Ukrajina razmatra uvođenje vojne obuke u školama

Ukrajinska vojska
17 komentara

Ukrajinski srednjoškolci i učenici stručnih škola uskoro bi mogli biti obavezni da prođu osnovnu vojnu obuku, prema novom zakonu koji je podržao parlamentarni odbor za omladinu i sport.

Detalje o novom prijedlogu izvijestile su u nedjelju lokalne Pravosudne novine. Kako se navodi u izvještaju, Komitet je podržao tu mjeru, tvrdeći da će ona “doprinijeti poboljšanju početne vojne obuke i vojno-patriotskog obrazovanja ukrajinske omladine”.

Očekuje se da će vojna obuka biti dodata nastavnom planu i programu u opštim srednjim školama, stručnim i
Ranije ovog mjeseca, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je novi zakon kojim se pooštravaju pravila mobilizacije prema kojima su svi Ukrajinci – čak i oni koji žive u inostranstvu – dužni dostaviti ažurirane podatke o sebi vojnim vlastima u roku od 60 dana od stupanja zakona na snagu. Takođe, svi muškarci starosti od 18 do 60 godina dužni su da stalno nose sa sobom vojnu kartu.

Nove časove će moći pohađati i žene, ali na dobrovoljnoj bazi. Međutim, ranije ovog mjeseca, glavni vojni savjetnik Kijeva za rodna pitanja, Oksana Grigorieva, pozvala je Ukrajinke da budu spremne za regrutaciju.

Zelenski je ovog mjeseca potpisao još jedan kontroverzni zakon o mobilizaciji koji snižava starosnu dob za regrutaciju za muškarce sa 27 na 25 godina.

Nalet zakonodavne aktivnosti dolazi dok se Kijev bori da nadoknadi svoje gubitke u sukobu s Rusijom. Krajem februara, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdio je da su ukrajinske snage pretrpjele više od 444.000 gubitaka od izbijanja neprijateljstava u februaru 2022. Ranije ovog mjeseca, on je rekao da je Kijev izgubio više od 80.000 pripadnika samo ove godine.

Ukrajinski zvaničnici su sugerirali da će morati pozvati dodatnih 500.000 vojnika kako bi popunili redove, iako se kasnije tvrdilo da je ta brojka smanjena.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
11 dana prije

Dobra ideja

Dakle
11 dana prije

Pa to su rusi napravili pred par godina…..

nastran
11 dana prije

da i njih pošalje na front..ko hitler na kraju

tatamata
11 dana prije

nas profesor Djuro bi mogao da ih poucava kako se radi svastika ,ipak je on vrhunski rvacki strucnjak

Max
11 dana prije

Hitlerjungendšturmgrupa.

Tupko Glupko
11 dana prije

Dob za regrutaciju spala sa 27 na 25 godina, a po ovome navedenom u članku uskoro iz srednje škole na ratište.
Niti slučajno pregovori, primirje, dogovor, kraj rata.
Do kojeg kad-tad mora doći.
Ali ne dok ne izgine i dok se ne progna ukrajinska mladost, sve dok vlada Zelenski i njegova vladajuća partija “Sluga (američkog) naroda”.

Jere
11 dana prije

Nekadašnja “Obrana i zaštita” prerasla u Prekrojini odavno u “Obmanu za išta”.

žile29
11 dana prije

Nije bas neke razlike med njima i nacistima

XXXL-kujac
11 dana prije

oni malo stariji sjećaju se da je predvojnička obuka bila predmet u 8.razredu osnovne škole ,zatim u srednjoj školi kao nastavni predmet, pa zatim ONO i DSZ na visokom školama, (naravno obavezno) u bivšoj YU, I onda kada je trebalo pokazati naučeno znanje i” rodoljublje” bilo je najbrojnija i najelitnija brigada u Munchenu, Wiener brigada, Trieste i tako dalje. a “otađbina” ošla na doboš i njome za-vlada ološ !!!!! Nekada su se deca (muška) igrala Ta-Ta (igre rata i vojnika) a današnja omladina gleda porniće i vuglerice…. imaju pravo “Život je lep” i kratak

ime
11 dana prije

i anemija too

Darko
11 dana prije

Tako je, na front sve pa čak i one iz dječjih vrtića i pelena kako bi govno Zelenski ostvario svoje mokre snove skupa sa američkim ništarijama koje su ga instalirale. A vi glupi Ukrajinci za riješiti vaš problem je dosta 10 dkg olova između ušiju Zelenskome. Koliko vam još treba da shvatite gdje je vaš problem idioti?

tihobl
11 dana prije

Ima vaznija vijest – Putin je dekretom vratio ono sto se kod nas zvalo OTO i RTV. To je Gajdar zamjenio casovima o demokratiji i ljudskim pravima, a sad je Putin ponovo u skolovanje uveo radno i tehnicko vaspitanje. Djaci ponovo nose plave mantile da u skoli rezu, bruse, turpijaju, buse, oblaju i sl.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI