Ukrajinska regija odaje počast bivšem borcu Waffen-SS

Hunka
35 komentara

Regija Ternopolj u zapadnoj Ukrajini objavila je u utorak da je odlikovala Jaroslava Hunku, nacističkog vojnika iz Drugog svjetskog rata kojeg su poslanici u Otavi svojevremeno navijali. Orden je uručen na Hunkin 99. rođendan njegovoj pranećakinji.

Hunka je služio u 14. Waffen SS diviziji, koja je bila sastavljena od ukrajinskih dobrovoljaca i bila je odgovorna za zločine nad Poljacima, Jevrejima i sovjetskim otporom.

Zvaničnik Ternopolja Oleg Sirotjuk uručio je medalju “Jaroslav Stetsko” za zasluge Hunkinoj rođaki Olgi Vitkovskoj, uz očekivanje da će je ona eventualno uručiti svom praujaku u Kanadi.

Regionalno vijeće je 6. februara izglasalo da se Hunka dodijeli medalja, navodeći njegov “značajan lični doprinos pružanju pomoći Oružanim snagama Ukrajine, aktivnom dobrotvornom i javnom djelovanju”, navodi se u dokumentu koji citira ukrajinski list Suspilne.

Sedmicu nakon toga, Kanada je odbila zahtjev Rusije za izručenje Hunke, koji je optužen za genocid zbog svoje uloge u Drugom svjetskom ratu.

Hunka je prošlog septembra bio počasni gost u kanadskom parlamentu, tokom posjete ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog. Tadašnji govornik Entoni Rota ga je predstavio kao “kanadskog heroja” koji se “borio za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa”, nakon čega je Hunka dobio dva ovacija.

Više jevrejskih grupa, kao i Rusija, Poljska i UN , osudile su incident. Kanadski premijer Justin Trudeau prebacio je krivicu za aferu na Rotu, koji je morao podnijeti ostavku.

Otprilike mjesec dana nakon incidenta, Moskva je Hunka optužila za genocid i izdala nalog za njegovo hapšenje. Ruske diplomate su na incident ukazivale kao na dokaz “snažnog uticaja” neonacističke ideologije u Kanadi.

Regija Ternopolj je dio Galicije, istorijske pokrajine po kojoj je 14. Waffen-SS divizija dobila ime. Ranije su njime vladale Poljska i Austro-Ugarska.

Yaroslav Stetsko je bio viši član Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN-B) na čelu sa Stepanom Banderom, koji je sarađivao sa nacistima u ranim fazama njemačke invazije na Sovjetski Savez.

Stetsko je bio šef Banderine nacističke ‘Ukrajinske nacionalne vlade’, proglašene 30. juna 1941. u Lavovu okupiranom od Nemačke. Adolf Hitler je, međutim, odbio da prizna vladu OUN-B i dao je uhapsiti njene članove.

Nakon rata, Stetsko je pobjegao na Zapad i postao vođa OUN-B, kao i istaknuti antikomunistički aktivista. Godine 1983. primljen je u Bijeloj kući i počašćen kao “posljednji premijer slobodne ukrajinske države”, prema riječima tadašnjeg predsjednika Ronalda Reagana.

GalicijanacizamrusijaTernopoljukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 mjesec prije

Kada smo nekoliko nas komentatora, ovde na portalu, govorili o nacizmu u Ukrajini (još pre godinu dana) razni rusofobi i šovinisti, poput hibera, Mladena, Dušana i još neki , podsmevali su se pripisivali to ruskoj propagandi. Danas zapadni režimi otvoreno podržavaju nacizam i nazivaju to demokratijom.

nekoime
1 mjesec prije

Očekuje se posthumna dodjela Nobelove nagrade za medicinu Josefu Mengeleu.

tihobl
1 mjesec prije

… razni rusofobi i šovinisti, poput … i još neki…

Sve su to nacisti. Odavali su se rusobobijom, srbofobijom i hitlerovom vizijom ujedinjenje Evrope. Sad su skinuli maske simpatizeri IV rajha.

držnedaj
1 mjesec prije

E ukraina između cionisma i ssizmaa.. nezna ni sama na koju stranu

Drago
1 mjesec prije

Tar taj nacizam nisu zapadnjaci stvorili?Posebno Zidovi koji su ga financirali.Isto tako i Lenjina.

FELIX
1 mjesec prije

OPET SU ZA SVE KRIVFI ZIDOVI

FELIX
1 mjesec prije

AKO NEZNATE I PREDSEDNIK UKRAINE ZELEMSKI JE ZIDOV KAO I SLAVNI BORAC ZA UKRAINSKU NEODVISNOST BANDJERA JE POREKLOM ZIDOV KAO I KARL MARX I U NOVIJE DOBA ZIDOV JE BIO CAK I FRANK KOJI JE STVORIO USTASKI POKRET I ZENA POGLAVNIKA DR. ANTE PAVELICA JE BILA ZIDOVKA ( TO BAREM NIJE TAJNA ),SOROS, JE ISTO TAKO ZIDOV NJEGA I SLICNIM BI BOLJE BILO NAZIVATI ZIDOVSKIM IZRODIMA.

Darko
1 mjesec prije

Bravo Europska Unijo na čelu s ovom krmačom Ursulom , Šolcom i Macronom, samo naprijed u fašističku EU s Ukrajinom, pička vam materina šugava..

Max
1 mjesec prije

Nacisti.

Pavo
1 mjesec prije

Slabe,male nacije su u mukama i probaju se prilagoditi trenutnoj situaciji.Ukri su imali lose iskustvo sa Staljinom posle gladi(trecina
odselila,trecina umral a treciina prezivela na kanibalstvu 1932/33).
Izabrali su Banderu koji je bio u tom momentu u savezu sa Hitlerom.

tatamata
1 mjesec prije

-mladene , jesil stao mirno i digao ruku da pozdravis ovog zlocinca?

Gad
1 mjesec prije

Europa njeguje tekovine fašo-nacizma zadnjih barem 200 godina. Od onog hromog patuljka žabara pa dalje.

Perun
1 mjesec prije

SMRT FUKARAMA SLOBODA NARODIMA…..

FELIX
1 mjesec prije

NE CUDITE SE ZAMENIK KANADSKOG PREMJERA TRUDOVAJE JE POREKLOM UKRAINKA I NJEN DEDA JE IZ ISTOG GNEZDA KAO I JAROSLAV, SAMO STO JE NJEN DJED VRSIO PUNO VISU FUNKCIJU U UKRAINI ZA VREME DRUGOG SVETSKOG RATA, KANADA JE PRIMILA SKORO CITAVU UKRAINSKU SS DIVIZIJU, CIJI PRIPADNICI SU SE BORILI ZAJEDNO SA HITLEROVIM SNAGAMA PROTIV SOVJETSKOG SAVEZA. DOBRODOSLI U KANADI SU BILI I BANDEROVCI TAKO JE NORMALNO DA JE DOZIVEO OTARELI SSOVAC OVACIJU I APLAVS U KANADSKOM PARLAMENTU. SAMI VIDITE KAKVU PODRSKU IMA UKRAINA U BORBI SA RUSIJOM.KOJA SMETA GLOBALISTIMA, UKRAINI SU VEC POKRALI DOSTA PLODNE ZEMLJE NA RACUN DUGOVA, UKRAINA NE DOBIVA NOVAC, NEGO ORUZJE KOGA PLACA KREDITOM I
TAKO SE SVE VISE ZADUZUJE I DUG ODPLACUJE PLDNOM ZEMLJOM, JER NEMA NOVACA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI