Ukrajinski izvori tvrde da se desio raketni udar na Rusiju

Raketni napad
9 komentara

Balistička raketa je navodno pogodila skladište municije u ruskom Belgorodu, sjeverno od ukrajinskog grada Harkova.

Eksplozije koje su u utorak uveče obasjale nebo južno od ruskog grada Belgoroda izazvala je ukrajinska balistička raketa koja je pogodila skladište municije, kažu izvori u Kijevu. Iako nema izvještaja o civilnim žrtvama, četiri ruska vojnika su možda povređena u napadu.

RIA Novosti negiraju tvrdnju, rekavši da je incident izazvan “ljudskom greškom”.

Video snimak eksplozije, praćene sekundarnim eksplozijama, počeo je da kruži uveče, po lokalnom vremenu. Prvi izvještaji su špekulisali da je neko u skladištu pogrešno rukovao municijom, ali ukrajinski mediji su ubrzo objavili da je 19. raketna brigada njihove vojske ispalila taktičku balističku raketu Točka-U na skladište.

Regionalni komandir Vjačeslav Gladkov rekao je ruskim medijima da se eksplozija dogodila u selu Krasni Oktjabr, oko 20 kilometara od ukrajinske granice.

„Među mještanima nema povrijeđenih, kao ni štete na zaseoku. Hitne službe su na licu mjesta. Uzrok događaja saznat ćemo kasnije“, rekao je Gladkov u saopštenju. Sekundarne eksplozije su navodno prestale nakon otprilike pola sata.

Četiri vojnika su povrijeđena kada je „projektil pogodio” vojnu jedinicu u Belgorodskoj oblasti, navodi TASS.

Udar se desio nakon što je Rusija najavila da će „drastično smanjiti“ svoju vojnu aktivnost na sjeveru Ukrajine, na prilazima Kijevu i Černigovu, kao znak dobre volje za mirovne pregovore sa Kijevom. Delegacije obje strane sastale su se ranije u utorak u Istanbulu u Turskoj i iznijele svoje parametre za pregovore.

U međuvremenu, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je novinarima da je primarni cilj vojne operacije postignut i da će se ona sada fokusirati na „oslobođenje Donbasa“, misleći na dva otcjepljena regiona koje je Moskva priznala kao nezavisne države.

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Kijeva da primjeni uslove sporazuma iz Minska i okonča sukob sa otcjepljenim regionima Donjeck i Lugansk.

Rusija zahtjeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike Donbasa.

Raketni napadrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Propaganda dostiže vrijednosti, da se Gobels vrti u grobu kao na vrtješci…
Moja zemlja je danas objavila u više MSM, da i Lavrov širi propagandu…
A čovijek iznosi činjenice, podkrepljene sa dokazima.
Sad znamo šta se je desilo sa porodilištem, miniranim gledalištem u Mariopulu, a onaj twit, kako Ukrajinska PVO skida ruski helikopter maknut je, je su djeca ustanovila, da je iz video igrice…
Nema smisla objavljivati ovakve pamflete, jer ih imamo več svi preko glave.

NTK
1 godina prije

Cekamo bombe na moskvu i petersburg.

gigi pinna
1 godina prije

Ne bih se niti čudio da im je napadnuto ovo skladište kako idu mlitavo u operaciju od prvog dana. Šalje ročnike, jer je mislio da će ga Ukri dočekati cvijećem. Putko bi htio biti i je.en i pošten, pa ide u invaziju, ali da se ne zamjeri toliko Zapadu i Ukrajincima, tako su već navodno šestorica generala poginula.
Tko li mu je samo savjetovao da ostavi 630 milijardi USD Ruske Središnje Banke na Zapadu?

Jomla
1 godina prije

Granice bi morale biti zaštičene s PVO, velike formacije (poput ovog skladišta), pogotovo tako blizu ratišta, bi morale biti zaštićene s PVO… U istinitost objave neću ulaziti!

Max
1 godina prije

Prije će biti riječ o nestručnom rukovanju jer koliko se zna nema Ukrajinskih raketnih snaga na 120 km od Ruske granice a toliki je stvarni domet projektila Tochka U NATO oznake Scarab SS6.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI