UN poručuju EU da ukine ‘dvostruke standarde’ za Ukrajinu i Gazu

Antonio Guterres
21 komentar

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je lidere EU da pokažu istu brigu za civile u Gazi kao u Ukrajini. Dok je EU uložila desetine milijardi eura u odbijanje ruskih snaga u Ukrajini, tek se sada sprema da zvanično zatraži od Izraela da ne napada izbjeglički kamp u Gazi.

“Osnovni princip međunarodnog humanitarnog prava je zaštita civila. Moramo se držati principa u Ukrajini kao i u Gazi bez dvostrukih standarda”, rekao je Guterres novinarima uoči samita lidera EU u četvrtak u Briselu.

Odlazeći premijer Irske, Leo Varadkar, dotakao se istih dvostrukih standarda u svojim komentarima novinarima.

“Odgovor na užasnu krizu u Palestini nije bio najbolji trenutak za Evropu, iskreno,” rekao je Varadkar. “Mislim da je to posebno potkopavalo naše napore da odbranimo Ukrajinu jer mnoge zemlje na globalnom jugu – poznate i kao većina svijeta – tumače postupke Evrope u odnosu na Ukrajinu protiv Palestine kao dvostruke standarde. Mislim da imaju pravo.”

EU je odgovorila na ukrajinski sukob nametanjem 13 paketa ekonomskih sankcija Moskvi i usmjeravanjem više od 80 milijardi eura (86,8 milijardi dolara) u vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, ne računajući bilateralnu pomoć koju su poslale pojedine države članice. Nasuprot tome, Evropska komisija će ove godine potrošiti samo 150 miliona eura na pomoć Gazi.

Dok su čelnici EU više puta optuživali Rusiju da gađa civile u Ukrajini, broj poginulih civila u Gazi odavno je nadmašio broj žrtava iz Ukrajine. Skoro 32.000 Palestinaca – većinom žena i djece – ubijeno je u pet mjeseci borbi u Gazi, tri puta više civila nego što je poginulo u dvije godine sukoba u Ukrajini, prema podacima UN-a i Ministarstva zdravlja Gaze.

S obzirom na to da Izrael održava gotovo potpunu opsadu Gaze, glad je “neposredna” u enklavi, upozorila je organizacija UN-a za sigurnost hrane u izvještaju ove sedmice. U izvještaju se navodi da se 70% od 2,3 miliona stanovnika Gaze trenutno suočava sa “katastrofalnom glađu” i da će dvoje od svakih 10.000 ljudi tamo umirati svakodnevno od gladi, neuhranjenosti i bolesti ako se ne pomogne odmah.

Lideri EU usvojili su zajedničku izjavu na ovosedmičnom samitu pozivajući na “trenutnu humanitarnu pauzu koja bi dovela do održivog prekida vatre” u Gazi. U saopštenju se poziva “izraelska vlada da se suzdrži od kopnene operacije u Rafi”, objašnjavajući da bi “takva operacija imala razorne humanitarne posljedice i da se mora izbjeći”.

Smješten u južnoj Gazi, Rafah je dom za više od milion raseljenih Palestinaca iz drugih dijelova teritorije. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u srijedu da je “odlučan” da pošalje trupe u Rafah, uprkos međunarodnoj osudi.

eugazaGuterresIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
samo u prolazu
1 mjesec prije

EU vode korumpirani politicari koji “igraju” kako kaze US!

Mrčikola
1 mjesec prije

Koja kurvanjska (da oproste poštene kurbe) politika…otvorite granice za Palestince i dajte im “socijalu”…i olakšajte pos’o “izabranima”

eks
1 mjesec prije

Dvostruki standardi su produkt zapada, na čelu sa USA, već mnogo decenija i ne samo za Ukrajinu i Gazu . Po standardima zapada, njihovo govno miriše, a tudje smrdi . I nije reč o standardima. Reč je o bezobrazluku i bahatosti , po čemu je zapad , na čelu sa USA , neprevazidjeni svetski lider .

Max
1 mjesec prije

I Palestinci su napaćeni ljudi.

Hahahaha
1 mjesec prije

Oko za oko, zub za zub. Po Tori.

No.1
1 mjesec prije

Zapad je bolesnik sa sindromom podvojene ličnosti.

Darko
1 mjesec prije

Gdje bi krmača Ursula i židovsko smeće Šolc protiv svojih smrdljivih židova?

opetlazes
1 mjesec prije

Cim prije raspustiti tu zlocinacku organizaciju.

Hogar
1 mjesec prije

Eu je javna kuca lobista. Olos i gamad kabale orgija tamo. Srusit ce se i taj eu CCCP. Kamo srice da onaj CCCP ziv danas nebi hazari divljali po ukri ni ameri jasili daleko od kuce. Masu slavena bi bilo zivo

Josip
1 mjesec prije

Sto prije na dozivotnu robiju spremiti onu krmacu Ursulu

Lanculica
1 mjesec prije

Europljani su oduvijek pljačkaši i ubojice, kakav narod takvi i vođe.

Tito
1 mjesec prije

Kad će se uvesti sankcije izraelu,kad će im se suditi za genocid

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI