Ukrajina se suočava sa akutnom nestašicom municije

Ukrajina municija
7 komentara

Ukrajinska vojska se suočava s akutnim nedostatkom municije, što ometa njene ofanzivne operacije, dok Rusija izgleda nema isti problem, objavio je Washington Post u petak, pozivajući se na trupe raspoređene na liniji fronta.

Prema ukrajinskom vojniku koji se bori u južnom sektoru fronta, artiljercima je dat ograničen broj granata da pogode zadatu oznaku, s tim da je broj koji mogu koristiti na maloj meti poput minobacačkog položaja ograničen na samo 5-7 metaka.

Dodao je da su trupe na prvoj liniji “veoma umorne”, što povećava nedostatak municije. “Oni su još uvijek motivirani… Ali ne možete dobiti rat samo na motivaciji. Trebalo bi da imate nekakvu brojčanu prednost… Sve je gore i gore.”

Opomene vojnika ponovio je i pripadnik 148. artiljerijske brigade, opremljen haubicama kalibra 155 mm. On je za Post rekao da njegova jedinica troši samo 10 do 20 granata dnevno, što je pad u prosjeku od 50, a ponekad čak i do 90.

“Šta možete učiniti sa 10 granata dnevno? Jedva je to dovoljno da odgovorimo na njihov napredak – ne govorimo ni o napadu na njihove pozicije.”

Istovremeno, ukrajinski vojnici koje je list intervjuisao rekli su da ne vide da Rusija pati od sličnog deficita municije, jer nastavlja svoje napade na južnim i centralnim delovima fronta.

Zvaničnici u Kijevu su se dugo žalili na nedostatak granata, tvrdeći da je to odgodilo početak njihove naglašene ljetne kontraofanzive i dalo Rusiji vremena da podigne moćnu odbranu. Počevši od juna, Ukrajina je pokušala da probije linije Moskve bez ikakvog zapaženog uspeha, dok je u tom procesu izgubila oko 160.000 vojnika, prema ruskim zvaničnicima.

Nestašicu municije priznao je i ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, koji je rekao da je sukob Hamasa i Izraela usporio isporuke. ABC News je izvijestio krajem novembra, pozivajući se na ukrajinskog zvaničnika, da su od početka neprijateljstava američke isporuke municije standarda NATO-a pale „za više od 30%.“

U međuvremenu, SAD – glavni zapadni pobornik Kijeva – morao je dozirati količinu pomoći koju prima Ukrajina, jer Kongres do sada nije mogao odobriti vodeći dodatni zahtjev predsjednika Joea Bidena koji uključuje pomoć od oko 60 milijardi dolara, zbog republikanskog protivljenja. GOP je oklijevala da podrži taj potez, zahtijevajući od Bijele kuće da učini više na poboljšanju sigurnosti na južnoj američkoj granici.

Municijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Znači da su gotovi.

tihobl
4 mjeseci prije

Nije to jedini problem nato snagama. Rusi sad rede veliku rotaciju artiljeriskog naruzanja. Povlace na remont cijevi artiljeriju koja je do sada radila i zamjenjuju je novom. Preciznost je kao na pocetku SVO.

nastran
4 mjeseci prije

ima još..to je antiukrajinska propaganda..fake news..kako to tumači tv N1

BanOvan
4 mjeseci prije

Lijepo je rekao Ajnštajnovac:
Rat, posle WW3, vodit će se toljagama ,,, obogaćenim raznim izotopima

xyz
4 mjeseci prije

previše gađali po ruskim civilima i ruskim gradovima, pa jim sad ponestaje za vlastitu odbranu.
Putine, briši to…..satari govna….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI