UN se distancirao od referenduma u iračkom Kurdistanu

UN - Kurdistan
3 komentara

Ujedinjeni narodi ni na koji način neće biti uključeni u proces referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana, kojeg krajem rujna planiraju održati vlasti ove autonomne regije Iraka, stoji u priopćenju pruža misije Ujedinjenih naroda za pomoć u Iraku (UNAMI), prenosi Associated Press.

Prema agenciji, ovim su priopćenjem Ujedinjeni narodi kroz svoje predstavništvo u Iraku jasno osudili odluke političkog vodstva iračkih Kurda o održavanju referenduma.

Ranije je čelnik iračkog Kurdistana, Massoud  Barzani, najavio da će se 25. rujna održati referendum o neovisnosti autonomne regije, na kojem će Kurdi o tom pitanju odlučivati ne samo unutar administrativnih granicama autonomne regije, nego i o kontroli nad područjima koja su zauzeli u borbi protiv terorista “Islamske države”, osobito u pokrajini Kirkuk, gdje zauzeta područja žele pripojiti iračkom Kurdistanu.

Središnja vlada Iraka je odluku vlasti iračkog Kurdistana nazvala “nepravodobnom”, ističući da je zemlja još u ratu s teroristima “Islamske države”, a negativne reakcije su stigle i iz susjedne Turske, koja je do sada deklarativno bila saveznica regionalne uprave Massouda  Barzanija.

kurdistanneovisnostReferendumUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

E sada se vidi kakva je logika Erdogana. Podrzavao je one koje ce sada praviti drzavu joju ce siriti i u Turskoj. A ko ga je na to namamio? Vasington. zato se i sada polako okrece Rusii.
Inace su Kurdi zasluzili autonomiju unutar Iraka. Ali vidite sta rade, zele i teritorije koje su osvoili u ratu.

davor
6 godine prije

Dokle god Turci budu slali više para u London nego Kurdi do tada neće biti UN-ovog podržavanja Kurdistana, samo pare omogućuju državnost

Svjatoslav 969
6 godine prije

Nema tu vise spasa Turskoj..Po Siriji su oteli gradove koji nisu njihovi i po Iraku a gle cuda bas tu su bogata nalazista nafte-gasa??
Ali Kurdi ko Kurdi uvijek su pousili u dijelenju karata za poker..Veci im je stomak nego oci..
Usut se svadjaju sa svima..
Ako dobiju i kulturnu autonomiju bice im ito previse u gurmanluku.. Zar misle da ce Rusi dozvoliti konkurenciju da salju gas u EU a rat se vodi u Siriji da se izbaci Katar & Zidovi iz igre za dostavu gasa u EU…I sad sanjaju Kurdi da ce proci neopazeno sa Amerima u podloj ideji.Opasno se igraju i cackaju mecku ??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI