Unipolarni svjetski poredak je zauvijek nestao, kaže Putin

Putin
19 komentara

Na podijumu na plenarnoj sjednici Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF) u petak, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je era unipolarnog svjetskog poretka došla do kraja uprkos pokušajima da se on sačuva po svaku cijenu.

“Prije godinu i po, govoreći na Forumu u Davosu, ponovo je naglašeno da je era unipolarnog svjetskog poretka završena”, rekao je šef ruske države, napominjući da bi sada i on želio da počne svoje obraćanje sa “ovo se ne može zaobići.”

“[Ova era] je završena uprkos svim pokušajima da se ona oživi i zadrži po svaku cijenu. Ovo je prirodan proces, ove promjene su prirodni tok istorije jer je teško kombinovati civilizacijsku raznolikost planete, bogatstvo kultura sa političkim, ekonomskim i drugim modelima. Ovi modeli ovdje ne funkcionišu, modeli koji se otvoreno, bez ikakvih alternativa, nameću iz jednog centra”, dodao je ruski lider.

Prema njegovim riječima, “mana je u samoj ideji gdje postoji jedinstvena, iako jaka sila sa ograničenim krugom bliskih država, ili, kako još kažu, onih koje su joj priznate, dok su sva pravila poslovanja i međunarodnih odnosa, kada je potrebno, tumače se isključivo u interesu ove vlasti, odnosno radi se o jednosmjernoj ulici.”

“To je jednostrana igra. Svijet zasnovan na takvim dogmama je definitivno nestabilan”, zaključio je predsjednik.

PutinSPIEFunipolarni svijet
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Coment
1 godina prije

Na Peterburskom ekonomskom foromu govorio je i regionalni direktor WHO za Europu Hans Henri Kluge: „Brzina kojom su stvorene i distribuirane vakcine COVID -19 pokazala je čuda moderne nauke i proizvodnje. Ali, nažalost, pristup dozama vakcine koncentrisan je u zemljama sa visokim prihodima, a ovaj disparitet se oseća širom sveta… Naša KOVAKS inicijativa je upravo usmerena na to da svim zemljama kojima je potrebna obezbedi 2 milijarde doza vakcina. Godinu i po nakon početka vakcinacije protiv COVID- 19, 33% stanovništva nije primilo nijednu dozu vakcine. Šta treba da radimo na globalnom i nacionalnom nivou? Priprema je ključ za odgovor na svaku zdravstvenu krizu. Moramo stvoriti globalnu arhitekturu zdravstvene zaštite ne ostavljajući nijednu zemlju iza sebe.” Koja bi suverena vlast suverene i neovisne zemlje ugostila ljude koji ovako govore? Globalisticki igrac Putin je u svom govoru, po ko zna koji put, priznao pLandemiju-time i “mjere” kojima je terorizirano svjetsko stanovnistvo i… Čitaj više »

1 godina prije

Vidim, ljude interesuje, gledaju, a nitko ništa ne kaže…
Baš sam pročitao ANALIZU, NE PRIJEVOD jednog od analitičara, koji barem ima jaja.
Meter, na Geopolitiki.
Dobro počeo, a opet se zapetljao u zapadnim medijima… Šta je koji američki medij zapisao.
PA KOGA BRIGA, ŠTA TA ZLOČINSKA NACIJA MISLI!!!
Mediji u SAD pokušavaju voditi politiku, o kojoj pojma nemaju, JER JIM POLITIKI NE DAJU INFORMACIJA! Koriste jih za svoje manipulacije!
Po njima Putin ima krvnog raka i umrijet če taj mjesec!
I tako čovijek naklada, da na kraju ništa nije jasno. Jer jasno je edino to, što je Putin rekao.
UPUCALI STE SE U NOGU, nemojte još u glavu!
Ukrajina nije SVJETSKI PROBLEM! To je samo problem, KOJEG STE VI STVORILI, a sad vam več mora biti jasno, da sa tim nečete slomiti Rusiju!
Lomite sebe, svoje ljigavo ime, kojeg več vidi 85% stanovništva svijeta!

Max
1 godina prije

I neće biti isti.

Sve naopako
1 godina prije

A drugi pol je – kina
A ti, putine , gledaj sa kime je lakše
Europa , koja tre treba
Ili kina koja sve gazi

goran
1 godina prije

eto umjesto da slušamo putina mi imamo uršulu i bidena hahahahahaha pa mi smo stvarno kreteni svi do jednoga

1 godina prije

Bilo je i vrijeme ! Ovako značajan trenutak , a smao 4 komentara !?

Da vas nije skok cijene plina ok 67% šokirao ?!

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Balkan mora barem pokušati biti NEUTRALAN u ovom trvenju velikih ,svaka naša pristrasnost bilo kome može biti pogubna za nas,na stranu da li sam ili smo mentalno,historijski,prirodni,empatijom i kako god na strani Rusa ,zbilja,povijest ,iskustvo i oprez nam govore da ostanemo po strani ovih procesa ali naravno i ovih zapadnih,treba bjeżati sa vjetrometine,mali smo mi

Kalle balle
1 godina prije

Sotone iz Davosa.

Auslander
1 godina prije

Sve je to ista banda

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI