Ukrajina zahtijeva hitan saziv vijeća za financiranje

Ukrajina novac dolari
13 komentara

Premijer je pozvao skupinu zapadnih donatora na organiziranje sastanka u siječnju

Ukrajinski premijer Denis Shmygal poslao je pismo međunarodnoj skupini koja koordinira fondove kako bi zatražio hitan sastanak sa zapadnim donatorima, jer se Kijev suočava s “iznimno visokom neizvjesnošću” oko svog proračuna, izvijestio je Bloomberg u četvrtak. Prema medijskom izdanju, Shmygal je ovog mjeseca poslao pismo Platformi za koordinaciju više agencija za Ukrajinu, pozivajući zapadne sponzore na pomoć u pokrivanju proračunskog minusa.

”Kako bismo održali makroekonomsku stabilnost, imperativ je dobivanje dovoljno financijskih sredstava što prije, počevši od siječnja 2024.”, napisao je Shmygal. Ukrajinsko gospodarstvo gotovo se u potpunosti oslanja na financijsku potporu Zapada. Kijev je izrazio zabrinutost hoće li se priljev pomoći nastaviti, budući da su novi paketi pomoći nedavno blokirani i u Europskoj uniji i u SAD-u. Ministarstvo financija je prošlog tjedna reklo da se fiskalne potrebe Kijeva za 2024. procjenjuju na 37,3 milijarde dolara, nakon više od 42 milijarde dolara inozemne pomoći primljene ove godine. U međuvremenu, ukrajinski proračun mogao bi pretrpjeti deficit u prva dva mjeseca ove godine, prema ministru financija Sergeju Marčenku.

”Teško da je moguće voditi bilo kakvu raspravu o projektima oporavka i ponovne izgradnje, kada se borimo s ispunjavanjem ciljeva za preživljavanje u 2024.”, navodno je napisao Shmygal u pismu. Također je zatražio održavanje donatorskog sastanka u siječnju, prije planiranog okupljanja u veljači. Američki zastupnici u Zastupničkom domu blokirali su prijedlog zakona za sljedeći veliki paket pomoći Ukrajini vrijedan 60 milijardi dolara, koji je predsjednik Joe Biden zatražio u listopadu. Drugi paket iz EU vrijedan 50 milijardi eura (55,6 milijardi dolara) blokirao je ovog mjeseca mađarski premijer Viktor Orban.

Ranije je ukrajinski bivši premijer Nikolay Azarov usporedio nacionalnu ekonomiju sa “zombijem” koji samo pokazuje znakove života zahvaljujući zapadnom financiranju, rekavši da se “raspada” uz minimalan rast BDP-a i prijeteću devalvaciju grivne.

SADukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Janko
3 mjeseci prije

E zapadnjaci na čelu sa Amerima i Englezima nisu ukrajnske glave jeftine.Otvorite kesu da bi ispunili obečanje komičaru Zelenskom

Nekoime
3 mjeseci prije

Ponestalo Oleani para za shoping.

tihobl
3 mjeseci prije

Crna rupa.
40 milijardi im treba za plate budzetlija i za penzije.
Amerima bi najpametnije biilo da natjeraju Brisel da ih primi u EU po hitnom postupku.

Max
3 mjeseci prije

Sad traže pare kad su sve utrošili

ZZZ
3 mjeseci prije

Prije pola sata javljaju vijesti , Ukri tukli po gradu Bel-Gorod, 10-tak americkih raketa ispaljeno mnogo civila ubijeno

nastran
3 mjeseci prije

ajde luđaci idemo se izdrkati!

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Ima jedna mudra kineska poslovica:

“Ako čovjeku daš ribu, nahranit ćeš ga za jedan dan; ako ga naučiš uloviti ribu, nahranit ćeš ga za cijeli život.”

Ukri bi htjeli da ih se hrani čitav život.”

Tito
3 mjeseci prije

Dobit če te đoku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI