UN tvrdi da je izraelski napad na izbjeglički kamp masakr i krvoproliće

Bombardovanje izbjeglickog kampa Jabalia u Gazi
17 komentara

Dužnosnik za humanitarna pitanja Martin Griffiths upozorio je na globalnu krizu ako Izrael i Hamas ne prekinu neprijateljstva

Izraelsko bombardiranje izbjegličkog kampa Jabalia u Gazi samo je “najnoviji zločin” koji je zadesio palestinski narod koji živi u enklavi, rekao je glavni zamjenik tajnika UN-a za humanitarna pitanja Martin Griffiths. Hamas je u utorak izvijestio da je oko 400 Palestinaca ubijeno ili ozlijeđeno u izraelskom napadu na gusto naseljeni kamp Jabalia. Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) kasnije je potvrdio napad, rekavši da su zračni napadi bili usmjereni na “vrlo važnog” zapovjednika Hamasa i njegove jedinice. Predstavnik IDF-a nazvao je civilne žrtve tragedijom, ali je naposljetku za njihovu smrt okrivio vodstvo Hamasa, rekavši da se ono “ugradilo među civilno stanovništvo”.

U izjavi objavljenoj u srijedu, nakon dvodnevnog posjeta Izraelu i okupiranom palestinskom teritoriju, Griffiths je pretpostavio da su borbe u Gazi ušle u “još strašniju fazu, sa sve strašnijim humanitarnim posljedicama”.

”Datum 07. listopada i njegove posljedice ostavit će neizbrisive ožiljke na životima milijuna”, rekao je Griffiths, misleći na prvi napad militanata Hamasa na izraelski teritorij u blizini Gaze, koji je odnio živote 1.400 ljudi i odgovor Izraela koji je dosad doveo do smrti 8.600 Palestinaca, prema zdravstvenim vlastima u Gazi.

”Ovo se ne može nastaviti. Potrebna nam je promjena korak po korak”, istaknuo je dužnosnik UN-a. Nadalje je pozvao da se svi taoci koje je zarobio Hamas odmah i bezuvjetno oslobode, na obostrano poštovanje obveza prema međunarodnom humanitarnom pravu i na prestanak napada na civile. Griffiths je zaključio, pozivajući “one koji imaju utjecaj” da rade na de-eskalaciji sukoba, upozoravajući da će “izostanak djelovanja imati veliki utjecaj na okruženje, a i šire”.

U utorak je čelnik UN-ovog ureda za ljudska prava (OHCHR) u New Yorku, Craig Mokhiber, opisao izraelske akcije u Gazi kao ”primjer genocida iz udžbenika” te je podnio ostavku na svoj položaj, navodeći da se organizacija UN ”predala vlasti SAD-a” te da nije spriječila ubijanje palestinskih civila.

Sjedinjene Američke Države do sada nisu pokazivale nikakvu namjeru u pogledu forsiranja prekida vatre u Gazi. Umjesto toga obećale su svoju beskrajnu potporu Izraelu i njegovom pravu na “samoobranu”. Američki senator Lindsey Graham čak je sugerirao da će Washington stajati uz Izrael, bez obzira na to koliko civila bude ubijeno u njegovoj borbi protiv Hamasa.

gazaHamasIZRAELMartin GriffithsPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
6 mjeseci prije

Izrael nema pravo na samoodbranu kao okupatorska sila, a to potvrđuje zaključak Međunarodnog suda pravde iz 2004. godine, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na vanrednoj sednici Generalne skupštine o Palestini.

Aleka
6 mjeseci prije

Bravo za komentar!
Oni su skloni zrtvovanju svog naroda, da bi ostvarili neke svoje vise ciljeve.
Sjetimo se samo II sv rata.
Da li su oni svjesno zrtvovali svoj narod u logorima da bi dobili sve beneficije koje su dobili na osnovu njihove patnje i progona? Oni danas vladaju svijetom.
Ja licno sve vise vjerujem u tu njihovu zavjeru.
Sva desavanja sa palesticima pokazuju koliko su izraelski politicari okrutni i nemilosrdni.

Max
6 mjeseci prije

To i jest bio ,masakr.

Bozon
6 mjeseci prije

Masakr i krvoprolice su samo prazne reci. Moze da se kaze i uzas, i strahota… ali samo jedna rec je potrebna da se jasno i formalno pravno obelezi cin takvog rata – Brutalni genocid civila.

xyz
6 mjeseci prije

Pljunem i poserem se na taj vaš namišljeni civilizovani zapad. Hitler je bio milo janje prema današnjim zapadnim vođama. A židovi če sve ove zločine i neljudskost što sad rade Palestincima tek platiti i to jako platiti.

xyz
6 mjeseci prije

Zapadne države ne smiju ni da trepnu, jer jim financijski sektor i banke upravljaju židovi i njihovi krediti. Zapad živi na kredite od židovskih banaka i ne sme ni ta trepne.

Noname
6 mjeseci prije

Za izraelsku vojsku su muke tek počele;

Glavne borbe između IDF-a i Hamasa u Pojasu Gaze sada se odvijaju na pet lokacija, javlja dopisnik BBC-ja s mjesta događaja.
Naime: na sjeveru enklave i oko grada Gaze.
Najveća bitka je na sjeverozapadu sektora, gdje je ostalo “vrlo malo” ljudi.
IDF kaže da je pokrenuo opsežnu operaciju uništavanja Hamasovih tunela. Izvještava se da je više od 100 tunela već uništeno. Istovremeno, izraelski vojnici ne namjeravaju ući u njih.
Hamas kaže da njegovi borci koriste protutenkovske projektile i da sudjeluju u žestokim sukobima s izraelskom vojskom.
Izraelska vojska izvijestila je o smrti svog zapovjednika 53. tenkovske bojne Sufa, potpukovnika Salmana Habka. Ovo je do sada najviši časnik ubijen u Gazi.
Kako je izvjestilo Rusko proljeće , Izrael je prvi udar na Jabaliyu ciničn

gargamel.
6 mjeseci prije

Simptomatično je da su svi koji su glasali protiv rezolucije u UN, bili na strani nacista.A ako je narativ da su nacisti proganjali jevreje , kako to da su svi listom na njihovoj strani, na čelu sa Njemačkom i SAD.

404
6 mjeseci prije

UN Liciemjeri.
Usput, jeste li čuli što je rekao MOK? Kažu da Izraelci nisu odgovorni za postupke vlade i da izraelski sportaši ne mogu biti diskriminirani. “MOO se pridržava koncepta osobne odgovornosti; sportaši se ne mogu smatrati odgovornima za postupke svojih vlada”, rekao je glasnogovornik MOO-a.
Dok za ruske sportiste važi kolektivna kazna.

Samo U Prolazu
6 mjeseci prije

Svaki napad na civile je zlocin! A gdje su sankcije? Izolacija?

Gabriel
6 mjeseci prije

Količina laži kojom se Izrael služi je, ne rukavica nego bomba bačena u lice čovječanstva koja razara sve zakone pisane i nepisane, sva pravila ponašanja i sve tekovine civilizacije.

Jos jucer
6 mjeseci prije

Izraelski veleposlanik sa žutom zvijezdom i izraelska vojska imaju najnoviju tehniku ratovanja
1. bombardiranje izbjegličkog kampa koji je sravnjen sa zemljom s malim izbjeglicama i civilima koje su deportirali iz njihovih domova- jer je bomba gađala “vrlo važnog pripadnika hamasa”
2. bombardiranje bolnica i škola s bolesnicima, ranjenicima i djecom i civilima koji su tamo potražili zaklon- oni se po novoj terminologiji zovu živi štit, jer se valjda ne razmiču ispod izraelskih bombi kojima ih oni sa žutom zvijezdom ponosno bombardiraju

Jos jucer
6 mjeseci prije

Međunarodni kazneni sud sudi za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine. Hrvatska i nekoliko drugih država podnijelo je zahtjev Međunarodnom kaznenom sudu da se pokrene postupak za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini.

madam
6 mjeseci prije

Zoliko sam besna na Izrael i njihove zapadne podpornike, da jednostavno ne smijem napisati šta mislim.
Bas me interesira kako ide skupa da smo u Sloveniji priznali Palestinsko državo, a EU u kojoj smo, podupire Izrael.
A Palestinsko državo priznale su Slovenija, Hrvaška, Makedonija i Švedska.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI