fbpx

Kijev od WTO traži i tržište EU i Carinsku uniju s Rusijom

Viza za Ukrajinu - EU

Ukrajina će podnijeti još jednu tužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv Rusije. Kijev kroz međunarodne organizacije želi postići ukidanje restriktivnih mjera Moskve, ovog puta zbog poljoprivrednih proizvoda, koje je Rusija donijela u skladu sa zakonodavstvom Zajednice Neovisnih Država, bivših sovjetskih republika koje s Rusijom čine Carinsku uniju.

Naime, nakon stupanja na snagu gospodarskog dijela Sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i Europske unije ovo je četvrta tužba Ukrajine protiv Rusije u WTO, iako je nepoznato o kojim se poljoprivrednim proizvodima radi.

”Mi dovršavamo konačni dokument za podnošenje zahtjeva u WTO za naše poljoprivredne proizvode”, rekla je zamjenica ministra gospodarskog razvoja i trgovine Ukrajine, Natalia Mikolskij.

Rusija je predsjedničkim dekretom od 1. srpnja 2016. preko svog teritorija zabranila tranzit cestovnog i željezničkog prometa roba iz Ukrajine u Kazahstan i Kirgistan, budući da ove dvije zemlje u okviru Carinske unije s Rusijom imaju nultu carinsku stopu.

Ukrajinska strana tvrdi da su ruska ograničenja ekonomski i pravno neopravdana i da dovode do kašnjenja tranzita robe iz Ukrajine preko ruskog teritorija, ne samo u Kazahstan i Kirgistan, nego i druge azijske zemlje.

”Općenito, godišnji gubitak u izvozu u Kazahstan i za drugu polovicu godine u Kirgistan se procjenjuju na oko 0,4 milijarde dolara, što će ukrajinski BDP umanjiti za oko od 0,3%”, rekla je Mikolskij.

Ruska strana je u više navrata naglasila da ne uvodi nikakve restriktivne ekonomske mjere i da isključivo štiti domaće tržište i nacionalne interese.

Zbog stupanja na snagu gospodarskog dijela Sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i Europske unije, Rusija je od 1. siječnja 2016. suspendirala ugovor o slobodnom protoku roba s Kijevom na teritoriju Carinske unije, jer Ukrajina kao država članica, ako i sličan ugovor zaključi s trećim zemljama, automatski ostaje bez povlastica u trgovini s partnerima Zajednice Nezavisnih Država.

S druge strane, EU u okviru gospodarskog dijela Sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i Europske unije Kijevu nije u potpunosti otvorila tržište, nego je uvela kvote koje jedva zadovoljavaju potrebe ukrajinskih izvoznika, zbog čega im je jedina mogućnost za izvoz suradnja s bivšim partnerima i zemljama Azije.

Kako prenosi Interfax Ukrajine, ministarstvo očekuje odgovor Svjetske trgovinske organizacije na tužbu prije kraja ove godine.

Kako je izvijestila zamjenica ministra, Ukrajina je sredinom rujna 2016. podnijela zahtjev za konzultacije s Rusijom u WTO zbog ograničenja tranzita ukrajinske robe preko teritorija Ruske Federacije, ali na razgovorima u studenom nije postignut nikakav dogovor.

Točno je da je ruski predsjednik Vladimir Putin početkom srpnja 2016. izmijenio dekret od 1. siječnja 2016. i na temelju tih izmjena odluke o zabrani tranzita robe s područja Ukrajine kroz Rusiju ne pokriva samo Kazahstan, nego i Kirgistan.

U svojoj tužbi u je Ukrajina navela kako je odlukom Moskve uzrokovano smanjenje izvoza ukrajinske robe na inozemna tržišta u Središnjoj Aziji i na Kavkazu za 35,1%, a u Kazahstan  za 45,5%.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
dena
Gost
dena
3 godine prije

ukri su u odnosu na rusiju poduzeli sve moguce negativne mjere a kad im se uzvrate onda kmece i placu pa zlocesto dijete mora ponekad dobiti po guzi ali ukro nacisti su zasluzili debele batine nazalost kao i uvijek ispastace obicni ljudi

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Cvilit će oni, da će se ispuniti proročanstvo Zaharčenka, da će se Novorusiji pridružiti povijena Malorusija. A ostatak???? Malo Poljakima, Malo Rumuncima, malo Moldaviji, Mađarima….

Hash
Gost
Hash
3 godine prije

Va istinu, amin Bože!

Imenjak
Gost
Imenjak
3 godine prije

možda i hoće, ali to samo znači da su gushteri shapeshifteri bliže MOSKVI

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije

Sve će to rješit uspravnica Jadran – Crno more – Baltik na koju bi se još moga dodat i sjeverni pol.

Imenjak
Gost
Imenjak
3 godine prije

to je jako blizu,ovi su u Ukrajini, a mic po mic i Moskva je tu.

Hash
Gost
Hash
3 godine prije

Mora da su ih USrAni nagovorili da tuže i prepustli ih svojim advokatskim hijenama.
Tužba će im proći, malo morgen, ali još miliončića će podjeliti Potrošenko sa hijenama.
Poslije je… nema kajanja i plakanja.

stefano
Gost
stefano
3 godine prije

Moj imenjače izumili rusi stroj za prepoznavanje guštera , kažu da će ga uskoro upaliti tako da ne samo da će tutnjati što dalje od moskve nego će im i mars biti daleko.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Baš me zanima kako će to proći sad. To su htjeli i 2013, i EU je rekla da ne može, birajte ili EU ili Rusija. Januković je, kao što se sjećamo, izabrao Rusiju koja je u zadnji čas poslala još povoljniji prijedlog za euroazijski sporazum. Dalje znamo što je bilo.

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije

Monty Python će tužiti Ukrajinu, za “intelektualnu krađu” ..

petar
Gost
petar
3 godine prije

Zajebavaju se dok im Kiew ne postane odmaraliste za izsluzene Ruske vojnike.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
11
0
()
x