Ukrajina više ne želi carinsku uniju s EU, ali Bruxelles to i ne zanima

Ukrajina i Europa
12 komentara

Ukrajina više ne želi stvoriti carinsku uniju s Europskom unijom, ali još uvijek želi što je više moguće pojednostaviti sve carinske postupke s EU.

Ovu je izjavu tijekom javne rasprave “Ambicije Ukrajine u odnosima s EU-om 2020.” dao zamjenik premijera Ukrajine za europske integracije Dmitrij Kuleba.

„Carine? Odustali smo od ideje o ulasku u carinsku uniju, ali želimo pojednostaviti sve carinske postupke, integrirati Ukrajinu u maksimalni broj formata koji će olakšati prelazak robe preko carinske granice“, rekao je Kuleba.

Prema njegovim riječima, to će se odnositi na ovlaštene gospodarske subjekte i na temelju zakona kojeg je Vrhovna Rada Ukrajine usvojila prošle godine. Ukrajina će braniti svoje interese u smislu carinskih postupaka na sastanku takozvanog „Vijeća za pridruživanje“, koji će se održati u Bruxellesu 28. siječnja.

Podsjetimo da je izjava Kijeva o namjeri da “podrži” nešto kao sporazum o pridruživanju s EU čisto populističke prirode. Ovaj sporazum jednostavno ne pruža takve mogućnosti. Naravno, ukrajinska javnost nije upućena u ove detalje, a postoji i valjan razlog zašto je to tako.

Zemlje koje su ga potpisale u Europskoj uniji smatraju isključivo područjima za kupnju jeftinih sirovina i te zemlje gledaju kao tržišta. Stoga prodor ukrajinske robe na europsko tržište, čak i prema pojednostavljenom carinskom postupku, uopće nije dio planova Bruxellesa.

Međutim, Dmitrij Kuleba je poznat po svojim maštarijama kojima pokušava dati status službenih izjava. Među takvim izjavama je i nedavna „ponuda“ ukrajinskog potpredsjednika koji je rekao da je Ukrajina „spremna prihvatiti nekoliko ruskih regija kako bi se uspostavila povijesna pravda“.

Carinska unija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Povijesna pravda bi bila da se Ukrajina razdijeli između Poljske Njemačke i Rusije,kako je to u povijesti i bilo,da konačno pametni vladaju tom lijepom zemljom,a ne ovi klauni,koji je uporno vode u propast.

Sparkling
4 godine prije

Opet se potvrđuje ono što je več mnogo puta rečeno. Ukrajina je “Rusko dvorište” i zbog toga Rusija nikad neće dopustiti da se tamo utabore “izuzetni”. Kada jednom svjecki hoštapleri odu iz Ukrajine, tada će možda ta država i njezin narod krenuti putem prosperiteta i mira.

oiewgnwegfewgfrefregufruefrewfrewdfw
4 godine prije

Tko pita što ukrose, njihovu sudbinu određuju oni iz Dnjepropetrovska i braća im na zapadu.

RENEW
4 godine prije

Zakaj pa bi? Britanije ni več. Britanci so bili pa tisti, ki so jim Ukrajinci mislili prodajati svojo robo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI