Ukrajina se ne bi trebala nadati kandidaturi za NATO

nato i ukrajina
20 komentara

Ukrajina ne bi trebala imati nadu u značajan napredak sa svojim nastojanjima za članstvo u NATO-u na sljedećem samitu vojnog bloka, upozorio je britanski ambasador u organizaciji David Quarrey. Zapadni mediji su prošlog mjeseca izvijestili da se SAD i Njemačka protive pridruživanju Kijeva sve dok je u sukobu s Moskvom.

Ukrajina je u jesen 2022. podnijela zvaničan zahtjev za pridruživanje NATO-u, pošto je članstvo u bloku predvođenom SAD-om uvrstila u svoj ustav 2019. godine kao strateški cilj vanjske politike. Rusija je stalno izjavljivala da smatra da je potencijalni ulazak Kijeva u NATO glavna prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Predsjednik Vladimir Putin je također naveo želju Ukrajine da se pridruži bloku kao jedan od glavnih razloga zašto je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju protiv svog susjeda u februaru 2022.

Pojavljujući se u četvrtak u Politicoovom podcastu Power Play, Quarrey je rekao da je “NATO odlučio 2008. da će Ukrajina postati članica, [i] lideri na samitu u Vilniusu [u julu 2023.] to su ponovo potvrdili.” Kijev je “sve vreme sve bliže” postizanju tog cilja, tvrdi diplomata, insistirajući da je Velika Britanija “apsolutno uverena da je mesto Ukrajine zasluženo u NATO-u”, a njeno pristupanje je “pitanje kada, a ne da li”.

Međutim, dok će se o temi ukrajinskog članstva vjerovatno razgovarati na samitu bloka u Washingtonu u julu, “ne očekujem veliki iskorak po tom pitanju, uglavnom zbog vjerovatne situacije na terenu”, upozorio je Quarrey. Pozivajući se na desetak anonimnih sadašnjih i bivših zvaničnika, magazin Foreign Policy objavio je krajem januara da Vašington i Berlin trenutno ne žele da Kijev bude primljen u redove NATO-a, iz straha od potencijalne konfrontacije punog opsega sa Moskvom.

SAD su navodno pozvale članice EU da ne pokreću to pitanje na sljedećem samitu, kako ne bi razotkrile podjele unutar bloka.

Prošlogodišnji samit NATO-a u Vilniusu završio je bez ikakvih jasnih obaveza ili vremenskog okvira za članstvo Kijeva, što je naljutilo ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

Govoreći uoči sastanka sa ukrajinskim kolegom prošlog mjeseca, slovački premijer Robert Fico rekao je da će njegova zemlja blokirati kandidaturu Kijeva za članstvo u NATO-u “jer je to upravo osnova trećeg svjetskog rata i ništa drugo”.

Mađarski premijer Viktor Orban ponovio je te zabrinutosti, upozoravajući da bi priznanje Kijeva u bliskoj budućnosti moglo uvući članice NATO-a u sukob s Rusijom. NATO se postepeno širio na istok u nekoliko talasa od raspada Sovjetskog Saveza, porastao je sa 16 zemalja članica 1991. na 31 trenutno. Vojni blok koji predvode SAD direktno se graniči sa Rusijom u nekim oblastima, što izaziva zabrinutost Moskve.

NATOrusijaUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xyz
2 mjeseci prije

Ukrajinu NATO faktički i praktički več maksimalno koristi, a istovremeno si može kad god hoče oprati ruke. Ukrrajina nikad neče postati punopravna NATO članica, jer je osuđena na smrt, nestanak. Izabrana je za žrtvovanje za interese mafijaškog i satanističkog zapadnog nakaradnog sistema.

Franjo Vinkovski
2 mjeseci prije

Baš zato što zapad radi na uništenju Ukrajine, je to jasan dokaz, da Ukrajinci za zapad ne postoje. Postoje samo tamo neki zapadni Rusi, kojima je zapadna propaganda u trideset godina isprala mozak i ubjedila jih, da nisu Rusi i da pripadaju zapadu.

Noname
2 mjeseci prije

Četvrtina ukrajinskih školaraca, ukupno oko milijun ljudi, želi otići u inozemstvo zbog straha od mobilizacije u redove Oružanih snaga Ukrajine, rekao je bivši premijer Ukrajine Mikola Azarov. Predstavnik vojnog ureda za registraciju i novačenje grada Poltave, Roman Istomin, izjavio je 6. veljače da se ukrajinski školarci koji su otišli u inozemstvo moraju vratiti u zemlju kako bi se prijavili u vojnim uredima za registraciju i novačenje. “Milijun ukrajinskih školaraca želi otići iz Ukrajine u inozemstvo. To je 25% svih školaraca u zemlji, kojih sada ima 4 milijuna ljudi. Pesimistični su u pogledu budućnosti Ukrajine i žele se preseliti u druge zemlje. Što drugo možete očekivati ​​od ukrajinskih školaraca ako se djeca moraju prijaviti za osobnu vojnu registraciju u dobi od 16 godina, u godini kad napune 17? A ako se utvrdi da su sposobni za službu, a kijevski režim sada ne postupi drugačije, automatski im se zabranjuje napuštanje Ukrajine”, napisao… Čitaj više »

Noname
2 mjeseci prije

Čelnik stranke francuskih patriota Florian Philippot rekao je na društvenoj mreži X da su mediji zemalja NATO-a dobili ozbiljnu pljusku nakon intervjua ruskog predsjednika Vladimira Putina s američkim novinarom Tuckerom Carlsonom .
“To je sve! 180 milijuna pregleda u manje od 48 sati samo na njegovom X računu! Putinov intervju s Carlsonom je globalni fenomen! Svi urednici medija NATO zemalja dobili su veliku pljusku, a mnogi su otvorili oči: da, Sustav i njihovi mediji su ih dvije godine lagali o ovom vojnom sukobu u Ukrajini! Upravo su to učinili! Obranimo istinu i mir od carstva laži i jastrebova!” – napisala je političarka.
Prema njegovim riječima, nakon intervjua mnogi su shvatili da su ih “sustav” i mediji dvije godine obmanjivali u vezi sa sukobom u Ukrajini. Filippo je pozvao čitatelje da distribuiraju video Putina i Carlsona u ime obrane istine i mira.

abc
2 mjeseci prije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odgodio je posjet Ukrajini iz sigurnosnih razloga, prenosi Challenges, dodajući da su brojni ukrajinski diplomati “pali sa stolica” saznavši za to.

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Koliko Ukrima još treba da shvate da u NATO nikada neće ući?
A u EU još barem 15 godina, ako ikada.
A do tada i dalje masovno ginu kao korisne budale za NATO i EU koj ih neće, sve u cilju isrcpljivanja Rusije.

Rusi branitelji svega slavenskog
2 mjeseci prije

Američki predsjednički kandidat Robert Kennedy: Ovo je rat koji su Rusi u više navrata pokušali riješiti pod vrlo povoljnim uvjetima za Ukrajinu i nas. Glavno što su htjeli je da ne pustimo NATO u Ukrajinu. Veliki vojni izvođači stalno su htjeli primiti nove zemlje u NATO. Zašto? Ova zemlja mora svoju vojnu nabavu uskladiti s NATO specifikacijama oružja. To znači da će profitirati određene tvrtke Northrop Grumman, Raytheon, General Dynamics, Boeing i Lockheed. Mitch McConnell je upitan možemo li si doista priuštiti poslati 113 milijardi dolara u Ukrajinu. Odgovorio je da ne brinite, zapravo neće ići u Ukrajinu, nego američkim proizvođačima obrane. Dakle, samo priznajete da je ovo shema pranja novca? I što mislite tko je vlasnik svake od tih tvrtki? Blackrock, rekao je Tim Scott tijekom republikanske debate. Ne brinite, ovo nije poklon Ukrajini, to je zajam. I koji su uvjeti kredita koje namećemo? Prvo: program štednje, pa ako… Čitaj više »

Max
2 mjeseci prije

Ukrajina više i ne postoji.

Zoro
2 mjeseci prije

ko je ovdi lud, nije ovo Rusija Jeljcina, ni pedalj Sovjetske zemlje neće biti prepušten zapadu, uključivo pribaltiku, za ukrajinu je više puta rečeno i sa visokih pozicija, izlazi se vojno na granice Sovjetskog Saveza, ako ova garnitura vođa Rusije ne uspije to nasljedit će je druga puno ozbiljnija u zaštiti Ruskih interesa i povijesnih teritorija, mogu postojati nezsvisne države kao u srednjoj Aziji ili na Kavkazu koje ne streme zapadu i nemaju strane vojske na svom teritoriju, nikako drukčije Čuj Rusi do zuba naoružani će prepustiti svoj črnozem (najkvalitetniju i najplodniju zemlju) anglosaksima jer su kao ukrajinci to prodali, i vermaht je tija tu zemlju, gonija je i želježničkim vagonima za njemačku, odnija ih đava i ove će, a ovo sa ukrajinom i njenom nezavišnošču je prava slika velikih nacionalista velikih ljubitelja svoje nacije rasprodaju sve šta im dođe pod ruku uključivo i vlastitu zemlju strancima, zadojeni mržnjom uništavaju… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI