Ukrajinci upozoravaju na nestašicu hrane

18 komentara

Situacija na granici Ukrajine sa Poljskom je kritična i mogla bi dovesti do nestašice osnovnih namirnica u zemlji, upozorio je čelnik ukrajinskog kluba agrarnog biznisa.

Tekuća blokada graničnih prelaza sa Ukrajinom od strane poljskih vozača kamiona dovela je do pada uvoza hrane iz EU, primetio je Oleg Khomenko u intervjuu za RBK-Ukrajina u četvrtak.

“Situacija na granici je kritična, hiljade kamiona čekaju u redovima s obje strane granice. Zbog toga je protok proizvoda iz Evrope duž blokiranih ruta višestruko smanjen”, rekao je on.

Prema Homenku, poljsko meso, mliječni proizvodi i jaja bili su široko dostupni u ukrajinskim trgovinama i za njima je velika potražnja kod potrošača.

Međutim, blokada granice koja je u toku može dovesti do nestanka određenih prehrambenih artikala s polica, upozorio je on. Poljski i ukrajinski proizvodi suočavaju se s dodatnim troškovima zbog kašnjenja u isporuci, a potrošači će morati da plaćaju više za osnovne namirnice, dodao je.

Poljski kamiondžije počeli su da blokiraju granične prelaze sa Ukrajinom pre skoro tri nedelje u znak protesta zbog toga što je Brisel suspendovao dozvole za ulazak u EU za ukrajinske kamiondžije. Tvrde da je odricanje naštetilo njihovom poslovanju podržavajući nelojalnu konkurenciju i snižavajući cijene.

kamiondžijeNestašicaPoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
5 mjeseci prije

Obzirom da ih je svakim danom sve manje,moralo bi biti viška.

AJeTo
5 mjeseci prije

Poljska je svjetski broj 1 u proizvodnji pokvarenog mesa, sumnjam da ga žele zadržati za sebe.

Samo U Prolazu
5 mjeseci prije

Kako sad to a upravo citam da Ukraina izvozi zitarice, meso, …?

nastran
5 mjeseci prije

da..da..ne mogu preći kamioni s oružjem..pa je narod ogladnio!!??!!

nastran
5 mjeseci prije

slično ko sa žitom!?!

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Holodomor dorogoy tovarishi ! Naučili ste lesson one da pljačkašoj kulturi valjate samo onoliko , koliko ste to voljni ili ne u krvi platiti – u suprotnom – tko vas 😁 ! Vjerujte im i nadalje – do posljednjeg od vas i vaših 🤷

ljena bitanga
5 mjeseci prije

Bude Schwab poslo skakavce, zrikavce, žohare, bogomoljke i naravno domaće bubašvabe!

5 mjeseci prije

dramatiziraju ukri, dramatiziraju mediji. nedostane poneceg. ima slican proizvod.
daleko to od holodomora kojeg su uvalili etnickim rusima u istocnoj ukrajini.
krimu su obustavili vodu i struju. bez vode jos gore.
to ni izrael nije ucinio gazi.

Max
5 mjeseci prije

Očito lažu.

tihobl
5 mjeseci prije

Max ne lazu. Ukrajina je do SVO uvozila hranu i iz Bjelorusije. Velike poploprivredne povrsine su ili u rukama tajkuna ili u rukama stranih kompanija. Totalno su upropasteni i bez rata.

xyz
5 mjeseci prije

Najrodovitnija zemlja na svetu je ukrajinska zemlja, a narod gladan. Znači da je problem u narodu, koji neče da radi i želi živjeti od šverca, pljačke i ratovanja u kojeg jih je ubjedila fašistička neonacistička diktatura i obečanja zapada.

Franjo Vinkovski
5 mjeseci prije

Korupcija i bezzakonje je u Ukrajini stvorilo toliku krizu, da se čak hrana krade iz magazina i preprodaje na crnom trgu. Situacija je vrlo slična kao kod balkanskog rata. Lokalni šerifi i mafijci služe na krađi/švercu a raja gine i stradava za lažne ideale. U Ukrajini ljudima vojni oficiri oduzimaju bolje avtomobile na sred ceste i pod izlikom vojnih potreba odvoze u svoje privat garaže. Ko se pri tom buni taj popije batine i završi na frontu.

Drago
5 mjeseci prije

Neka zelensky proda svoje vile i eto love za papicu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI