Umjetnost dezinformacija – Zapadnjačke laži o ratu u Ukrajini

Lazi o ratu u Ukrajini
157 komentara

Ako želite da znate kako se odvija rat u Ukrajini, trebalo je da uzmete u obzir samo jednu „vijest“ danas – sekretar odbrane Lloyd Austin nazvao je svog ruskog kolegu:

Američki ministar odbrane Lloyd Austin razgovarao je sa svojim ruskim kolegom prvi put od ruske invazije na Ukrajinu, objavio je Pentagon u petak.

Poziv je trajao otprilike sat vremena i bio je na zahtjev Ostina, koji je iskoristio prvi poziv između njih dvojice u 84 dana da podstakne ministra odbrane Sergeja Šojgua da provede “trenutni prekid vatre”, prema kratkom čitanju poziva. Njih dvojica su posljednji put razgovarali 18. februara, nedjelju dana prije nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

CNN

Da Rusija gubi ili potpuno zaglavi u Ukrajini, očekivalo bi se da će Sergej Šojgu biti tip koji zove Austina i moli za milost. Pa, to se nije dogodilo. Ostin je bio taj koji je uputio poziv, očigledno nezabrinut zbog svog nedavnog javnog poziva da oslabi Rusiju.
Zašto bi Ostin tražio od Šojgua da sprovede „trenutni prekid vatre“ ako je Rusija bila razbijena? Ostin je tražio upravo ono na šta je Rusiju udarila Ukrajina. Zapamtite?

„Želimo da vidimo Rusiju oslabljenu do te mjere da ne može da uradi stvari koje je uradila prilikom invazije na Ukrajinu.”

Ako je Rusija na konopcu, zašto opozivati ​​batine? Odustaješ od borbe kada je tvoj momak udaren. Ruska ofanziva u Donbasu značajno se pojačala u protekloj sedmici i razbija ukopane ukrajinske jedinice bez nade da će biti pojačane ili spašene u kontraofanzivi.

Želim da vam pokažem lažnu kartu borbe koja je reprezentativna za dezinformacije koje se daju lakovjernoj publici u Americi i Evropi. Ovu mapu je objavila šašava djevojka, Ashley Cornell, koja odaje svoje neznanje o vojnoj situaciji i nije uspjela provjeriti divlje tvrdnje “ratnog stručnjaka” Justina Bronka :

Dozvolite mi da vam istaknem laži. Počnite sa Zmijskim otokom

Rusija trpi gubitke pokušavajući da osigura ostrvo nakon niza ukrajinskih napada.

Netočno!! Ukrajinci su pokušali, ali nisu uspjeli uzeti sićušni kamen na proslavu Dana oslobođenja u Rusiji 9. maja. Ukrajina je imala velike gubitke – pogibiju više od 60 ukrajinskih marinaca i pripadnika elitnih jedinica AFU, četiri borbena aviona s fiksnim krilima, 10 helikoptera, 3 čamca i 30 bespilotnih letjelica. Rusi su znali da napad dolazi i čekali su. Očigledno su stavili neki mamac na neplodnu stijenu – neke sofisticirane projektile – kako bi privukli Ukrajince. Upalilo je.

Teško bombardovanje Azovstala se nastavlja dok zadnji branioci izdržavaju.

NAMJERNO ZAVARIVANJE. Da, bombe i projektili nastavljaju da padaju na one dijelove čeličane Azovstal gdje se sve manji broj fanatika bataljona Azov savija i šalje video molbe za spašavanje. Nekoliko žena muškaraca zarobljenih u utrobi Azovstala sada na društvenim mrežama mole da im neko spasi momke. Evo jedne od dama, koja je prethodno objavila njenu fotografiju u borbenoj pozi. Druga slika – ona plače za svojim muškarcem – pojavila se ove sedmice.

Situacija u Mariupolju se vraća u normalu i Rusija kontroliše grad. Rusi obnavljaju struju i vodu i obezbeđuju hranu za stanovništvo.

Ukrajinski kontranapad dostiže rusku granicu i prijeti prekidom linije snabdijevanja Donbasa.

LAŽ – Ukrajinci nisu stigli do ruske granice, a najmanje jedna taktička grupa ruskog bataljona je prešla rijeku Severs Donjeck i proširuje svoju poziciju na jug prema Harkovu. Ali ovo je sporedna predstava. Područje je izolovano i postoji samo jedan značajan put koji vodi od Harkova do Belgoroda u Rusiji.

DVOSTRUKA LAŽ – Nema pretnje za „DONBASKU LINIJU SNABDEVANJA“. Te linije su južno i istočno od Harkova. Pogledajte samo kartu – Donbas sa gradom Luganskom je vidljivo prikazan. Harkov je 230 milja sjeverozapadno od Luganska.

Na karti su dvije stvari ispravne – Rusija je zauzela Avdijevku i opkolila ukrajinske trupe kod Severodonjecka. Zbog napretka koji Rusija ostvaruje u Donjecku, Lloyd Austin je pozvao Sergeja Šojgua da moli za milost. Pretpostavljam da je general Šojgu rekao Ostinu: “Idite stučite po pjesku”, (što na ruskom znači: „Idite u pijesak.”)

Još jedno zapažanje u vezi sa navodnim porazom Rusa sjeverno od Harkova na granici Rusije. Ljudi koji pišu o ovome ne mogu čak ni da razjasne svoje činjenice o veličini taktičke grupe ruskog bataljona zvane BTG. Evo tri različita “stručnjaka” s njihovim brojem:

Svaki ruski bataljon (BTG) taktička grupa ima oko 700-900 vojnika (Justin Bronk)

Prema DOD-u od 18. aprila, u Mariupolju postoji skoro desetak BTG-ova. Kako svaki BTG ima oko 200 pješaka, onda nam 11 x 200 daje 2.200 pješaka. (Christopher Lawrence, Dupuy Institute)

Taktička grupa ruskog bataljona sastoji se od oko 1.000 vojnika. (Associated Press)

Zapadni mediji kukaju o moćnim Ukrajincima koji su uništili ruski BTG. Ipak, na ukrajinskim ili ruskim stranicama nisu objavljene fotografije ruskih medicinskih jedinica koje vraćaju mrtve i ranjene sa mjesta bitke. Ali pretpostavimo da je tvrdnja tačna – Ukrajinci su navodno upali u zasedu i porazili jedan BTG. To je besmisleno što se napretka ruskih ratnih napora tiče. Da su Rusi bili zabrinuti zbog bitke oko pontonskog mosta, oni bi rasporedili avione za podršku sa fiksnim krilima i rotirajućim krilima naoružane raketama i ispalili artiljerijsku baraž na Ukrajince koji su napadali. Ni to se očigledno nije dogodilo.

Nisam upoznat sa ruskim ratnim planovima. Ali znam da bi Rusija požurila sa pojačanjima u to područje da je ovo važna bitka. Oni nisu. Još više govori to što ne vidite video i fotografije ukrajinske horde koja se slijeva preko ruske granice. Ovo mi liči na još jedan neuspjeli pokušaj koji podsjeća na Vikend kod Bernija – podupiranje ukrajinskog leša i pretvaranje da je živ.

Autor: Larry C. Johnson

Lloyd AustinrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
157 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tik tak
1 godina prije

Znaci nema potrebe vjerovati evropskim medijima nego vama i ruskim pa sada pitam ima li to smisla uopce , to vam dodje kao drzava Ukrajina je napala drzavu Rusiju i naravno mi se trebamo sloziti sa tim.

1 godina prije

Pratim događaje na skoro 10 različitih medija, uz to na Moon stalno objavljuju neke mape, od kojih su neke tako detaljne, da jih čak ruska vojska nema! Pre par dana satelitske slike, gdje je svako oklopno vozilo označeno brojem i detaljnim opisom, što se je desilo! Propaganda je dostigla neviđen nivo! Koriste se lažni komentatori, CGI snimke, objavljuju lažni intervjuji, “mišljenja stručnjaka”… Sada je najbliži istini Konašekov, pa makar je i on glas Rusije… Barem daje podatke, gdje, kada, šta su uništili… Zato, kad zapadni lideri orkestrirano zovu Putina, Šojguja, to znači samo jedno. Dave se… Jedini problem Rusija ima, čuva civile bratskog naroda. Zato nesorazmerni broj žrtava među ruskim vojnicima… I pokrenut je civilni pokret, posebno na VKontakte, da se zaoštre ratni postupki, jer narodu je dosadila zapadna propaganda… Jeste li primjetili pano, sliku Ruskog spomenika, koji je porušen u zapadnom gradu i beskonačan red MLADIH ljudi, koji donose… Čitaj više »

eks
1 godina prije

Pojačavanje sankcija i pretnji Rusiji od strane zapada siguran je znak da na vojnom polju Rusi napreduju, polako, ali sigurno .

1 godina prije

HVALA! Svakog dana nešto novo… Ovu mapu još nisam koristio.
Dešavanje je označeno u živo…

Liku
1 godina prije

Ruske “vlasti” ne rade za Ruski narod, ukrajinske “vlasti” ne rade za Ukrajinski narod, Americke “vlasti” ne rade za Amerikance vec rade za gospodare novca-gospodare kaosa. Na celo zemalja sirom svijeta postavljeni su cionisticki agenti-glumci koji narode vode u krvave ratove i sprovode planove kreatora Novog poretka. Plandemija je najbolje pokazala da su “vlade” privatizirane od strane judeo bankara koji su i vlasnici centralnih banaka u svakoj zemlji. Sve je gluma kako bi se zavarale i desetkovale mase. U tom kontekstu se mogu sagledati i “razgovori” “americkog” ministra obrane i njegovog kolege Sojgua. Sve su se oni vec tajno dogovorili, odnosno njihovi gospodari. Nema tu Zapada i Istoka. Isti kontroliraju “vlade” i tzv. Zapada i tzv. Istoka. Porobljavanje svijeta se vrsi prema planu iznesenom u Protokolima sionskih mudraca. Sve je privatizirano, jos je ostalo ljude privatizirati. Prava borba protiv sotonista, njihovih planova i glumaca tek predstoji.

Qwrt
1 godina prije

Rusi nisu ubili niti jednog civila, niti jedno djete
Nisu silovali niti jednu zenu
Rusi ubijaju samo dokazane fasiste!!!!!!!

1 godina prije

Jedan od najperfidnijih efekata propagande koji vidim je da, ako jedan tvrdi da je 2+2=4, a drugi da je 2+2=6, da dio promatrača pomisli da je istina negdje između, dakle 2+2=5. NATO strana često igra na ovu kartu kad joj ne idu u prilog učinci vlastite propagande. Nešto slično, mada u drugoj formi, je radio i Goebbels kad su 45e jedan za drugim padali njemački gradovi.

LZN
1 godina prije

Zaboravište na duha kijeva……..prvi dan srušio sve ruske avione :)))))))

Mariupolj

Ukronacisti su tvrdili da u gradu imaju garnizon sa 3500 vojnika……
Ergo…..ako znamo da su ruje pohvatale oko 1000-1500 ukronacista, a u čelićani jih ima još 2000 tisuče po nekoj seljačkoj logici ukri uopšte nemaju gubitaka :))))))))
Gledam neki dan kadirovce koji pokazuju mnoštvo tableta efedrina po zauzetim položajma ukronacista…..kaže jedan kadirovac da su zombi ratnici, uopšte ne reaguju na metak…..dok ne dobije direktno u glavu ne reaguje, kaže da ratuje cijeli život ali takvo nešto još nije vidjeo.

ZriBra
1 godina prije

“Ništa novo pod suncem”ni u ovom novonormalnom iliti novomoralnom.Dok neki razgovaraju,neki se uzrujavaju ,a neki nesretnici stradavaju.

burt
1 godina prije

ako je američka vojska u Iraku morala dovoditi Nacionalnu garde i rezerviste protiv 50000 pobunjenika i islamista koji nisu imali tenkove, baryaktare, balističke rakete, javeline, S-300, čista logika kaže da ruska vojska neće moći izbjeći mobilizaciju velikog broja rezervista na najdužoj crti fronta od drugog svjetskog rata a na drugoj strani je nekoliko stotina tisuća protivničkih vojnika

Matko
1 godina prije

Novine su prepljavljene lazima o Rusiji

tihobl
1 godina prije

Problem je sto ovu kartu i ove “vijesti” prati Debeli Djuro, hiber i ta ekipa. I vjeruju u to. A onda ovde smaraju nekakvim uspjesima kijevskog rezima.

Prilicno dobre dnevne izvjestaje daje ukrajinski bloger Подоляка Юрий koga gugl cenzurise.

Jere
1 godina prije

Vergilius , svi lazu….ma nemoj. Ruske lazi mi ne buzaju lubanju, zato jer mi ne dodju na TV I dnevne novine.

ad astra
1 godina prije

Rusija je u ovom ratu demonstrirala svoju nemoć. Posljedice te demonstracije su takve da ih neke države koje su ih donedavno respektirale sada ismijavaju. Finska, Švedska, Poljska baltičke zemlje, a kako vidim i Ukrajina se počinje ismijavati s njima. U više od dva mjeseca ratovanja Rusija jedino u čemu je uspjela je u tome da je ujedinila EU i ojačala NATO savez. Da ne govorim o tome da je dobila cijeli svijet protiv sebe.

Ico
1 godina prije

Ukri se mogu pozdraviti s izvozom poljoprivrednih proizvoda i ruda preko Odesse, to poslije rata buju radili Rusi. To su činjenica, a činjenice su tvrdoglave stvari!

DRD
1 godina prije

Citam zapadne novine, jedne citiraju ukrajinsku obavjestajnu sluzbu pa tvrdu da Putin tesko boluje od raka i da se priprema drzavni udar u Kremlju.
Mnoge druge zapadne novine vise ne pisu o ruskoj vojsci nego ih zovu Putinova Vojska LOL
Trece novine pisu o nekom americkom avionu pa kazu da je taj avion dizajniran za rat protiv Putina……..

Nikad nitko od nas nije citao novine iz Sjeverne Koreje, mi svi dobijemo modificirane vijesti o Sj. Koreji iz zapadnih novina.
Dakle mi nismo podvrgnuti propagandi iz Sj. Koreje nego s zapada.
Zapad je taj koji manipulira narodom i ispire mu mozak.

To je ocito da Hrvatskoj i Hrvatima ne odgovaraju ove EU sankcije na Rusiju a buduci da demokracije nema, tu ne mozemo nista napraviti, moramo trpiti.

Jere
1 godina prije

Vergilius – Ti si napisao da u ratu svi lazu.

Sve lazi pojednako ne dodju do nasih usiju ili ociju.
Ruske lazi su blokirane da dodju do nas.
To znaci mi smo izlozeni samo zapadnim lazima.
Ako i dodje neka ruska laz do nas, ona dodje preko anglosaksonskih medija modificirana.

korištenje
1 godina prije

U Ukrajini ginu i Rusi i Ukrajinci
Zapad prikazuje samo ruske gubitke po novinama, televiziji ili internetu.

Kihot
1 godina prije

Meni nije jasno kako su se nasli civili u Azovstahl

1 godina prije

Bilo bi dobro, ako bi netko nadgradio te “novosti”…
Teku pregovori sa grupom Azov iz Azovstala!
Jer su ruski pregovarači ČAK UŠLI U TUNELE, onda je ozbiljno!

Max
1 godina prije

Prema Zapadnim propagandistima Ukrajinci samo što nisu ušli u Moskvu Ali svatko razumije da je to nemoguće. Pa Rusi su već prvi dan rata bili pred Kijevom a Zelenski zvao žene i starce da stanu pred tenkove. Sad Najednom prodiru u Rusiju. ČIsti vic.

Dtop_Cenzura
1 godina prije

Na jednom site _u ozbiljnog novinara svjedočanstvo ukrainke nakon evakuacije i čeličane datom za više tv kuća.Žena je radnica u čeličani i s ostalima se sklonila u bunkere,poslije azovci nisu im dozvoljavale da izađu,postali taoci.Žena izjavljuje da ne želi više ikada nazad u Ukrainu jer to više nije njena domovina,otišla u Rusiju.Snimak za razliičite tv kuće različito izmjenjen, original ostao na nekoj tv kući koja ga nije izbrisala.Dan nakon toga youtube izbrisao klip novinara kao govor mržnje.Koliko god želio biti neutralan nakon ovoga Zapad je pogubio konpas!! Slijedi raspad sistema ali mi žao nas koji ćemo biti kolaterslna šteta i iskreno se nadam da su Nadrealisti u pravu kada mi posmatramo rat u EU kao što su oni nas.
Sloboda narodu!!!

hiber
1 godina prije

Potpuno pogrešno zaključivanje autora. Jučer sam napisao da Amerima ne odgovara pad Putina. Uostalom Rusija im nije ni takmac. Sada su se pokazali računi koji pokazuju stvarno stanje, a to je: 1. Pod okriljem Vladimira Potemkijevića Putina se stvorio korumpiran sustev koji je potpuno zahvatio i vojsku. Građani Rusije su dozvolil odricanja od standarda i prihoda od energenata u naivnom vjerovanju da je to u slavu Rusije. Zapravo su ih opljačkali, prevarili i sto je najgore namargačili. Najbolesnije je što je i sam Putin povjerovao u režimsku opsjenu. Dakle, Rusi imaju sistemsku grešku. 2. Nadalje, iz naivnog vjerovanja da ekonomija veličine Španjolske može imati vojsku supersile proizašao je idiotski napad na Ukrainu. Rat ima vlastite zakone neovisne o pokretaču, a oni pokazuju surovu istinu da će se Ukrainci boriti do smrti, a ni sami ukrainski rusi neće bacati cvijeće za državu koja je namagarčila vlastite građane. 3. Na koncu Putin… Čitaj više »

zac
1 godina prije

najbitnije je da komentatori 24 sata.hr, slobodne dalmacije, vecernjeg i jutarnjeg lista vjeruju u zapadnu propagandu i uzivaju u bolesnim komentarima, bas ih zalim, dusevni bolesnici a poslije ce biti grobna tisina, otkud tolika mrznja prema Rusima a neizmjerna ljubav prema fasistima, anglosaxsoncima, uvijek na krivoj strani ???

Flint
1 godina prije

A ja mislio da se taktički podaci objavljuju u realnom vremenu

cro pad x
1 godina prije

naravno nisam vjerovao da ce putin poSLATI ARMADU U I NA UKRAJINU NEKAKO VJEROVAO SAM DA CE POSLATI POMOC DONJECKU I LUGANSKU U LJUDSTVU TE TEHNICI I NARAVNO DA CE S PAR TAKTICKIH UDARA S RAKETAMA PO POLOZAJIMA UKRAJINSKIH SNAGA IZJEDNACITI TJ SMANJITI SPOSOBNOST UKRA SNAGA DA NAPADAJU ODMETNUTE REGIJE A MOGLA JE RECI TIM PACENICIMA DONJECKA I LUGANSKA PAKUJTE KOFERE IDETE VI SVI U RUSIJU POMOCI CEMO U TOME I GOTOVO NA POCETKU VEC RATA I ZA TRI CETIRI DANA ZAVRSILA RAT A NE VRSILA EJ NEKU MISIJU U KOJOJ SPASAVA UKRAJINU OD UKRAJINE USTV.SAD SU SE USOSILI TAMO NAPRAVILI NEPRIJATELJA VISE I NARAVNO SAD SE KAO VADE DA SU KO POBJEDNICI NARAVNO NISU POBJEDNICI U OVOM RATU JER POBJEDNIKA NEMA NIT GA MOZE BITI JER GDJE CE OPET NAROD TAJ CAK I AKO IZBJEGNE OPET MORA PO DOKUMENTA U SVOJE RODNO MJESTO NO JESMO LI MI VEC ZABORAVILI… Čitaj više »

Kalle balle
1 godina prije

Zasto se truli zapad boji RT?

anik
1 godina prije

to je rat upravo da se promjene ekonomski sustav. Rublja je sve jača, to znači da Rusija nema još želje, da rat prestane. To je rat ko če zarađivati pare a ko če platiti. Rat su napravili, da se promjeni pravac ekonomskih tokova. Ako če uspjeti u tome, neznam…

Bones
1 godina prije

Dakle napad na kijev je briljantna taktička varka… Ovo kod harkiva je planirano povlačenje a gubitak cijele brigade i 80-ak vozila je photo shop????…. I orci pobjeđuju????…. Ozb???? 😂😂😂….to šta im je uništilo oko 700 tenkova, 2000 ostalih vozila, 30ak najmodernijih helikoptera i još min toliko zrakoplova nikome ništa???….sve potvrđeno slikama sa MD…. A min 20 000 poginulih i vjerojatno x2 izbačeno iz stroja????… A uništen tek modernizirani glavni brod crnomorske flote???… A zaplijenjeni najmoderniji sustavi za elektroničko ratovanje??? I onih nekoliko termo bacača (je salopek ili tako nešto)??? ….. CIA i USA vojska trljaju ruke😂… Da ne govorimo da su dobili uvid i u elektroniku srušenih SU35…. A cilj je kao bio da se Ukrajina razoružati i makne nato sa granica, zar ne????….A ovi su na kraju naoružani do zuba…novija oprema za napad stiže čim se obuče ukrainci…. Šta se već radi u nato bazama u poljskoj… Plus, ulaskom… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

Nakon poziva Lllorda Ostina, Sojgu se zamislio. Nakon dubokog i temeljitog promisljanja (skoro 5 sekundi), odlucio je odgovoriti “e, moj Ostine, bolje gledaj svoja posla…”. Ostatak konverzacije imamo u diplomatskoj prepisci, ali, nije za mladje od 18 godina.

dulebg
1 godina prije

Мeđu ukrajinskim braniteljima je i politički korektan procenat žena, kao i LGBT.
Tako tvrde mediji.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Ljudi dajte molim vas pratite samo BBC najvećeg kreatora “istine” ništa se nije desilo i neće se desiti, ako unaprijed o tome ne izvještava BBC. Pogledajte samo BBC futurističke vjesti iz 2222. godine i sve će vam biti jasno. Pa BBC je najveća tvornica laži obmana i prevara u svijetu.

Agron Dark
1 godina prije

….kad čujem kako ukrajinci rasturaju te nesposobne i demoralizirane ruse očekujem da će do sutra Moskva biti na dometu ukrajinskih tenkova….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI