Ukrajina živi na pozajmljenom vremenu

James Stavridis
33 komentara

Ukrajina nije u stanju da povrati zemlju koju su zauzele ruske snage i vjerovatno će morati prihvatiti teritorijalne ustupke prije nego što se sukob smiri, tvrdi bivši vrhovni komandant NATO-a James Stavridis.

Pišući u Bloombergu op-ed objavljenom u četvrtak, Stavridis je naslikao sumornu sliku za ukrajinske trupe, rekavši da nema mnogo razloga za očekivati “značajni pomaci”na bojnom polju u bliskoj budućnosti, čak i nakon mjeseci skupih ofanzivnih operacija.

„Na kraju krajeva, malo je vjerovatno da će ukrajinske snage moći protjerati Rusiju iz većeg dijela trenutno okupiranog dijela nacije,” primijetio je, predlažući da Kijev “mogao bi razmotriti privremenu ili čak trajnu ustupku Krima”u zamjenu za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji i NATO savezu.

Međutim, Moskva je u više navrata izjavljivala da je jedan od njenih glavnih ciljeva u trenutnoj vojnoj operaciji da osigura da Ukrajina ostane neutralna prema vojnom bloku koji predvode SAD, zbog čega je malo vjerovatno da bi Kremlj ikada prihvatio takvu ponudu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je također izjavio da nove teritorije stečene tokom sukoba – uključujući regione Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson – nikada ne mogu biti vraćene, što je princip ugrađen u ruski ustav. Putin je takođe odbacio mogućnost vraćanja Krima, koji je glasao za ponovno ujedinjenje sa Ruskom Federacijom ubrzo nakon ukrajinskog državnog udara na Evromajdanu 2014.

Iako je Stavridis rekao da bi obnovljena strana vojna pomoć Kijevu mogla, u najboljem slučaju, rezultirati „prilično statičnim borbenim linijama kroz proljeće“ 2024. napomenuo je da bi nevoljkost Zapada da odobri takvu podršku mogla značiti „daleko mračniji scenario“ za ukrajinske snage.

„Ako SAD i Evropa povuku vojnu pomoć, Putinove armije bi mogle dobiti mogućnost da se vrate u ofanzivu. Bez dovoljnog naoružanja, manje ukrajinske snage bi mogle biti prisiljene da se povuku”,nastavio je bivši komandant.

Stavridisove sumorne prognoze dolaze nakon šestomjesečne ukrajinske kontraofanzive pokrenute u junu, koja uglavnom nije uspjela povratiti izgubljenu teritoriju uprkos iscrpljivanju velikih količina oružja i ljudstva.

Prošlog mjeseca, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski najavio je da će snage Kijeva preći s napada na izgradnju utvrđenja, priznajući da je toliko raspucavana ofanziva završena bez postizanja svojih ciljeva. Prema procjenama ruskog ministarstva odbrane, Ukrajina je samo od juna izgubila preko 125.000 vojnika i 16.000 komada teške opreme, uključujući dugu listu sofisticiranog oružja koje je isporučio Zapad.

Neimenovani američki zvaničnici rekli su za New York Times ranije ove sedmice da Washington i Kijev razrađuju “novu strategiju” s Pentagonom sada poziva Ukrajince da se fokusiraju na konsolidaciju teritorije koju još uvijek kontroliraju umjesto da se bore za nova dobitka na bojnom polju.

NATOrusijaStavridisukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
4 mjeseci prije

hiber lomi tipkovnice svaki dan na ovake vijesti ….a lijepo smo mu govorili sta ga ceka

Čudan lik
4 mjeseci prije

Jeste li primjetili da se ofanzive najavljuju u medijima sa točnim datumom početka???
Svaki medij na planeti je objavio spisak vrsti oružja koja su trebala Zelenskom da započne ofanzivu???
Objavljeni su čak i nazivi postrojbi kao i broj vojnika…

I gdje je sada tu element iznenađenja, temelj svake ofanzive???
Bez elementa iznenađenja svaka ofanziva nije ofanziva nego čista ljudska klaonica!

Max
4 mjeseci prije

Možda izgube i ovo što drže.

tihobl
4 mjeseci prije

Kad se samo sjetim sta je ovaj lik pisao prosle i preprosle godine. Bio je veci optimista i od hibera.

Observeterius
4 mjeseci prije

Slava napačenom Ukrajinskom narodu i neka se sami obračunaju sa Zelenskym. Njegovo je cirkusiranje dovelo do prekida mirovnih procesa, slijepo slušajući savjete Borisa Johnsona, inaće sina poznatog eugeničara kojemu je zbog postupaka tijekom pLandemije i sam Britanski narod ukazao nepovjerenje.

tihobl
4 mjeseci prije

НК њуз је објавио прилично занимљив материјал, укључујући сателитске снимке севернокорејских авиона и аеродрома. Један од њих приказује Ил-76 на аеродрому у Пјонгјангу, који пролази кроз неку врсту модернизације.

На основу његовог изгледа, на бази Ил-76 се ствара авион АВАКС.

tihobl
4 mjeseci prije

Русија је снабдела ваздухопловство Мјанмара са још два ловца Су-30СМЕ

Pa otkud im avioni za izvoz, zar nisu sve oborili duh kijeva i debeli djuro?

burt
4 mjeseci prije

sve su to dezinformacije o uništenoj zapadnoj tehnici u Ukrajini, Bradleya je uništeno 15% od isporučenog broja a Strykera 5%, svi ostali su u funkciji a u 2024 će doći i dodatni Abramsi, Bradleyi i Strykeri tako da nema ništa od ukrajinskog ostajanja bez zapadne tehnike

Josip
4 mjeseci prije

Vama Amerima mogu zahvaliti to sto su stotine tisuca izginule za vase prljave interese. Pa ste sada vi podle svinje poceli rovariti po Koreji kao i po Tajvanu ne bi li zavadili bratske narode. Zato jedva cekam dan kada ce rat i zlo zagospodariti na vasem kontinentu da se pobijete ko divlje zvijeri..

abc
4 mjeseci prije

Ukrajinci su svoju državu prodali zapadu, tako da več neko vreme žive na tuđem imanju…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI