaktivnost u pružanju odbrambene pomoći Ukrajini. ” Diplomate su insistirale na tome da premijer Benjamin Netanyahu dolazi sa “ potpuno izmišljenim i spekulativnim pretpostavkama ” kako bi opravdao nedostatak takvih isporuka Kijevu.

Ukrajina je u više navrata tražila izraelski sistem protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola, a ovaj je odbio tu izjavu. Netanyahuova vlada je, između ostalog, navela zabrinutost da bi tehnologija mogla završiti u rukama Iranaca ako bude prebačena u Ukrajinu.

Predstavnici Kijeva su dalje tvrdili da je ” sadašnja izraelska vlada izabrala put bliske saradnje sa Rusijom “, navodeći sporazum o osnivanju podružnice ruskog konzulata u zapadnom Jerusalemu i procvat trgovine između njih.

” U stvarnosti, na terenu, takozvanu ‘neutralnost’ izraelske vlade treba posmatrati kao jasnu prorusku poziciju “, zaključuje se tada u saopštenju ambasade.

IZRAELrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Izrael ima delikatne odnose sa Rusijom zbog situacije u Izraelu susjednoj Siriji.

Za razlku od europskih država, Izrael prvenstveno misli na svoju sigurnost, i neće je ugrožavati zbog sljedbenika OUN-a i Bandere.

Od 23 milijuna Ukrajinaca u Drugom svjetskom ratu poginulo je 4 milijuna, od toga milijun Židova.
Likvidacije u Reichskommissariat Ukraine radile su njemačke Einsatzgruppen skupa sa ukrajinskim kolaboracionistima OUN na čijem čelu je bio Stepan Bandera.

Max
8 mjeseci prije

Izrael je okružen s puno ruskih saveznika i ne mari za mišljenje Ukrajine.

Jomla
8 mjeseci prije

Višemilenijsko iskustvo upravlja židove da ne daju Ukrajini ono što poželi, niti da uvedu sankcije Rusiji. Tumačite kako želite…

M.r H.F
8 mjeseci prije

A sad ste se namjerili na pravi režim nemogu im Amerikanci ništa vi ćete da ih pozivate na red … u doslovnom smislu da ga duvat e kad je Izrael u pitanju!!🫵🤣🤣🫵🫵

GMBH
8 mjeseci prije

Izraelci znaju da uskoro Ukrajine u ovom opsegu više neće biti, pa ne žele uzalud trošiti na propale projekte Eu i anglosaksonaca. A ako se Židov u išta razumije onda je to profitabilno ulaganje..

Njokar
8 mjeseci prije

Ukrajina više ni ne skriva svoj antisemitizam!

Darko
8 mjeseci prije

Stvarno Ukrajinu vode majmuni koji su si zamislili da su bitni svijetu i daju si za pravo svima soliti pamet. Hvala Bogu neće još dugo..

Nekoime
8 mjeseci prije

Izbacit će Izrael Ukre iz Ramsteina.

Dux
8 mjeseci prije

Ne potrude li se Amerika i EU ispuniti želje Ukrainske administracije, mogle bi i one snosit posljedice svog nečinjenja, jer valjda je već svima jasno da je Ukraina broj jedan u svijetu, i da su njihove želje neprikosnovene.

Moje Ime AD 1995
8 mjeseci prije

Izrael: zbog Ukrajinske proslosti i vlastite buducnosti ne daje podrsku Kokainskom i njegovoj kliki.

Antee
8 mjeseci prije

Neonacisti prijete Izraelu zbog nedovoljne podrške….hahahaha pa ovog nije bilo ni u Alanu Fordu ni Monty Phytonu.
Al Izraelski ambasador je izjavio da izrael tolerira ukrajinski nacizam jer ovi jadnički nemaju drugog uporišta u nacionalnom jedinstvu do nacizma…znači ukropi rade u korist cionističke kabale…(jer hrvatistanske ovce cionisti jebu zbog pozdrava za dom spremni…)
…ali je ista cionistička banda tolerirala hrvatsko ustaštvo i srpko četništvo kad je trebalo razjebat Jugoslaviju…recept je isti

tihobl
8 mjeseci prije

Zelenski treba da uvede sankcije Izraelu sve dok sestokraku zvijezdu ne zamjene trozubcem.

gogo
8 mjeseci prije

jednostavno, izrael da oružje ukrajini, rusi daju iranu nuklearnu petardu !

Dado
8 mjeseci prije

Ja mislim da će njima biti noga i iz drugih država.Jednostavno radi i plaćaj porez,plaćaj sebi zdravstvo, plaćaj osiguranje i registraciju kao svi ili sve vrati pod okrilje svoje zemlje.Tamo imaš mogućnost da ideš na front protiv rusa, pa onda pokaži svoju snagu.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“10% ukrajinskih posjetilaca nađe deportovano iz Izraela bez ikakvog objašnjenja.
Diplomata je također osudio posljednju odluku zemlje da ukine beneficije zdravstvenog osiguranja za ukrajinske izbjeglice u Izraelu.”

???

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“Gvozdena kupola”
A ljudi moji.
1.) Pvo mora biti sustav: onda Iron Dome dio toga.
2.) Kolika je Ukrajina, a koliki Izrael?
Koliko toga bi njima trebalo?

Btw, mislim da Izrael jest slao neku humanitarnu i medicinsku pomoć.

(Stav Židova koji žive u Ukrajini je, međutim, drugačiji od izraelskog…)

Crni Golf 4 vrata
8 mjeseci prije

.. bravo Narkomanski. Zakači se ti s MOSSAD-om… Samo naprijed… 🎃…

BlueZg
8 mjeseci prije

Zar sad cionisti misle da ću ovdje napisati sve ono što pišem svako jutro na osakaćenom mi profilu jednog američkog takozvanog alternativnog medija zbog palestinske zastave 🇵🇸? Nema potrebe, tamo vam je pa si čitajte. Ps. Za mene je Trump otpao onog trena kad se njegova plastična kćer udala za cionista Kušnera. Ps. 2. Sve igre oko Ukrajine su prljave igre a Židovi su oduvijek bili koritari i čergari i samo pogano gledaju gdi će šta ukrast. To što sad imaju banke, korporacije i hollywoodsku propagandu ne znači da su se riješili opanaka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI